DIJETA I ŠTEDNJA

Pretile osobe su sklonije dugovima

  • Autor: M. M.
  • Zadnja izmjena 29.08.2009 13:22
  • Objavljeno 29.08.2009 u 11:08
Pretilost trbuh debljina

Pretilost trbuh debljina

Izvor: Sipa Press / Autor: Jaubert

Najnovija istraživanja provedena u Njemačkoj govore da postoji povezanost između prekomjerne težine i sklonosti padanju u dugove

Dvostruko je veća vjerojatnost da osobe koje nisu sposobne otplatiti dugove u razumnome vremenskom okviru također imaju problema s prekomjernom težinom. Dapače, čak je 2,5 puta vjerojatnije da su te osobe pretile, otkriva Eva Muenster sa Sveučilišta u Mainzu, prenosi Reuters.

U europskim zemljama, kao i u SAD-u, postotak ljudi koji su u velikim dugovima je u ozbiljnome porastu. Čak tri milijuna, odnosno 7,6 posto njemačkih kućanstava se može svrstati u kategoriju prezaduženih. Kako bi znanstvenici istražili u kolikoj mjeri prezaduženost utječe na zdravlje, ispitali su slučajeve 949 osoba koje su zbog problema s dugovima išle na savjetovanja. Te su osobe potom usporedili sa 8.318 osoba koje su tijekom 2003. godine sudjelovale u telefonskoj anketi o zdravlju te koje spadaju u nezaduženi dio populacije.

Zaduženo je stanovništvo u prosjeku mlađe, manje obrazovano i siromašnije, ali i sklonije depresiji, prekomjernoj težini i pretilosti, govore rezultati istraživanja. Zaduženi su također skloniji svakodnevnom pušenju.

Nakon što su svi ti elementi uzeti u obzir, istraživački je tim došao do izračuna da je prezaduženost u sprezi sa 1,97 puta većom vjerojatnošću da će ista osoba biti prekomjerno teška, odnosno sa 2,56 puta većom vjerojatnošću da će biti riječ o pretilosti. Psihološki faktori bi mogli pridonijeti većem riziku od prekomjerne težine i pretilosti, primjerice kada se osobe sa stresom i depresijom zbog dugovanja pokušavaju nositi tako da se natrpavaju hranom. Zdrava im je hrana najčešće preskupa, za razliku od razne hrane krcate šećerom, koja je jeftinija od primjerice voća i povrća. Istraživanjem također nije potpuno isključeno da su pretile osobe sklonije dugovima jer im je teže naći posao ili zarađuju manje od mršavih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi