pravilno treniranje

Radite li ih i vi? Ove su najčešće greške u vježbanju koje štete zdravlju

27.05.2023 u 22:04

Bionic
Reading

Stručnjaci su izdvojili najčešće greške u treniranju koje svakako vrijedi izbjeći, posebno ako ste stariji od 30 godina

Održavanje aktivnog životnog stila ključno je za zdravlje, no kada je riječ o tjelovježbi, važno je pripaziti na to da izbjegnete nekoliko čestih grešaka koje donose više štete nego koristi.

Posebno se to odnosi na osobe starije od 30 godine koje spadaju u dobnu skupinu najskloniju redovitoj tjelovježbi, pa tako i izlaganju pogreškama u pripremi i izvedbi pojedinih vježbi.

Ne pretjerujte s treniranjem i pronađite balans

Za početak, stručnjaci ističu da je ključno poznavati vlastite limite u danom trenutku. Forsiranjem tijela na prezahtjevne vježbe ili pretjerano učestale treninge moglo bi dovesti do ozljeda, ali i problema s probavom, padom motivacije i osjećajem preplavljenosti.

'Nevezano za dob, pretjerano treniranje je 'ubojica napretka' koje dovodi do ozljeda. Ako u svoju rutinu ne ugradite periode odmora i smanjenja intenziteta u režimu treninga, mogli biste početi osjećati povećan umor te izostanak napretka iako vježbate u visokom intenzitetu', rekla je osobna trenerica Rose McNulty.

Isto tako, važno je izbjegavati učestale treninge visokog intenziteta, odnosno kombinirati ih s laganijim vježbama poput joge, plivanja ili bicikliranja.

'Aktivnosti poput trčanja i pliometrije opterećuju zglobove pa je važno imati adekvatan period odmora između dvije sesije kako ih ne biste preopteretili', kaže McNulty i dodaje:

'Također, ljudi često griješe kada stalno rade iste vježbe. Time se određeni mišići previše forsiraju i mogu trpjeti ozbiljnije posljedice. Umjesto toga, preporuka je da svakih nekoliko tjedana promijenite rutinu vježbanja te da kombinirate, primjerice, trčanje s vježbama za jačanje mišića i sl.'

Zagrijavanje prije i hlađenje nakon treninga je iznimno važno

Još jedna česta greška koju vrijedi izbjeći je nedostatak zagrijavanja prije i hlađenja nakon treninga. Istraživanja su pokazala koliko je bitno pravilno pripremiti tijelo za vježbu te mu pružiti vrijeme za hlađenje jer se time preveniraju ozbiljne povrede i skraćuje se period oporavka.

Sve što je potrebno jest nekoliko minuta istezanja prije i poslije treninga, uz nekoliko kardio vježbi koje će poboljšati krvotok te usmjeriti krv u one mišiće na kojima planirate raditi, uslijed čega se smanjuju šanse za ozljedu.

'Uz to, važno se kvalitetno istegnuti jer, osim što time poboljšavamo cirkulaciju, radimo i na pokretljivosti mišića. Važno je samo da ne istežete hladne mišiće jer tako mogu nastupiti ozljede', kaže McNulty.

Ne zaboravite na kvalitetnu prehranu i dostatnu količinu sna

Osim načina vježbanja, veliku ulogu igraju još dva faktora: kvaliteta prehrane i dovoljno sna.

'San je krucijalan za cjelokupno zdravlje, a usvajanje kvalitetne rutine spavanja u 30-ima garantira oporavak cijelom organizmu i veću spremnost za sve izazove', kaže osobna trenerica i nutricionistica te dodaje za kraj:

'Također, željeni rezultati treninga garantirano će izostati uz lošu prehranu. Za zdravlje i vidljive promjene na tijelu ključan je dostatan unos nutrijenata poput zdravih ugljikohidrata i proteina. Zato je toliko čest savjet da je važna izbalansirana prehrana koja uključuje dovoljno voća, povrća, proteina i zdravih masnoća.'