nema mu ravnog

Pola stoljeća osvaja vrhunskim dizajnom i kvalitetom: Zašto je Max Marin kaput u boji devine dlake ultimativna modna investicija?

21.10.2022 u 14:43

Bionic
Reading

Iako se pojam 'posuđenog iz muškog ormara' sada čini neupadljivim, kada je Max Mara kasnih 1950-ih uzela tradicionalni muški kaput u boje devine dlake i prepravila ga u ženski odjevni komad, to je bio doista revolucionaran potez

Davno prije nego što su modni brendovi počeli kreirati unisex linije i Harry Styles nosio Guccijevu haljinu na naslovnici Voguea, Max Mara je izazivala i poigravala se s univerzalnim modnim komadima. Uključujući visokokvalitetne tkanine i dokazano dobre krojeve koji su u originalu definirali mušku odjeću, brend, koji je osnovao Achille Maramotti 1951., ponudio je ženama odjevni komad koji je potkopao povijesne asocijacije na patrijarhalnu moć i prestiž.

'U vrijeme kada je ženska moda bila prilično ‘pristojna’, Max Mara je napravila zaista radikalan potez,' objašnjava kreativni direktor Ian Griffiths. 'Ali to nije bila samo poslovan potez, već i pitanje kvalitete. Max Mara izradila je kaput jednako dobro kao i svaki proizvođač muške odjeće. Dakle, ono što ste imali, i još uvijek imate, pravi je predmet želje, savršen u smislu materijala, oblika, kroja, proporcija i detalja, i s povijesnim nasljeđem,' dodaje.

UGODNO I TOPLO

Max Mara predviđa ledenu zimu 2022, a iako će teddy kaputi i dalje dominirati, otišli su korak dalje s ovim toplim materijalom

Pogledaj galeriju

Premotavanjem 70 godina unaprijed dobiva se jasna slika: dok je dijalog o muškoj i ženskoj modi snažno napredovao, Max Marin kaput u boji devine boje ostaje relevantan kao i uvijek. U međuvremenu su ga nosile filmske zvijezde, od Marilyn Monroe do Iman, ali i modni urednici te, u novije vrijeme, nova generacija kreatora trendova društvenim mrežama. A tu je i čitav niz kupaca koje je privukla vječna privlačnost ovog kaputa.

Ovaj kultni kaput sada je sedamdesetogodišnjak, ali njegova se priča stalno razvija. Od čistih linija modela 101801 pa do teksturiranog plišanog 'teddy' kaputa koji je dizajnirao Griffiths 2013., brend osvaja novu generaciju ljubitelja mode koji zauzvrat donose svježe interpretacije klasične siluete. Od Hailey Bieber do Emily Ratajkowski, zvjezdana privlačnost ovog kaputa ne pokazuje znakove blijeđenja, ali Griffiths ostaje uvjeren u demokratsku privlačnost kaputa.

  • +7
Max Mara kaputi Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

'Kad god se neka zvijezda pojavi u nekoj od naših ikoničnih modela - Lady Gaga, J Lo, Kim Kardashian, Julia Roberts, Hailey Bieber ili Rosie Huntington-Whiteley, na primjer – to je pravo uzbuđenje. Ali najveće uzbuđenje od svega je uočiti ženu na ulici koja je odlučila investirati u jednu od naših ikona i zamisliti kakvu ulogu taj kaput igra u njezinu životu. To mi je najveća satisfakcija,' kaže Griffiths za britanski Vogue.

Ljepota ovog provjerenog komada krije se u tome što nema pravila kada je stiliziranje u pitanju. Naravno, tu je glamur iz zlatnog doba Hollywooda kojem ovaj kaput tako dobro pristaje. Na primjer, Griffiths preporučuje podići ovratnik kaputa i nositi ga s trapericama, maramom i velikim tamnim naočalama kako biste 'probudili svoju unutarnju divu'. No, jednako je osvježavajući vidjeti i pripadnike generacije Z kako ga kombiniraju s poderanim trapericama, ležernim odjevnim komadima i neupadljivom obućom. Nema sumnje, to je vrhunski dokaz vječnog šarma kaputa boje deve koji tako dobro pristaje u baš svakom ormaru.

MANJE JE VIŠE

Nosiva i prožeta dobrim ukusom: Ljubiteljice minimalizma i capsule garderobe obožavat će novu Max Marinu kolekciju

Pogledaj galeriju