STRES I BRIGE

Premalo sna opasno ugrožava zdravlje

01.03.2013 u 10:14

Bionic
Reading

Odlazimo u krevet u 23.15 i spavamo manje od preporučenih šest sati. Milijuni ljudi pate do nesanice, otkriva studija u kojoj se tvrdi kako nekvalitetan ugrožava naše zdravlje, a među najčešćim krivcima istaknuti su stres i brige

Dvije od pet osoba ne spavaju ni šest sati dnevno, što je minimalan broj sati potreban za fizičko i mentalno zdravlje.

Ovaj je broj skočio u protekle tri godine, otkriva studija provedena u Velikoj Britaniji. Navodi se i kako jedna od tri osobe sada spava u prosjeku pet do šest sati noću, u usporedbi s rezultatom od 27 posto koji je zabilježen u sličnoj anketi 2010. godine. Tri četvrtine osoba spava sedam sati ili manje.

Gotovo polovica Britanaca kažu da ih budnima drži stres ili brige, pokazuju rezultati The Great British Bedtime Reporta u kojem je više od 5.000 osoba ispitano o navikama spavanja. Prosječna osoba ide u krevet u 23.15 te spava šest sati i 35 minuta.

Istraživanje sugerira kako je sedam i pol sati sna optimalna razina za dobro zdravlje. Ranije su ovog tjedna znanstvenici sa Sveučilišta u Surreyju otkrili da samo sedam dana lošeg sna može poremetiti funkcioniranje stotine gena povezanih s stresom, imunitetom i upalama.

Dr. Chris Idzikowski, direktor Edinburgh Sleep Centra, izjavio je kako su loše navike spavanja ozbiljan razlog za zabrinutost: 'Poremećen san ne utječe samo na kvalitetu života, nego povećava rizik od visokog krvnog tlaka te srčanog i moždanog udara. Mnoge su studije u posljednjih nekoliko godina zaključile da je viša stopa smrtnosti povezana s manje od pet i pol sati sna noću te više od devet i pol sati sna.'

'Još nam uvijek nije jasno zašto se to događa, ali smanjenje mentalnih sposobnost može se uočiti i nakon samo jedne noći lošeg sna.'

Kaže kako epidemija pretilosti može biti djelomično kriva, no ne pomaže niti gospodarska situacija. 'Gubitak posla može utjecati na navike spavanja', dodaje dr. Idzikowski.

47 posto ispitanika izjavili su kako ih stres i brige ometaju u kvalitetnom snu. Zanimljivo, najbolji san imaju oni koji zarađuju dobro, piše Mail Online.