nema puno muke

Pravi praznik za oči: Tri zadivljujuće biljke, savršene za sve vrtlare početnike

05.04.2024 u 18:40

Bionic
Reading

Mnogi će se složiti da nema ničeg boljeg od pogleda na balkon, terasu, dvorište ili vrt i uživanja u raznobojnom cvijeću koje su sami posadili

Svaki početnik vrtlar treba nekoliko provjerenih savjeta, a tiču se biljaka koje je lako održavati i koje lako rastu, što će mu uliti samopouzdanje da nastavi s vrtlarstvom.

Od svih biljaka koje možete uzgajati, predlažemo da počnete s cvijećem koje će vas očarati svojim izgledom, ali i nezahtjevnošću prilikom uzgoja. Stoga pogledajte koje su tri cvjetnice savršene za vrtlare početnike.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Pelargonije

Pelargonije i njihovi hibridi spadaju među biljke koje je najlakše uzgajati. U balkonskim teglama, posudama za cvijeće i cvjetnim gredicama ove biljke, koje su jednostavne za održavanje, stvaraju pravo ljetno ozračje i pozitivnu atmosferu. Budete li ih pametno održavali, pokazat će svoju zahvalnost prikazujući se u najboljem svjetlu od proljeća pa sve do jeseni. Kod kupnje tražite najbolju kvalitetu. Specijalni kompost za pelargonije optimalno je prilagođen njihovim potrebama, a poslužit će i onaj za lončanice ili čak univerzalni kompost. Trebaju puno prostora jer najbolje uspijevaju kada se mogu slobodno razvijati.

U posudi veličine 40 centimetara ima mjesta za dvije pelargonije, u onoj veličine 60 centimetara ima mjesta za tri, a u onoj od metra stane ih četiri do pet. U lonac promjera 20-25 centimetara može se smjestiti jedna pelargonija. Posude bi trebale biti visoke najmanje 18 centimetara. Što više svjetlosti dobivaju, to su njihovi cvjetovi raskošniji i boje intenzivnije. Idealno im je mjesto na suncu, odnosno u polusjeni. Za idealnu opskrbu pelargonija hranjivim tvarima jednom tjedno u vodu umiješajte tekuće gnojivo za cvjetnice.

Vodenika

Fantastična je biljka za sjenovita područja, iako postoje sorte koje mogu rasti na punom suncu. Poput pelargonija, vodenika je višegodišnja biljka koja raste tijekom cijele godine pa je nećete morati stalno mijenjati, kao što to radite s jednogodišnjim cvjetnicama.

Na balkonu je možete posaditi u teglice ili viseće posude, a u vrtu smjestiti u cvjetne gredice. Uzgaja se kao jednogodišnja biljka, no uspješno prezimljava u zatvorenom. Zahtijeva minimalnu njegu, a ne podnosi direktno sunce ni duboki hlad. Nije veliki ljubitelj vode pa joj nije potrebno svakodnevno zalijevanje, nego svaki drugi dan. Stvaranje novih pupoljaka može se postići redovitom prihranom svaka dva tjedna tekućim gnojivom. Želite li vodeniku pretvoriti u trajnicu, potrebno je osigurati da temperatura tijekom godine ne bude niža od 15 °C i da je vlažnost zraka visoka. U rano proljeće biljku treba orezati dva do tri centimetra iznad zemlje.

Krizanteme

U Europu su krizanteme donesene iz Japana, gdje simboliziraju moć, vječni život, obilje i sreću. Takva simbolika se kod nas nikad nije uvriježila. Ako se pridržavate svih pravila, lako se prilagođavaju okolišu i dugo će vas oduševljavati bujnom cvatnjom. Ako zanemarite neke važne preporuke, mlada biljka može uvenuti.

Osim na grobljima, sve su češći ures vrtova i terasa jer se vrlo lijepo kombiniraju s nekim drugim vrstama. Preporučuje se sadnja cvijeća tijekom cijelog toplog razdoblja (travanj - kolovoz), a tada će izbojci brzo puštati korijenje. Dobro podnose nepovoljne utjecaje okoliša čak i uz kratke jake mrazove. Krizantema je biljka kratkog dana, pa joj je potrebno osigurati više od 12 sati neprekidne tame kako bi procvjetala u željenom roku. Cvijeće se može uzgajati i iz sjemena, ali takva je sjetva duga. Pouzdanije je razmnožavanje reznicama. Ako su posađene krajem ožujka, korijenje će se pojaviti za oko 20 dana, a sredinom (krajem) travnja nakon 14-15 dana.