PA-PA, ŠKOLO!

Praznici su tu! Kako ih preživjeti?

18.12.2008 u 08:00

Bionic
Reading

Već vam je dosta testova, nervoznih nastavnika i dosadnih kolega iz razreda. Praznici kao da stižu u najbolje vrijeme da se malo odmorite od školske rutine. Ali oprez! Nakon početnog oduševljenja, vjerovali ili ne, ubrzo vam može postati dosadno

Iako je spontanost zbilja kul, neke je stvarčice dobro isplanirati i imati barem osnovni plan. Primjerice, kojim ćete se aktivnostima baviti, koje zaboravljene hobije obnoviti i, ako to financije dopuštaju, možete li nekamo otputovati.

Starci

Još ih možda zovete roditeljima, davežima, gnjavatorima i sličnim imenima. No, kako god ih zvali, oni su tu i u životu su nam i te kako potrebni, bez obzira na to koliko se mi durili na njih. Za vrijeme praznika susretat ćete ih još više nego inače i možda je baš ovo prava prilika da, ako ne izgladite, onda barem znatno popravite odnose s njima. Imajte na umu da će vam oni biti i te kako zahvalni, ali i veoma ponosni, ako im odlučite pomoći u nečemu. To mogu biti obične sitnice, od pranja posuđa, usisavanja kuće (ili barem svoje sobe!) do pravljenja kolača i pranja automobila.

Vjerojatno se žalite da vas smatraju balavim klincem, no razmislite imaju li temelje za to. Kad vidite svoju mlađu sestru ili brata, ili u filmovima scenu kad neki isfrustrirani tinejdžer lupa vratima i histerizira, sigurno i sami pomislite: 'Joj, kakvo bahato derište!' Stoga se malo skulirajte, zaboravite histerične ispade i zaslužit ćete da vas više ne zovu balavim klincem ili klinkom!

Bake i djedovi

Žive li baka i djed u drugom mjestu, ovo je izvrsna prilika da otputujete do njih i, osim što se vidite s njima, malo bolje upoznate mjesto u kojem žive. Imajte na umu da svako mjesto skriva svoje ljepote, bez obzira na to radilo se tek o selu ili velikom gradu! Također, bake i djedovi vole razgovarati i sigurno će vam biti zahvalni, ako jedno poslijepodne provedete u razgovoru s njima. Uz ovo, pitajte ih što im treba i pomozite im. Odlazak u trgovinu ili sitni kućanski poslovi za vas će biti piece of cake, dok za vašu staru bakicu to može predstavljati veliki napor.

Humanitarni rad

Božićno i novogodišnje vrijeme prepuno je humanitarnih akcija i darivanja siromašnima. Uključite se i vi u razne akcije. Naravno, ne trebate davati novčanu pomoć, nego možete ponuditi svoju fizičku pomoć slaganjem paketa, kuhanjem objeda i slično. Ne znate li kamo bi se uputili, obratite se crkvi, Crvenom križu ili pučkoj kuhinji. Pomoć je uvijek dobrodošla i sigurno će vas uputiti na pravo mjesto.

Knjige

Imate li zaostatke s lektirom, sada je pravo vrijeme da ih nadoknadite. A ako vam baš i nisu osobito drage knjige i knjižnice, možda je pravo vrijeme da se sad sprijateljite. Knjižnice i knjige prave su riznice zanimljivih stvari, samo ih trebate otkriti. Ako barem pola sata dnevno čitate neke zanimljive knjige, a ne potrošite ga na gledanje televizije, učinit ćete puno za sebe. Pričajte s prijateljima i kod drugih se ljudi raspitajte o tome koje su se knjige njima svidjele pa ih onda potražite u knjižnici ili ih jednostavno birajte po vlastitoj intuiciji. Dobro je to što, ako vam se knjiga ne svidi, već sljedeći dan je možete vratiti i uzeti novu!

Televizija

Vjerojatno vam je nezamisliv život bez televizije. Sudeći prema anketi, koja je nedavno provedena u Teenu, većina mladih gleda televiziju čak tri do četri sata dnevno što je zaista previše. Zato je vrijeme praznika pravo razdoblje da smanjite buljenje u ekran. Ako ne možete bez TV-a, onda odredite jednu emisiju dnevno koju ćete gledati, a kada ona završi, maknite se od ekrana. Najgore je pratiti sve, bez ikakvog kritičkog razmišljanja. Također, imate li mogućnosti, radije otiđite u kino, nego da gledate TV kod kuće. Odlazak u kino prilika je da se nađete s frendovima i usput se dobro zabavite.

Sport

Ovo je još jedan odličan izbor, posebice ako odabarete sport umjesto gledanja televizije ili kompjutorskih igara. Iako vremenski uvjeti nisu baš skloni biciklizmu, rolanju ili trčanju, mogućnosti uvijek ima. Klizanje na ledu, teretana, a na kraju krajeva, i vlastita soba vam može poslužiti kao vježbaonica!

Hobi

Nekada davno skupljali ste markice ili ste svirali gitaru ili neki drugi instrument. Sada vam se čini da je od tada prošlo već sto godina. Praznici mogu biti odlično vrijeme da skinete prašinu sa svoje kolekcije markica ili s gitare i ponovno ih upoznate. Sada ćete ih sigurno gledati u sasvim novom svjetlu!

Također, nemate li nikakav hobi od prije, vrijeme je da stvorite novi. Razmislite što vas zanima, što vam je dostupno i – krenite! Nećete si ni okrenuti, a praznici će začas završiti jer 12. siječnja počinje škola.

Uz ovo, ideja za praznike zaista je mnogo – preuređenje sobe, društvene igrice (karte; čovječe, ne ljuti se i slično), izrađivanje vlastitih poklona za pod bor itd. Na tebi je da se pokreneš i ne dopustiš da ti dosada ovlada životom. Jer najlakše je baciti se pred TV, a treba mnogo više volje i hrabrosti da nešto sam/a započneš.

Sretno i uživaj u praznicima!