tako jednostavno

Ako hortenzije ne cvatu raskošno, ovo je najčešći razlog

05.04.2024 u 05:57

Bionic
Reading

Hortenzije su kraljice vrtova zahvaljujući svojim raskošnim cvjetovima. No ponekad prekrasni cvjetovi izostanu ili cvatu puno oskudnije, a razlog se može kriti u 'prenatrpanosti', odnosno prevelikoj koncentraciji hortenzija na jednom mjestu

Hortenzije su brzorastući grm koji se lako održava i ističe u svakom vrtu, modernom ili tradicionalnom. Mnogi vrtlari vole ih uzgajati jer mogu pružiti prekrasno rezano cvijeće od sredine ljeta do jeseni. Ali ako ne cvjetaju onako kako biste željeli ili pak uopće ne cvjetaju, razlog može biti vrlo jednostavan – prenatrpanost, odnosno prenapučenost hortenzija na jednom mjestu.

Prenapučenost se odnosi na situaciju kada biljke rastu preblizu jedna drugoj. Možda je takav razmak izgledao savršen dok su biljke bile male, ali to se može promijeniti. Hortenzije su relativno veliki grmovi koji rastu između 120 i 360 centimetara u visinu i širinu, pa im treba mjesta. A biljci je nužno dati sve što joj je potrebno da bude sretna, uključujući prostor. Ona će na to uzvratiti hrpom ružičastog, plavog ili bijelog cvijeća koje će ispuniti i vaš vrt i vazu.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Kako riješiti prenapučenost

Prenapučenost je pogreška koju svatko može napraviti prilikom sadnje hortenzija. To se događa kada ne vodimo računa o razmaku koji biljke trebaju nakon što dosegnu svoju punu veličinu. Prenapučenost uzrokuje da se natječu za vodu i hranjive tvari, a upravo to može spriječiti njihovo cvjetanje.

Stoga ih je potrebno presaditi tako da između njih bude veća udaljenost. A to je pak najbolje činiti dok je biljka u stanju mirovanja, u kasnu jesen, nakon što izgubi lišće, ili u rano proljeće. Ako ne znate kojoj sorti pripadaju hortenzije u vašem vrtu, pokušajte procijeniti koliko će zrela biljka biti široka ako ima slobodu kretanja, pa je za početak posadite barem toliko daleko od biljke ili grma pokraj nje.

No prenapučenost ne uzrokuje samo prestanak cvatnje hortenzija, već može potaknuti i gljivične bolesti. Naime, kada su biljke preblizu jedna drugoj, zrak ne može dobro cirkulirati, zbog čega su lišće i cvjetovi mokri cijelo vrijeme, što je savršeno okruženje za razvoj pepelnice i pjegavosti lišća. A upravo te bolesti mogu uzrokovati da biljka proizvodi manje cvjetova.

Osnovna njega hortenzija

Većina hortenzija su listopadne biljke, što znači da gube lišće zimi. Ali budući da brzo rastu, vraćaju se sredinom proljeća. Vole puno svjetlosti, ali im može trebati malo popodnevne sjene u područjima s vrućim ljetima. To je cvijeće koje će rasti u djelomičnoj sjeni sve dok ima najmanje šest sati sunca dnevno. Ako ga nema dovoljno, neće imati dovoljno energije za cvjetanje.

Hortenzije preferiraju bogato tlo dopunjeno kompostom i najbolje uspijevaju s višenamjenskim gnojivom koje se primjenjuje jednom u proljeće. Vole vlažno tlo, pa ne dopustite da se osuše za toplih kolovoških dana. Također preferiraju malo vlage i nisu dobar izbor za uzgoj u pustinjskim područjima. Postavite malč debljine nekoliko centimetara u hladnijim mjesecima kako biste zaštitili njihov korijenski sustav. A orezivanje hortenzija ovisi o sorti koju imate.