OSVETA ZBOG KRIZE

Pomahnitali Berlinčani spaljuju automobile

02.03.2009 u 09:30

Bionic
Reading

Francuzi su poznati po svojoj sklonosti da za Novu godinu ili za vrijeme protesta spale desetine automobila. Sada su im se pridružili i Nijemci

Njemačka omladina revoltirana je krizom koja pritišće najveće europsko gospodarstvo. Zbog recesije i pada gospodarskog rasta, stope nezaposlenosti sve su u većem porastu, dok dohodak pada. Nesigurna i depresivna budućnost neke je nagnala na drastične metode iskaljivanja frustracija.

Tagesspiegel donosi priču prema kojoj je u Berlinu od početka godine stradalo više desetaka luksuznih automobila – Porschea, BMW-a i Mercedesa. Članovi militantne grupe koja sebe naziva BMW (njemačka kratica za pokret za militantni otpor), biraju nezaštićena luksuzna vozila parkirana na cesti kojima ubrizgavaju lakozapaljivu tekućinu u prostor ispod vjetrobranskog stakla i oko haube kako bi zapalili motor automobila.

Situacija je u toj mjeri ozbiljna da se na internetu pojavila stranica brennende-autos.de koja donosi pregled svih spaljenih automobila u Berlinu. Policija je oformila posebni odred za sprečavanje ovih kriminalnih radnji, no istraga zasad nije urodila plodom. Savjet policije vlasnicima luksuznih vozila stoga je da ne parkiraju svoje automobile na otvorenom.