GALLADA & TOPSIDE BAR

Put svile u 'loncu': Gastro oaza u Istanbulu koju vodi nagrađivani chef Fatih Tutak

12.09.2023 u 11:40

Bionic
Reading

Gurmane koji rado i često posjećuju Istanbul (doista ih je nemalo) zanimat će vijest da je Fatih Tutak, najbolji i najnagrađivaniji chef toga grada ovoga ljeta, u suradnji s luksuznim hotelom The Peninsula Istanbul, otvorio Gallada & Topside Bar, novi tursko-azijski doživljajni restoran i bar, smješten u blizini gradske znamenitosti tornja Galata

Točnije, lokal se nalazi na zadivljujućem krovu hotela Peninsula Istanbul, a goste vodi na suvremeno gastronomsko putovanje temeljeno na povijesnim okusima i tradiciji euroazijskih trgovačkih putova svile i njihovoj povezanosti s ovim drevnim gradom.

Oslanjajući se nasljeđe, kao i na opsežna putovanja diljem Azije, chef Fatih Tutak osmislio je profinjene i intuitivno perceptivne menije, slaveći bezbroj kulinarskih vještina i tehnika koje su se razvijali tisućljećima duž ruta te goleme regije.

Jela koja se služe u novome lokalu također govore o gotovo sto godina starom putu grupacije The Peninsula Hotels, od izvornog hotela utemeljenog 1928. u Kowloonu s pogledom na luku Victoria u Hong Kongu, do sadašnje turske ispostave s pogledom na Bosporski tjesnac u Galataportu, novom projektu revitalizacije obale istanbulske povijesne luke.

U Galladi najvažniju ulogu igraju izazovni okusi koji udahnjuju novi život specijalitetima odabranim iz različitih pokrajina diljem Turske, dajući prednost hipersezonskim sortama povrća i naginjući se prema održivijem pristupu nabavi. Koncept jela za dijeljenje poziva goste na društvenu interakciju hrane, obitelji ili prijatelja. Jelovnik uključuje jela u rasponu od Adana kebab okruglica do grdobine pečene na žaru od drveta s crnom pastom i jogurtom te slastica kao što su topli medjool kolač od datula s masala čajem i šlagom od bivoljeg vrhnja.

  • +4
Gallada & Topside Istanbul Izvor: Peninsula Gallada & Topside / Autor: Promo

'Bio sam fasciniran drevnim stazama euroazijskog Puta svile, sa svim njegovim pričama, tradicijom i gastronomskim nasljeđem. Ovo je nevjerojatna prilika za rad na menijima bez presedana, pokazujući blago i nevjerojatne recepte koji su nas kroz povijest povezivali s Azijom i još dalje', komentira Fatih.

Fatih Tutak rođen je i odrastao u Istanbulu, gdje je i naukovao kod slavnoga chefa Paula Paireta. Nakon toga otišao je u inozemstvo, s usputnim zaustavljanjima u Qingdaou, Pekingu, Tokiju, Singapuru, Danskoj i Hong Kongu. Neka od njegovih iskustava uključivala su i svjetski poznate restorane Noma u Kopenhagenu (chef René Redzepi, 3 Michelinove zvjezdice) i Nihonryori Ryugin u Tokiju (chef Seiji Yamamoto, 3 zvjezdice).

Dolaskom u Tajland 2015. otvorio je The Dining Room of The House on Sathorn u Bangkoku i u samo dvije godine napredovao do direktora kulinarskih operacija i doveo svoju talentiranu ekipu do 36. mjesta na Listi 50 najboljih azijskih restorana. U Istanbul se vratio 2019. i otvorio restoran TURK Fatih Tutak, gdje  svojim dubinskim istraživanjem povijesnih tehnika kuhanja pokazuje jasno razumijevanje najboljih proizvoda zemlje, stvarajući vrlo maštovita jela. Restoran je prošle godine, u prvom izdanju Michelinovog vodiča za Istanbul, osvojio 2 zvjezdice.

Smješten iznad restorana, komplementarni Topside Bar predstavlja inovativnu ponudu koktela, s okusima otkrivenim duž ruta Puta svile, a nadahnut je opsežnom tapiserijom bajki i pomorskih priča iz luka raštrkanih duž Bosporskog tjesnaca. Na listi koktela nalaze se pravi biseri, kao što su 'Istanbul' (Douzico, Otto’s vermouth, džem od smokava i ruža, limeta) ili 'House of Wisdom' (Mirra Rum, Antica Formula, Campari, čokolada i Falernum).

Asortiman vrhunskih alkoholnih pića u ponudi uključuje opsežan izbor viskija, turskih vina, lokalnih craft piva i primamljiv izbor malih jela uz piće, koja je osmislio chef Tutak.

Galladina glavna sala može primiti do 256 gostiju i uključuje kolekciju lijepo uređenih prostora. Raskošno ukrašena turskim tkaninama, namještajem i mozaicima, sala se proteže kroz dramatični stakleni paviljon do raskošne otvorene terase, gdje stabla nara i kaskadna fontana uokviruju neusporediv pogled na Stari grad.

Iznad glavnog restorana, uz Topside Bar, dostupan je i prostor za blagovanje u privatnosti. Intimni prostor koji prima do 20 gostiju krase osebujni primjerci tradicionalnih turskih zanata koji pričaju priče o gradu poznatom kao raskrižju civilizacija.

Dizajn Topside Bara napravljen je po uzoru na veliku starinsku jahtu te obogaćen memorabilijama s čamaca, brodova i trajekata koji su nekada plovili duž međunarodnog plovnog puta. Vrhunski glazbeni programi i posebna konceptualna događanja pružaju spoj luksuzne zabave, stvarajući osjećaj zajedništva i okupljajući redovite goste i posjetitelje grada. U rasponu od lounge glazbe i zvukova Istoka tijekom dana do istanbulskih etno house glazbenih ritmova tijekom večeri, doživljajni lokali Gallada i Topside Bar pružaju živopisan, impresivni ugođaj koji goste odvode na putovanje osjetilima.

'Oduševljeni smo što možemo predstaviti Galladu i Topside Bar, gastronomski dragulj hotela Peninsula Istanbul. Pomno njegujemo suradnju s kreativnim talentima, kao što su ovi koji sačinjavaju ekipe dvaju lokala, kako bismo osigurali originalnost i izvrsnost u gostoprimstvu. Domaći i međunarodni gosti bit će počašćeni nezaboravnim doživljajem, iznimnim spojem tradicije i modernog koji obilježava osebujnu ponudu u dinamičnom srcu grada', rekao je prilikom otvorenja Jonathan H. Crook, generalni direktor hotela The Peninsula Istanbul.