Neosjećanje gladi ujutro često nije slučajnost, već signal da vaše tijelo pokušava nešto poručiti. Kada vam nedostaje apetita nakon buđenja, to može biti znak da su hormoni stresa, san ili način prehrane izvan ravnoteže
Koliko puta ste čuli da je doručak najvažniji obrok dana? Toliko puta da vam je ta rečenica vjerojatno urezana u pamćenje. No, što ako vam sama pomisao na hranu ujutro izaziva nelagodu? Nutricionistica Natalie Burrows za Stylist Magazine otkriva da bi se svatko tko nije gladan u prva dva sata nakon buđenja trebao zapitati zašto.
Čest odgovor krije se u kavi... Mnogi posegnu za kavom čim otvore oči, ali Burrows upozorava da to nije dobar početak dana. Kofein stvara lažni osjećaj energije jer potiče oslobađanje adrenalina, no ne daje pravu staničnu energiju tijelu. Preporučuje zato pričekati s kavom dok ne pojedete barem nešto, kako bi se kortizol i adrenalin u tijelu pravilno regulirali.
Preskakanje doručka često se povezuje s pokušajem mršavljenja, ali paradoksalno – može usporiti gubitak kilograma. Španjolski znanstvenici utvrdili su da doručak treba sadržavati 20 do 30 posto dnevnog energetskog unosa, što je oko 400–600 kalorija za žene i 500–750 za muškarce.
Doručak utječe ne samo na tijelo nego i na um.
Istraživanja pokazuju da oni koji jedu prije 8 sati ujutro imaju znatno manji rizik od depresije od onih koji jedu kasnije. Ako se ipak budite bez apetita, razlog može biti i vaš unutarnji sat – cirkadijalni ritam koji određuje kada spavamo, budimo se i osjećamo glad.
Nutricionistica Cara Rose upozorava da jutarnji nedostatak gladi može upućivati i na kronični stres. Visoka razina kortizola, hormona stresa, često 'ugasi' želju za hranom. Također, dugoročno zadržavanje pretjeranog stresa povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i depresije.
Ako sumnjate da vam stres remeti jutarnje navike, Rose savjetuje nešto jednostavno – čašu tople vode s limunom i svježim đumbirom. Taj mali ritual može pomoći jetri i potaknuti tijelo da se lagano probudi.
Ukoliko vam nedostaje ideja za doručak, isprobajte chia puding sa sezonskim voćem ili zobeni kolač s cimetom.