TEŠKO IM JE ODOLJETI

Raspoloženi ste za nešto posve drukčije? Isprobajte recepte za dva divna jela s okusom i mirisom sjevera Europe

15.12.2021 u 21:20

Bionic
Reading

Simpatični kuhar i pobjednik MasterChefa Adam Liaw, jedan od najomiljenih australskih kuhara, autora i komentatora tijekom sedam epizoda emisije 'Okus destinacije: Skandinavija' otkrit će nezaboravna kulinarska mjesta i ljude bez kojih nova skandinavska revolucija hrane ne bi bila moguća.

Adam Liaw će se na sjeveru Europe prepustiti skandinavsko nordijskoj kulturi, povijesti i kuhinji, a sve kako bi istražio novu nordijsku revoluciju hrane te njezin utjecaj na regiju i budućnost.

'Od kad pamtim, fasciniran sam Skandinavijom, no u hranu sam se zaljubio tek prije nekoliko godina kada sam prvi put posjetio Skandinaviju. Ondašnja hrana je mješavina tradicionalne ugode i moderne elegancije koja je u jednakoj mjeri društveni pokret i specifičan stil kuhanja', kaže Liaw koji gledatelje kanala 24 Kitchen vodi na nevjerojatno kulinarsko putovanje Skandinavijom.

Po dvije epizode emisije 'Okus destinacije: Skandinavija' kreću s emitiranjem u petak, 17. prosinca 2021. u 13:00 h na kanalu 24 Kitchen, te se nadalje mogu pratiti svakog petka.

A dotad zašto ne biste isprobali dva divna recepta s okusom Skandinavije prema receptu Adama Liawa?

Pečeno carsko meso s umakom od peršina (autor Adam Liaw)

Za koliko osoba: 4

Ukupno vrijeme pripreme: 40 minuta

Sastojci:

1kg krumpira

2 žličice soli + malo krupne

800g carskog mesa narezanog na šnite širine 1cm

maslinovo ulje

Za umak od peršina:

50g maslaca

35g brašna

500ml mlijeka

pola žličice soli, papar

pola šalice fino nasjeckanog peršina

Postupak:

Ugrijte pećnicu na 200˚C. Meso premažite maslinovim uljem i dobro začinite s obje strane pa ga položite na rešetku iznad pleha za pečenje. Pecite 40 minuta s tim da meso nakon 20 minuta okrenete na drugu stranu kako bi se lijepo zapeklo. Izvadite ga iz pećnice, prekrijte folijom i ostavite da odmori 5 minuta. Skuhajte krumpire. Za umak od peršina rastopite maslac na laganoj vatri pa dodajte brašno i kuhajte 1 minutu. Postepeno dodajte hladno mlijeko i kuhajte dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite pa dodajte i nasjeckan peršin. Poslužite meso s kuhanim krumpirima i umakom.

Švedske kremom punjene buhtlice

Za koliko osoba: 12

Ukupno vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci:

80g maslaca

250ml mlijeka

25g svježeg ili 12g suhog kvasca

40g šećera u prahu

525g 00 brašna

Žličica soli

2 žličice kardamoma

1 žličica praška za pecivo

2 jaja

Sastojci za kremu: 300 ml vrhnja, 2 žličice šećera u prahu, 100g fino naribanog marcipana, 125ml čvrstog vrhnja

Priprema:

Rastopite maslac u malom lončiću na laganoj vatri. Dodajte mlijeko pa ostavite da se malo ohladi u većoj posudi. Dodajte kvasac i šećer pa miješajte dok se ne rastope. Dodajte pola količine brašna i sjedinite pa dodajte sol, kardamom, prašak za pecivo i 1 razmućeno jaje. Postupno dodajte i ostatak brašna pa umijesite rukama ili mikserom pazeći da tijesto ostane meko, elastično i glatko. Tijesto ostavite na toplom 1 sat da se lijepo digne.

Razdijelite tijesto na 12 komada od po otprilike 80g i formirajte loptice. Složite ih u posudu za pečenje ostavljajući razmak od otprilike 5 cm među njima pa ih prekrijte krpom i ostavite da se dižu još barem pola sata. Zagrijte pećnicu na 190 C.

Buhtlice premažite drugim razmućenim jajem pa pecite 10-12 minuta, odnosno dok lijepo ne požute. Ostavite ih da ohlade.

Za kremu umutite šlag s dodatkom šećera i stavite ga u vrećicu u ukrašavanje. Koristeći mali nož odrežite na svakoj buhtlici trokutić, izvadite malo tijesta iz sredine pa ga pomiješajte s naribanim marcipanom i čvrstim vrhnjem. Vratite tijesto s marcipanom natrag u buhtlice i dodajte šlag pa poklopite odrezanim vrhom. Posipajte šećerom u prahu i poslužite.