VJEČNO PITANJE

Psihologinja savjetuje: Kakva treba biti uloga baka i djedova u odgoju djece

23.09.2017 u 14:09

Bionic
Reading

Vrijeme provedeno s bakom i djedom uči djecu važnosti obiteljskih veza i obiteljskoj privrženosti, stoga su oni vrlo važan dio života djeteta. Psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba Mia Roje otkrila je za tportal zbog čega je bitno to da u dječjem životu sudjeluju i bake i djedovi

Da su bake i djedovi itekako važni u životu djece, potvrdilo je i zanimljivo istraživanje koje su svojedobno proveli profesori s uglednog američkog Sveučilišta Brigham Young, čiji su diplomanti između ostalih autorica hit serijala 'Sumrak saga', književnica Stephenie Meyer, političar Mitt Romney i poznati glumac Aaron Eckhart.

Djeca u čijem čuvanju sudjeluju bake i djedovi odrastu u pametnije i ljubaznije adolescente, pokazalo je to istraživanje čiji su rezultati objavljeni i u magazinu Journal of Research on Adolescence.

Ova studija je između ostalog pokazala da blizak odnos djece s bakom i djedom pozitivno utječe na unuke koji su se kasnije više brinuli o osobama koje nisu članovi njihove obitelji i prijatelji, za razliku od onih tinejdžera koji nisu imali blizak odnos s djedom i bakom.

'Zaključak studije je da bake i djedovi imaju pozitivan učinak na svoje unuke, a taj se učinak razlikuje od učinka odnosa između roditelja i djece', kaže voditelj istraživanja Jeremy Yorgason.

U našem je društvu proširena obitelj koju čine bake i djedovi vrlo česta pojava, pa mnoge roditelje spašava tzv. baka servis.

Ipak, često možemo čuti kako se bake i djedovi previše petljaju u odgoj djeteta ili svojim popuštanjem unucima 'miniraju' autoritet roditelja, što rezultira sukobima. 

Mia Roje, magistra psihologije iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, otkrila je za tportal.hr kako na najbolji mogući način 'iskoristiti' bake i djedove za dobrobit djeteta te kako izbjeći najčešće nesporazume u tom srazu generacija. 

'Bake i djedovi pozitivno djeluju na djetetov socijalni, emocionalni i psihički razvoj te čine optimalnu zamjenu za roditelje u vrijeme njihove odsutnosti. No kad kažemo 'zamjena', trebamo ostati jako oprezni - bake i djedovi nisu isto što i roditelji. U nekim obiteljima uloga baka i djedova posebno je važna jer čuvaju djecu i provode mnogo vremena s njima. Međutim, i u obiteljima koje ne dijele svakodnevni život s bakama i djedovima dobro je raditi na očuvanju obiteljskih veza i odnosa, čemu uvelike pomažu suvremene tehnologije', objašnjava Roje. 

Što najviše narušava roditeljski autoritet

Ipak, naglašava kako je bitno razdvojiti njihovu ulogu od roditeljske te upozorava na potencijalne probleme koji se kriju iza toga.

'Neke bake i djedovi nastoje preuzeti glavnu ulogu u odgoju djeteta, što može narušavati roditeljski autoritet, iako to uglavnom rade iz najbolje namjere. Tako primjerice oni mogu pomisliti da su roditelji previše popustljivi ili strogi prema djetetu, mogu imati drugačije stavove o tome što bi dijete trebalo odijevati, jesti, kako bi trebalo provoditi slobodno vrijeme i slično, pa postanu pretjerano uključeni i potiču sukobe s roditeljima. Teme razilaženja uglavnom se tiču stila odgoja i stavova o tome što se djeci treba, odnosno ne treba dopuštati. Roditelji mi često kažu da je dijete bilo kod bake ili djeda pa se 'pokvarilo', odnosno vratilo puno šire postavljenih odgojnih granica. Naravno da postoji generacijski jaz i razlika u mišljenjima roditelja i baka, odnosno djedova, samo je pitanje kad ta razlika postaje problem. Problem je uglavnom komunikacijske prirode, kad su ljudi rigidni i zakopani u svojim stavovima, bez dijeljenja osjećaja i argumentiranog raspravljanja', rekla je mag. psihologije.

Budući da danas neki mladi roditelji nemaju previše izbora kad je u pitanju čuvanje djece, moraju pristati na različite kompromise jer bake i djedovi im paze na djecu.

Zapitali smo psihologinju kako na najbolji mogući način uskladiti utjecaje roditelja s jedne strane te baka i djedova s druge.

ZA SKLADNE ODNOSE

Najbolji savjeti za roditelje te bake i djedove

RODITELJI: 1. Potičite odnose djece s bakama i djedovima. 2. Iskreno zahvalite baki i djedu na pomoći te kažite kako se osjećate u nekim situacijama. 3. Unatoč savjetima i dobronamjernoj podršci, konačne odluke o odgoju djece preuzmite vi osobno. BAKE I DJEDOVI: 1. Uživajte u unucima i svojim ulogama bake i djeda. 2. Pomozite svojoj djeci, no imajte na umu to da su oni roditelji. 3. Pokažite djeci da vjerujete u njih i tako osnažite njihovo roditeljstvo.

'Kao i u svakom razvojnom ili odgojnom pitanju, generalni savjet koji možemo ponuditi odraslima uključenima u skrb o djeci je - stavite dijete u fokus. Kad odrasli upadnu u međusobne sukobe, često izgube dijete iz vida te se malo posvećuju njegovom najboljem interesu, a više pobjedi u svađi s drugim odraslima. Ako se zaista zapitamo što je u najboljem interesu djeteta, uvidjet ćemo da je manje važno to koliko slatkiša jede i da je najvažnije da odrasta u skladu i harmoniji vlastite obitelji. Roditeljima bih savjetovala da, koliko god se nesigurno osjećali, zadrže vlastitu roditeljsku ulogu i autoritet, koji će biti od presudne važnosti u adolescenciji, a gradi se od najranijih dana. Uvijek mogu tražiti savjet i podršku od svojih roditelja i stručnjaka, no konačne odluke o odgoju djece moraju biti njihove, dok god ne ugrožavaju zdravlje i sigurnost djeteta. Bakama i djedovima savjetovala bih da uživaju u ulozi koju imaju. Već su ispunili najljepšu i najtežu životu ulogu - onu roditeljsku - te je sada vrijeme za jednako lijepu, ali nešto opušteniju ulogu bake i djeda. Upravo oni su ti koji će malo više razmaziti unuke nego što su vjerojatno svoju djecu, koji će uživati u njima i dijeliti drugačija iskustva u odnosu na roditelje.'

Kako postaviti granice u odgoju

'Kad se bakama i djedovima nastoje postaviti granice, dobro je naglasiti im da se njihovo mišljenje, vrijeme i trud itekako cijene i uzimaju u obzir. Vrijedi pokazati i kako se roditelji osjećaju kada im nameću neke svoje stavove i nastoje preuzeti brigu o odgoju, što roditelji najčešće povezuju s ljutnjom, sramom, osjećajem manje vrijednosti/sposobnosti. Roditelji vole svoju djecu i ne žele im zlo - tako bake i djedovi mogu misliti da rade nešto dobro, a zapravo povrijediti svoju djecu, na što im je važno ukazati. I konačno, staviti dijete u središte zbivanja, pojasniti da je djetetu važan roditeljski autoritet, jasnoća i dosljednost pravila i uloga u obitelji te što skladniji obiteljski odnosi', rekla je Mia Roje iz zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih.

Psihologinja se slaže s mišljenjem da djeca u pravilu vole provoditi vrijeme s bakama i djedovima, a obično je djeci najlakše prvo duže odvajanje provesti upravo s njima.

'Dobro je imati na umu to da djeca intenzivno doživljavaju emocije svojih roditelja te ako su oni sigurni u baku i djeda i ako mirno ostavljaju djecu kod njih, i djeci će biti puno lakše prebroditi prve separacije', smatra ona.