VRIJEME JE RADOVa

Ove biljke posadite u travnju da bi vam vrt zablistao ovoga ljeta

02.04.2024 u 20:35

Bionic
Reading

Uvelike su krenuli proljetni radovi u vrtovima i cvjetnjacima, a kako biste ovog ljeta uživali u divnom cvijeću, već sad možete prionuti na posao

Puno jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka može se posijati u zatvorenom i na otvorenom ovog mjeseca kako bi kasnije uljepšale vaš cvjetnjak, terasu, vrt...

Travanj je idealno vrijeme za sjetvu velikog broja cvijeća iz sjemena. Takav uzgoj je jeftin i učinkovit način za rast biljaka koje će vaše gredice ili posude obogatiti prelijepim nijansama tijekom ljeta.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Kako proljetno vrijeme sve više zagrijava tlo, širi se raspon cvijeća koje možete posaditi u travnju. Dok je prethodnih mjeseci sjetva bila ograničena na zatvorene prostore, ovo je period u kojem možete početi sijati izravno u tlo ako to želite. Nakon što prođe opasnost od mraza na vašem području, počnite sijati otpornije sjeme cvijeća izravno u zemlju. Nježno ili poluotporno sjeme cvijeća ipak je još najbolje sijati u zatvorenom prostoru, a može se presaditi na otvoreno nakon što se vrijeme poboljša, osobito ako živite u hladnijoj klimi.

Iako postoje brojne prednosti sadnji biljaka u zatvorenom jer možete kontrolirati okoliš i izbjeći rizik da štetnici pojedu sadnice, neko cvijeće više voli da je na otvorenom, stoga uvijek istražite, provjerite i pitajte za preporučene metode sadnje.

Predlažemo sedam predivnih biljaka koje možete posijati ovog mjeseca:

Gromotulja

Ova lijepa biljka omiljena je zbog svojih sitnih cvjetova, što je čini popularnom u vrtovima s kontejnerima jer se bijeli cvjetići mogu preliti preko ruba posuda. Sjeme gromotulje je sitno i morate biti oprezni kada ga sadite u zatvorenom prostoru. Ne treba puno topline tako da može klijati u negrijanom stakleniku ili na prozorskoj dasci. Tanko ga posijte u lonce i prekrijte vrlo tankim slojem komposta ili vermikulita.

Amarant

Amarant je nevjerojatna jednogodišnja biljka koja daje velike upadljive cvjetaste rese u nijansama crvene, ljubičaste ili zelene. Osim što je prekrasna za gredice i obrube, dobro će vam doći i u kuhinji jer su joj i listovi i sjemenke jestivi. Ova biljka se jednostavno uzgaja iz sjemena i može se započeti s uzgojem u zatvorenom prostoru u travnju ili na otvorenom od sredine proljeća nadalje. Posijte sjeme, dodajte kompost i držite na temperaturi od oko 18 Celzijevih stupnjeva da bi uspješno proklijalo. Sadnice, kada budu dovoljno velike, posadite na otvorenom nakon što prođe opasnost od mraza.

Boražina

Boražina je oku ugodna i vrlo jestiva biljka te ima prekrasne zvjezdaste plave cvjetove koji privlače pčele i druge oprašivače, a cvjetovi se mogu koristiti i u salatama ili dodavati ljetnim napicima. Možete je započeti uzgajati u zatvorenom prostoru, ali najbolje ju je sijati izravno u vrtu od travnja nadalje. Posipajte sjemenke tanko u redove udaljene 40-ak centimetara ili ih lagano raspršite po površini, ali možete ih saditi i u posudi, a pritom ih pokrijte s malo zemlje. Održavajte tlo vlažnim i trebale bi brzo proklijati. Ako ipak posijete boražinu u zatvorenom prostoru, razmislite o sadnji u biorazgradive posude da bi se izbjeglo preveliko ometanje korijena.

Krizantema

Jednogodišnje krizanteme mogu se posaditi iz sjemena u travnju da biste ljeti uživali u divnom pogledu. Ako vam se sviđaju, razlika između jednogodišnjih i višegodišnjih vrsti je u tome što prve imaju svjetlije cvjetove i manje lišće. Možete ih razmnožiti kao jednogodišnje biljke iz sjemena u proljeće. Nakon što prestane razdoblje mraza, zasadite sjeme na mjestu očišćenom od korova i pripremljenom za to, a ako živite u hladnijoj klimi, posijte ga u zatvorenom prostoru u travnju te će biti spremno za preseljenje na otvoreno od svibnja nadalje.

Sadarka

Sadarka daje obilje predivnih cvjetova te je odlična opcija za vrtno cvijeće. Postoji mnogo vrsta koje možete izabrati, a jednogodišnje sorte mogu se uzgajati iz sjemena u travnju. Najbolje ih je sijati izravno u zemlju kada temperatura tla dosegne oko 21 Celzijeva stupnja.

Potočarka

Ova divna biljka ne samo da izgleda nevjerojatno jer njezini cvjetovi dolaze u živim nijansama crvene, narančaste ili žute, već su oni i listovi jestivi, a nije pretjerano zahtjevna za uzgoj. Posadite sjeme u zatvorenom prostoru u travnju ili na otvorenom nakon što temperatura tla dosegne najmanje 20 Celzijevih stupnjeva. Ipak, postoje prednosti sadnje potočarke u zatvorenom prostoru jer puževi i drugi nametnici mogu uništiti mlade biljke kako se pojavljuju.

Suncokret

Suncokreti su jedno od cvijeća koje je najlakše uzgojiti iz sjemena i mogu biti izvrstan način da i svoje najmlađe ukućane uključite u proces uzgoja biljaka. Dolaze u raznim bojama te mogu doseći i do dva metra. Za uzgoj suncokreta najbolje je posijati sjeme u zatvorenom prostoru, počevši od travnja. Posadite sjemenke u pojedinačne posude napunjene kvalitetnom mješavinom za sadnju. Zatim možete, kada narastu, presaditi sadnice. Ako živite u toplijoj klimi, moguće je posaditi suncokret na otvorenom ako je tlo toplo i suho.