jutarnja rutina

Zdrav ulazak u dan: Ovakav doručak smanjuje žudnju za slatkim i pomaže u mršavljenju

27.04.2023 u 06:28

Bionic
Reading

Ulazak u dan uz hranjiv doručak bogat proteinima i vlaknima pruža osjećaj energije te smanjuje žudnju za nezdravom hranom

Odabir zdravih namirnica za doručak jedan je od najefikasnijih načina za gubitak težine, ali i za cjelodnevno smanjenje žudnje za nezdravom hranom, onom koja obiluje šećerom i masnoćama.

Ulaskom u dan uz naviku hranjivog doručka izgledno je da ćete ostatak vremena provesti s više energije, inspiracije i spremnosti za sve izazove koji vam slijede. Osim toga, hranjiv doručak najbolji je način da prevenirate želju za raznim grickalicama prije ručka i tako, između ostalog, smanjite unos nepotrebnih kalorija.

Kako biste doznali koje namirnice treba unijeti, a koje izbjegavati u kreiranju svojeg jutarnjeg obroka, donosimo nekoliko prijedloga za zdrav ulazak u dan!

Klonite se rafiniranog šećera

Važnost izbjegavanja rafiniranog šećera nije nikakva tajna, no to je posebno bitno kada je riječ o doručku, kojem je cilj da vas napuni hranjivim tvarima za nekoliko narednih sati.

Slastice poput rolica od cimeta, krafni, buhtlica i čokoladnih kroasana jesu ukusne, ali nikako ne pomažu u smanjenju žudnje za slatkim i gubitku kilaže.

'Uz njih ćete samo ući u začarani krug žudnje za slatkišima jer povisujete šećer u krvi koji potom naglo pada i organizam počinje tražiti novu dozu', pojašnjava nutricionistica Tammy Lakatos.

Svako jutro doručkujte u isto vrijeme

Uspostava rutine doručkovanja u isto vrijeme dobra je ideja jer vam omogućuje da isplanirate vrijeme na način da se uvijek stignete pozabaviti pripremanjem zdravog doručka i izbjegnete užurbano jedenje proizvoda kupljenih u najbližoj pekari ili trgovini.

'Naprimjer, ako znate da će vam prerani doručak uzrokovati glad i nervozu već u prijepodnevnim satima, pričekajte sat dulje kako biste tijekom cijelog dana lakše pratili svoj režim prehrane, bez želje za brzinskom i nezdravom užinom', kaže nutricionistica i dodaje:

'Isto tako, ako znate da ćete cijeli dan osjećati glad predugo čekajući s doručkom, pokušajte se organizirati tako da ga pojedete barem sat ranije.'

Izbjegavajte pretjerano posoljenu hranu

Ako želite izgubiti kilograme, iznimno je bitno da izbjegavate hranu s visokim udjelom soli. Naime istraživanja su pokazala da upravo ona pojačava žudnju za većim količinama hrane!

Hrana koju vrijedi izbjegavati, a za koju na prvu možda ne biste pomislili da ima visok udio soli, podrazumijeva namirnice kao što su keksi, muffini i kroasani, a tu su i suhomesnati proizvodi i sir koji obiluju njome, kao i kalorijama i masnoćama, te se pritom teško probavljaju.

Konzumirajte namirnice bogate proteinima

Stručnjaci tvrde da su upravo proteini ključni za smanjenje tjelesne težine jer pomažu u topljenju masnoća i jačanju mišića te potiču osjećaj sitosti.

'Proteini usporavaju probavu i održavaju stabilnu razinu šećera u krvi, uslijed čega se smanjuje nagla žudnja za slatkim ili slanim. Dobar izvor proteina za doručak su jaja, kravlji sir, grčki jogurt i tofu', kaže Lakatos.

Popijte dvije čaše vode čim ustanete

Ispijanje dvije čaše vode (oko 4,5 dcl) odmah nakon ustajanja iz kreveta, prije doručka, smanjuje osjećaj gladi, a samim time i pretjeranu žudnju za nezdravim namirnicama.

'Voda na prazan želudac jako dobro djeluje na čitav organizam jer ga budi i potiče na bolje probavljanje nutrijenata te stvara osjećaj svježine, uslijed čega imamo manju želju za šećerom i ugljikohidratima', pojašnjava Lakatos.

Pripremite se unaprijed

Punjenje hladnjaka i kuhinjskih polica zdravom hranom omogućit će vam puno lakše slaganje zdravog doručka i smanjenje šanse da ćete pojesti neku brzinsku grickalicu.

Isto tako, uvijek imajte u pripremi nekoliko recepata koje biste voljeli iskušati za doručak kako ne biste zbog nedostatka ideja ipak završili u - pekari.

'Da bi bio zdrav, doručak uopće ne mora biti kompliciran. Krenite od tvrdo kuhanih jaja, grčkog jogurta sa zobenim pahuljicama, pečenog tofua s tostom ili smoothieja s bobičastim voćem i proteinskim prahom', savjetuje Lakatos.

Unesite dovoljnu količinu vlakana

Za kraj, kako biste osigurali zdrav ulazak u dan kojim ćete prevenirati žudnju za slatkišima i grickalicama te potpomognuti mršavljenje, pobrinite se da unesete dovoljnu količinu vlakana.

Vlakna su ključna za dobru probavu i osjećaj sitosti, a odličan izvor su namirnice poput kvinoje, zobene kaše, citrusa i bobičastog voća te povrća od kojeg možete napraviti ukusan i zasitan smoothie.