DOBRE IDEJE

Nije sve za smeće: Ovo su ostaci hrane koji će nahraniti biljke i poboljšati kvalitetu tla

03.04.2024 u 10:00

Bionic
Reading

Umjesto da bacate kuhinjske otpatke, upotrijebite ih u vrtu da bi biljke dobile dodatne hranjive tvari

Znate li da talog kave i kore banane mogu biti itekako korisni za vaš vrt? Upotrijebite ove ostatke hrane za poboljšanje kvalitete tla, odbijanje štetnika i još mnogo toga...

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Mnoge namirnice koje ne dospiju u vaš obrok mogu se koristiti za sve od držanja nametnika na sigurnoj udaljenosti od biljaka pa do povećanja hranjivih tvari u tlu. Stručnjaci za vrtlarstvo otkrili su koje uobičajene kuhinjske ostatke možete upotrijebiti za poboljšanje zdravlja svojih biljaka.

Ljuske jaja

Ne bacajte ljuske jaja - zgnječite ih i pospite po vrtnim gredicama! 'Ljuske jaja su gotovo u potpunosti napravljene od kalcijevog karbonata; to osigurava kalcij, a karbonat će neutralizirati kiselost tla i učiniti ga alkalnim', kaže Damon Abdi iz istraživačke postaje Hammond Državnog sveučilišta Louisiana. 'To je dobro za neke biljke jer osigurava kalcij i može se koristiti za vapneno tlo (učiniti ga alkalnim) ako postane previše kiselo. No izbjegavajte koristiti ljuske jaja oko biljaka koje vole kiselinu, poput azaleja', savjetuje on.

Začinjena hrana

Pokušajte staviti ostatke začina blizu biljaka da biste odbili štetnike. Dok neki ostaci hrane mogu privući životinje, drugi mogu ispuštati mirise ili sadržavati spojeve koji ih odbijaju. 'Ljute paprike, kao što su čili papričice ili jalapeños, sadrže kapsaicin, spoj koji tjera sisavce i kukce', kaže Carrie Spoonemore, sukreatorica aplikacije From Seed to Spoon tvrtke Park Seed. Svakako pratite njihovu učinkovitost i prilagodite svoje metode da biste vidjeli što vam najbolje odgovara.

Kora citrusa

'Kore citrusa, poput naranče, limuna i grejpa, sadrže prirodne spojeve koji odbijaju mrave, lisne uši i mačke. Raspršite ih oko podnožja biljaka ili ih upotrijebite za stvaranje barijere za odvraćanje neželjenih životinja. Ponovno nanesite kore za neko vrijeme jer bi miris mogao nestati', kaže Spoonemore.

Talog kave

Talog kave može dodati korisne hranjive tvari tlu. Nakon što skuhate kavu, pospite ga oko korijena biljaka. 'Međutim trebali biste izbjegavati nanošenje debelih slojeva taloga jer je to materijal fine teksture koji može blokirati protok vode i zraka', kaže Abdi.

Kora banane

Koristite kore banane za hranjenje biljaka jer su bogate kalijem, fosforom i kalcijem, bitnim sastojcima za njihov rast. 'Zakopavanje kore banane u tlo omogućuje joj da se postupno razgradi, oslobađajući hranjive tvari u tlo. Ako ih prethodno sitno nasjeckate, proces razgradnje se ubrzava', kaže Spoonemore. Zakopajte ostatke banane nekoliko centimetara blizu korijena biljaka da biste smanjili njihovu privlačnost životinjama.

Ostaci povrća

Ostatke zelene salate, celera i korjenastog povrća iskoristite za njihov uzgoj u vrtu iz preostalih korijena ili stabljika. 'Stavite ostatke u trećinu šalice vode i postavite je na sunce. S vremenom će se razviti novi korijeni i izdanci. Presadite ih u vrt za nastavak rasta', savjetuje Spoonemore.