bogate kalcijem i vlaknima

Banane su savršen međuobrok koji pogoduje mršavljenju i pospješuje rad srca

11.04.2023 u 11:26

Bionic
Reading

Banane su bogate kalcijem, vlaknima i dobrim bakterijama zbog čega pospješuju rad srca i jetre te jačaju imunitet i štite organizam od nastanka kroničnih bolesti

Banane su jedan od omiljenijih međuobroka jer su praktične, ukusne i daju prijeko potrebnu dozu energije i sitosti, a kada saznate u kojoj količini pogoduju vašem zdravlju, obožavat ćete ih još više!

Ovo voće postalo je savršen međuobrok ponajviše zato što daju ekspresnu dozu enerije. Banane su bogate zdravim ugljikohidratima koji su glavni izvor energije u organizmu, a bonus je i njihovo bogatstvo vitaminima B (B3, B6, B12) koji pomažu tijelu u ravnomjernoj raspodjeli energije i hranjivih tvari.

Lako je ih uklopiti u zdrav doručak ili užinu jer se odlično pašu u smoothieje i zobene kaše te tvore dobitnu kombinaciju s namirnicama koje posjeduju zdrave masnoće i proteine, poput badema ili grčkog jogurta.

Pogoduju gubitku kilograma i jačaju imunitet

Također, ovo voće vrlo je pogodno prilikom pokušaja gubitka kilograma jer pružaju osjećaj sitosti. Konzumiranjem banane između obroka prevenirat ćete žudnju za grickalicama i slatkišima koja se može javiti kao posljedica gladi.

S time u skladu ide i istraživanje provedeno 2020. godine koje je pokazalo kako povećan unos voća i povrća ima značajan učinak na gubitak kilograma!

Većina ljudi s prosječnom kvalitetom prehrane ne unosi dovoljnu količinu vlakana koji su prijeko potrebni za pravilan rad probave. Jedan od načina da si osigurate veći dnevni unos vlakana jest upravo pomoću jedenja banane. Naime, jedan plod prosječno sadrži čak 3 grama vlakana, i to posebne vrste naziva pektin koja dodatno pospješuje rad crijeva.

U banani ćete pronaći i dobre bakterije koje pospješuju rad jetre te potiču stvaranje bakterija Bifidobacterium i Lactobacillus koje su vrlo bitne za sveukupno zdravlje organizma i snažniji imunitet.

Bogatstvom kalcija jačaju rad srca i štite od nastanka kroničnih bolesti

Banane obiluju kalijem koji se nalazi u svim tkivima u organizmu te je ključan za normalno funkcioniranje stanica u tijelu. To se posebno odnosi na rad srca za koje je vrlo bitno da se ispoštuje preporučeni dnevni unos kalcija, a dobra vijest je kako ćete uz samo dvije banane dnevno unijeti čak 20% preporučene doze!

Unošenje dostatne količine kalcija pomaže i u smanjenju krvnog tlaka, a time i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Kako biste dodatno povećali njegov unos, kombinirajte banane sa zobenim pahuljicama, datuljama, grožđicama, lješnjacima, pistacijom i drugim namirnicama bogatim ovim mineralom.

Osim što će poboljšati rad srca i smanjiti krvni tlak, ovo voće pomoći će vam i u čišćenju organizma od štetnih tvari. Naime, u sebi sadrži bogatstvo fitosterola i karotenoida, a oba imaju antioksidativna svojstva zbog čega štite organizam od kroničnih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca pa čak i tumora.

Dnevno se preporučuje pojesti jednu do dvije banane te ih kombinirati s proteinima i zdravim masnoćama za dobivanje dobitne formule u stjecanju dovoljne energije organizma.