U srcu povijesne madridske četvrti Austrias, na samo nekoliko koraka od Plaze Mayor, nalazi se danas najstariji neprekidno otvoren restoran na svijetu - Sobrino de Botín, ili samo Botín. Osnovao ga je 1725. francuski kuhar Jean Botín, a otad taj legendarni restoran čuva bit tradicionalne španjolske kuhinje.
Botín, uvršten i u Guinessovu knjigu rekorda, izvorno je započeo kao gostionica u kojoj su putnici mogli sami kuhati meso kupljeno na obližnjim tržnicama. S vremenom se razvio u pravi restoran, ali njegov je duh ostao netaknut. Od 1930. obitelj González posjeduje i održava autentičnost mjesta, uključujući originalnu peć na drva koja se kontinuirano rabi od osnutka restorana. Ta peć, koja se drži dušom restorana, svjedočila je bezbrojnim pričama i kuhala tisuće obroka tijekom tri stoljeća.
Botínova kuhinja ostaje vjerna klasičnim kastiljskim receptima. Njihovo prepoznatljivo jelo je pečeni odojak (cochinillo asado), zaštitni znak španjolske gastronomije. Odojci, porijeklom iz regije Segovia, polako se peku u krušnoj peći na drva, sve dok im kožica ne postane hrskava, a meso iznutra ostane mekano i sočno. Tu deliciju hvalio je slavni pisac Ernest Hemingway, a spomenuo ju je i u svom romanu 'A sunce izlazi' iz 1926.
Još jedno slavno jelo je pečeno janje (lechazo), također pripremljeno u istoj, stoljećima staroj peći. Rezultat je bogato, ukusno meso koje se praktički topi u ustima. Ostala poznata jela restorana uključuju juhu od češnjaka s jajetom, lignje u crnilu i školjke na Botínov način, kuhane u posebnom umaku od luka, češnjaka, bijelog vina i pimentóna.
Ima još jela koja se ne smiju propustiti - kajgana s morcilom (španjolska krvavica), poslužena s prženim krumpirom i callos a la madrileña, ljuti gulaš od tripica tipičan za tradicionalnu madridsku kuhinju. Za kraj obroka mnogi gosti se odlučuju za specijalitet kuće - Tarta Botín. Taj dekadentni desert sastoji se od prozračne meringe, mekog bizcocha (biskvita) i svilenkaste kreme, stvarajući slatki završetak koji je istovremeno nostalgičan i nevjerojatno ukusan. Recept deserta prenosi se generacijama i ostaje jedno od najomiljenijih jela na jelovniku.
Botín se prostire na četiri kata, od kojih svaki ima svoj jedinstveni šarm i ugođaj. Podrum je zadržao originalne zidove od opeke i nudi ugodan, intimni ugođaj. Ostale prostorije, poput blagovaonica Castilla i Felipe IV, ukrašene su tradicionalnim pločicama i stilskim namještajem, koji goste vraćaju u prošlost.
Botín predstavlja simbol madridske tradicionalne kuhinje, a povodom svog 300. rođendana predstavio je poseban obljetnički jelovnik, knjigu gostiju i prigodne certifikate koje gosti primaju tijekom cijele godine. Ukratko, posjet Botínu više je od samog obroka - to je putovanje kroz vrijeme, živi dokaz okusa i povijesti grada koji nikada nije izgubio svoju dušu.