SLATKI ZALOGAJ

Puževa torta s lješnjacima

19.02.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Puževa torta s lješnjacima idealan je slatki zalogaj uz čaj ili kavu

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Tijesto:

40 dag brašna

1 kocka svježeg kvasca (42 g)

4 dag šećera

175 ml toplog mlijeka

10 dag maslaca ili margarina

1 vrećica vanilin šećera

na vrh noža soli

1 jaje

Nadjev:

125 ml mlijeka

10 dag šećera

½ žličice cimeta

2 žlice kakao praha

30 dag mljevenih lješnjaka

1 jaje

Premaz:

1 žumanjak

7 dag listića lješnjaka

2 žlice marmelade od marelice

1 žlica šećera u prahu

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 40°C.



Za tijesto:
175 ml mlijeka lagano zagrijati - mora biti toplo, nikako ne smije biti prevruće! Brašno staviti u jednu veću posudu. U sredini napraviti udubljenje, staviti izmrvljeni kvasac, 1 dag šećera, oko 100 ml toplog mlijeka i mikserom za tijesto ili kuhačom samo sredinu miješati, sve dok se kvasac ne rastopi. Posudu pokriti krpom, staviti u pećnicu, malo ostaviti vrata pećnice otvorena (krpu staviti) i pustiti oko 15 minuta da se pred tijesto podigne.

Maslac rastopiti i pustiti da se malo ohladi te zajedno s tri dag šećera, vanilin šećerom, soli, jajetom i preostalim toplim mlijekom (75 ml) zamijesiti tijesto, mikserom za tijesto ili ručno. Posudu s tijestom pokriti krpom, staviti u pećnicu na istu temperaturu (odškrinuta vrata) i pustiti oko 30 minuta da se podigne, odnosno volumen udvostruči.

U međuvremenu pripremiti:

Nadjev: 125 ml mlijeka, 10 dag šećera, cimet i kakao zakuhati. Dodati lješnjake, izmiješati i skloniti sa štednjaka te pustiti da se ohladi. U hladno umiješati jaje. Kalup za tortu (26 cm) namazati dobro maslacem (dno i rub).

Na radnu plohu staviti komad folije za očuvanje svježine (oko 35 x 45 cm). Na foliju istresti tijesto i valjkom za tijesto razviti u veličini folije. Tijesto namazati nadjevom te uz pomoć folije (od šire strane) zamotati, da dobijete štrudlu. Oštrim nožem rezati ploške oko četiri cm širine. Slagati ih u kalup, kao na slici, malo ih rukama pritisnuti tako da se kalup popuni (bez međuprostora). Ponovno pokriti krpom, staviti u pećnicu i dalje na istoj temperaturi, vrata ostaviti odškrinuta i pustiti oko 20 minuta da se tijesto podigne.

Izvaditi iz pećnice. Pećnicu uključiti na 180°C. Tijesto namazati izmiješanim žumanjkom, posuti s četiri dag listića lješnjaka i kad pećnica postigne željenu temperaturu staviti peći oko 40 minuta. Nakon 20 minuta prekriti papirom za pečenje i nastaviti peći.

Pečenu tortu ostaviti da se ohladi. Odvojiti obruč kalupa. Marmeladu zagrijati, izmiješati, rub namazati i posuti listićima lješnjaka. Posuti šećerom u prahu.