KORISNI SAVJETI

Poželjeli ste udahnuti novo ruho svome domu? Evo nekoliko efektnih, a jeftinih rješenja

  • Autor: E. Katana
  • Zadnja izmjena 09.01.2021 20:59
  • Objavljeno 09.01.2021 u 17:48
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ana Nasutović

Pandemija je u mnogočemu utjecala na našu svakodnevicu, tako da puno više vremena provodimo doma. Ako ste se poželjeli promjena u svojem životnom prostoru, donosimo nekoliko korisnih trikova za koje ne trebaju velika financijska sredstva

Pandemija koronavirusa još uvijek nažalost ne pokazuje znakove slabljenja, a jedna od mjera za njeno suzbijanje svođenje je socijalnih kontakata na minimum te provođenje puno više vremena u našim domovima nego što smo naviknuli na to.

Dakako, sada više pozornosti nego inače posvećujemo prostoru u kojem boravimo i kad-tad će se pojaviti ideja kako da ga uljepšamo ili barem promijenimo neke sitnice da bismo se osjećali ugodnije.

Naravno, u ova nesigurna vremena nikako nije dobro bacati se u nove troškove - i uz low budget rješenja možemo svoj dom učiniti ugodnijim i ljepšim.

Dizajnerica interijera Katarina Kavain, vlasnica studija KK Design u Splitu, ponudila je nekoliko odličnih rješenja za to kako uz skromna ulaganja preurediti postojeći interijer bez velikih i dugotrajnih zahvata.

Bojanje zidova i zidne obloge

Svoj interijer najbrže ćete osvježiti bojanjem zidova. To može biti cijela prostorija ili naglašavanje samo jednog zida.

Osim najobičnijeg bojanja, možete odabrati boje s efektom. Posebnim tehnikama i premazima možemo postići zanimljiv efekt na zidu koji postaje pravi ukras prostorije, savjetuje dizajnerica.

  • +3

Jeftine makeover ideje

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ana Nasutović

Također veliku promjenu u prostoru postići ćemo naglašavanjem jednog ili više zidova zidnim tapetama. Možete ih kupiti u gotovim rolama ili, ako želite biti originalni, naručite personalizirane tapete u grafičkim studijima koji printaju odabrane motive na prazne role materijala.

'Zidovi s naglaskom imaju najveći efekt, zato osim boje i tapeta možemo odabrati obloge od različitih materijala kako bismo naglasili neki zid', kaže Kavain.

Danas su popularno rješenje štukature. Osim što su povoljne, lako se postavljaju te se mogu bojati u bilo koju boju. Možete ih koristiti u interijerima uređenima u stilu klasike ili u modernim interijerima postavljanjem ravnih letvi vertikalno, horizontalno ili pod kutom.

Ako želite dramatičniji naglasak na zidu, iveral kao jedan od povoljnijih materijala definitivno može poslužiti za izradu zidne obloge, a kao nešto malo skuplju investiciju uske i manje osvijetljene prostore možete vizualno produbiti i naglasiti oblaganjem zida u ogledalo.

Zidove možete obložiti i keramičkim pločicama, to ne mora nužno biti cijeli zid, već samo jedan segment koji želite naglasiti. Danas postoje keramičke obloge u velikim formatima te samo jedna ploča može biti dovoljna da bi se postigao zanimljiv efekt.

Tekstil i tkanine

Promjenom posteljine, dekorativnih jastučnica ili zavjesa uvelike možemo promijeniti stil u interijeru i naglasiti dio prostora. U spavaćoj sobi unošenjem dekorativnih jastuka velikih dimenzija možemo prekriti postojeće uzglavlje kreveta te, ako po uzoru na hotelske sobe složimo jastuke u više redova uz promjenu posteljine, možemo izmijeniti dojam spavaće sobe.

Tapeciranjem postojećeg namještaja možemo osvježiti stolice ili sjedeću garnituru. Za tu svrhu također možemo koristiti već postojeće navlake u različitim dekorima i materijalima.

Odaberite temu uređenja i omiljenu boju te oplemenite dnevnu sobu novim dekorativnim jastucima i prekrivačima u različitim vrstama materijala. Ako uz sve to promijenite i tepih, rezultat vašeg makeovera sigurno će biti odličan.

Bojanje i oblaganje postojećeg namještaja

Postojeći namještaj ne moramo nužno u potpunosti mijenjati kako bismo osvježili prostor. Drvene komode i ormare možemo izbrusiti i ponovno prebojiti dok pločaste materijale uz malo preciznosti možemo oblijepiti plastificiranim folijama. U tom slučaju pripazite samo na dimenziju role u kojoj dolazi folija kako bi njezina širina bila dovoljna za pokrivanje postojeće vratnice ili stranice namještaja.

Ako želite osvježiti kuhinju, možete promijeniti samo postojeće vratnice ili radnu plohu. Takva investicija, ovisno o veličini kuhinje, koštat će vas svega nekoliko tisuća kuna, a efekt će biti i više nego primjetan.

Detalji koji čine razliku

Detalji definitivno personaliziraju prostor i oblikuju stil uređenja.

'Sitnim promjenama možemo postići zanimljiv efekt, a promjenom rasvjetnih tijela možemo osvježiti postojeću prostoriju. Osim promjene lustera, u prostor možemo unijeti podnu ili stolnu lampu, kojom možemo naglasiti jedan kutak prostorije. Ako uz nju odaberemo i zanimljivu fotelju, stalak za časopise ili stolić, postići ćemo vidljivu promjenu u prostoru', savjetuje dizajnerica.

U spavaćoj sobi umjesto klasičnih noćnih ormarića možemo koristiti stolić za kavu, što će naš prostor učiniti dodatno zanimljivim.

Slike na zidovima ne moraju uvijek biti umjetnička djela, i posterima s odabirom elegantnih okvira možemo složiti zanimljivu kompilaciju modernih ilustracija te tako naglasiti zid u prostoriji.

Ne postoje stroga pravila za to kako postaviti slike na zid, osobito ako se radi o kompozicijama više slika. Ali na neke stvari je dobro obratiti pozornost. Odgovorite na ovih nekoliko pitanja: Volite li više simetriju ili asimetriju? Volite li sklad i red ili vam asimetričnost odgovara i određuje karakter prostora? To je individualno i stvar ukusa pa tako tome i pristupite.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!