LAKO I PRIRODNO

Proizvodi za njegu kože koje možete napraviti kod kuće

07.10.2013 u 09:19

Bionic
Reading

Mnogima se izrada proizvoda za njegu kože kod kuće, unatoč svim prednostima, čini poput dugotrajne gnjavaže. Međutim, s ovim savjetima to je lakše no ikad te u tren oka možete imati pravu prirodnu, kod kuće napravljenu, masku za lice, hidratatnu kremu, tonik za čišćenje pa čak i toner za lice

Maska od zelene gline
Ako niste iskusni u pravljenju kozmetičkih proizvoda kod kuće, ova maska je odlična za početnike. Naime, znatno ju je lakše napraviti nego li, na primjer, hidratantnu kremu. Potrebno vam je maslinovo ulje, morska sol i francuska zelena glina. U staklenu posudu (po mogućnosti u onu koja ima poklopac) pomiješajte 1/4 šalice morske soli s 1/2 šalice zelene francuske gline. Smjesu dobro izradite dok se sastojci ne izmiješaju, izdvojite jednu žlicu smjese i posebno je pomiješajte s jednom žlicom maslinova ulja. Dobro promiješajte i nakon toga nanesite na lice.

U smjesu gline, soli i maslinovog ulja možete dodati i zgnječene jagode, jogurt ili med, ovisno o tome koji učinak želite postići (izbjeljivanje, umirujući efekt ili rasterećenje). Preostali suhi prah jednostavno pokrijte poklopcem, a on može ostati upotrebljiv i do godinu dana. Masku možete koristiti jednom tjedno, koristeći se istom metodom svaki put, piše Refinery29

Jednu stvar je važno imati na umu – domaći proizvodi u odnosu na kupljene ne sadržavaju konzervanse, sastojke koji sprečavaju kvarenje. Zbog toga domaći proizvodi imaju znatno kraći rok trajanja. 'Ako miješate ulja i/ili maslac, proizvod će trajati koliki je rok trajanja ulja i/ili maslaca – ponekad do dvije godine, a važno je da su pohranjeni na suhome. Ako u proizvod dodajete 'vlažne' sastojke, poput jogurta, vode i voća, trebali biste napraviti manju količinu koju ćete odmah i upotrijebiti. Sav višak trebao bi biti pohranjen u hladnjak i potrošen unutar tjedan dana, no ako smjesa poprimi čudan miris ili boju. to znači da se pokvarila i odmah je bacite', napominje Adina Grigore, osnivačica linije prirodne kozmetike S.W. Basics.

Tonik za čišćenje od jojobe
Za tonik za čišćenje lica potrebni su vam kastiljski sapun, ulje jojobe i eterično ulje čajevca. Uzmite staklenu bocu, najbolje onu koja ima pumpicu, uspite 1/2 šalice sapuna, 10 kapi ulja čajevca i dvije žlice ulja jojobe. Kako ne biste prolijevali sastojke, prilikom usipavanja koristite lijevak. Tonik na lice možete nanositi rukama, kao prilikom umivanja, ili pak našpricati malo na vaticu te prebrisati lice kako biste uklonili nečistoću, masnoću i šminku.

Naravno, osim staklene boce, tonik možete držati i u potrošenim bočicama kozmetičkih proizvoda koje ste dobro isprali.

Hidratantna krema
Važno je napomenuti kako prilikom izrade hidratantne kreme nisu pretjerano bitni omjeri sastojaka. Naime, prema riječima Adine Grigore, ovisno o količini sastojaka dobit ćete čvršću/mekšu smjesu, te više ili manje masnu. No krema će i dalje biti dobra i odlično služiti svrsi. Na primjer, gušća i tvrđa krema dulje će se topiti u rukama, ali će i dalje biti odlična. Također, ovaj pripravak uvijek možete dorađivati. Ako se smjesa čini presuhom, dodajte malo tekućeg sastojka, ili ako je pretekuća, malo suhoga.

Za ovu hidratantnu kremu kombinirajte 1/2 šalice shea maslaca, 1/4 šalice kakao maslaca i jednu žlicu kokosovog ulja te ih pomiješajte u manjoj staklenoj posudi. Zdjelu stavite iznad plamenika na jako slabu vatru te polagano otopite sve sastojke. Nakon što se smjesa otopi, za što je potrebno svega nekoliko minuta, zdjelu maknite s vatre te ostavite da odstoji sat vremena.

Kada se smjesa ohladi, pokrijte je poklopcem ili plastičnom folijom, a zatim je stavite u hladnjak. Prema riječima Adine Grigore, nakon sat vremena u hladnjaku smjesa postaje meka, masna i sočna krema koja će hidratizirati čak i najsušu kožu.

Toner za lice
Toner je drugi najlakši proizvod za izradu, budući da se u osnovi radi o pukom miješanju tekućina u boci. Za toner vam je potrebna jedna žlica jabučnog octa, 1/2 šalice vode i 10 kapi esencijalnog ulja lavande. Ulijte sastojke jedan po jedan u bocu, bilo onu s pumpicom kako biste toner nanosili vaticom, ili pak u bocu sa raspršivačem te toner možete sprejati na lice tijekom dana.