ČEKA SE REFORMA

Pravila odijevanja u školi isključivo ovise o ravnateljima

14.09.2015 u 08:35

Bionic
Reading

Osim povratka u školske klupe i novih radnih zadataka, neke je školarce dočekalo još novih promjena pa je tako još jedna škola u Hrvatskoj, konkretno u Šibeniku, odlučila da će djeca nositi uniforme, a druga u istome gradu objavila novi kodeks odijevanja koji se nije svidio svim roditeljima

Dok se u sklopu najavljene Cjelovite reforme školstva ne odrede smjernice etičkog kodeksa koji će vrijediti za sve škole, ravnatelji uz potporu učitelja i roditelja sami određuju kakva su pravila ponašanja ili odijevanja.

'Odijevanje je dio etičkog kodeksa. Mnoge ga škole imaju, no ne postoji takav kodeks općenito za škole. U sklopu Cjelovite reforme školstva planira se izraditi i etički standard za škole', rekla je Gordana Zuccon, glasnogovornica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Objasnila je kako nošenje odnosno nenošenje školskih uniforma nije propisano nekim posebnim propisom i nije u nadležnosti Ministarstva. Naime, škola ima pravo, temeljem mišljenja Vijeća učitelja, Vijeća roditelja, Vijeća učenika te Školskog odbora, Kućnim redom, između ostalog, propisati i nošenje uniforma. Dodaje da to znači i dodatno financijsko opterećenje za roditelje (ako se ne nađe neki drugi sponzor).

Nakon što je Osnovna škola Antuna Mihanovića u Osijeku uvela polo majice za prvašiće kao uniforme u travnju 2013., a zatim i za ostale niže razrede, isto je najavila i šibenska OŠ 'Juraj Dalmatinac', a sve u svrhu postizanja veće ravnopravnosti u socijalnim razlikama.

Inicijativa 'ZA uvođenje školskih uniformi' na svojoj stranici na Facebooku također ističe da će uniforme doprinijeti osjećaju zajedništva te pripadnosti školi i zajednici. Neki se roditelji slažu oko uvođenja uniforma, a neki smatraju da nekoliko polo majica neće biti dostatno za cijelu godinu. Neke je roditelje iznenadio novi etički kodeks odijevanja u šibenskoj školi na Vidicama, a koji pak nema nikakve veze s uniformama.

Kako piše sibenik.in, ravnatelj škole na Vidicima Darko Relja rekao je da od ove godine učenici ne smiju nositi poderane i kratke hlače, poderane majice, 'neprimjereni piercing' te općenito usku ili prozirnu odjeću.

Školske uniforme? Jedni 'za', drugi 'protiv'

Prema ne tako davnom istraživanju EduCentra, provedenom na 500 osoba, više od polovice hrvatskih ispitanika smatra da su uniforme u školama poželjne. Kako prenosi Hina, njih 53 posto, smatra pozitivnim uvođenje uniformi tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Oni 'za' smatraju da će roditelji mati manji trošak, djeca biti jednakija i usmjerena na školovanje. S time se ne slaže 42 posto ispitanika, pravdajući to potrebom očuvanja slobode izražavanja. Kultura odijevanja mora postojati, ali tako stroge mjere nisu nužne, drži dio ispitanih.

Iako se ovaj Etički kodeks čini sasvim ispravan jer u mnogim su školama zabranjene, primjerice majice na tanke naramenice za djevojčice te mini suknje, odluka ravnatelja nije bila draga svim roditeljima. Kodeks tumače tako da su zabranjene čak i popularne tajice što smatraju nepravednim.

Ravnatelj Relja dao je svoje obrazloženje: 'Recimo da tajice moraju biti prikladne, normalno je da ne mogu obući tajice i majicu golog trbuha, a upravo projektom naših školskih uniforma želimo učiniti odijevanje u školi primjerenijim kako bi se izbjegla ovakva pitanja.'

U ovom bi se slučaju, a i općenito, možda roditelji trebali zapitati zašto je uopće 'neprimjereni piercing' stavljen u kodeks i je li prihvatljivo da dijete s 12 ili 13 godina ima takve ukrase po tijelu, a nakon toga razmisliti ima li razlike između djevojčice u nižim razredima koja nosi tajice s tunikom ili majicom i suknjicom i učenice u sedmom ili osmom razredu koja nosi tajice, kratku majicu iznad pupka u kojem je piercing, a uza sve to ima kompletnu šminku i uvježbava idealan izraz lica za 20. sebić toga dana.

Do Cjelovite reforme školstva, u kojoj će valjda konačno biti jasno objašnjena i pravila odijevanja, baš kao i zabrane oko nošenja mobitela u školu ili šminkanja, na roditeljima je da s djecom razgovaraju o njihovu ponašanju i probaju utjecati na primjereniji modni izričaj.