detoks nije nužan

Pojeli ste previše za blagdane? Ovi jednostavni koraci vraćaju vas u normalu

03.01.2024 u 11:49

Bionic
Reading

Stručnjaci savjetuju da gladovanje izbjegnete pod svaku cijenu, kao i restriktivne dijete. Evo što će vam pomoći umjesto toga

Pretjerano uživanje u hrani uobičajeno je u blagdansko doba, a česta je pojava da posljedice od prekomjernog unosa masnoća i šećera osjećate i nekoliko dana poslije te se nikako ne možete riješiti nadutosti, probavnih smetnji i žudnje za pojedinom hranom.

'Moguće je da osjećate i krivnju, umor i potpuni nedostatak koncentracije, a sve je posljedica metabolizma koji je van balansa', kaže dijetetičarka Miranda Galati.

Kako biste svoje tijelo vratili u normalu ne morate gladovati, dapače, takav pristup nerijetko rezultira kontraefektom jer izaziva prejedanje uslijed veće potrebe za hranom.

Evo što napraviti umjesto gladovanja i detoksa

'Mnogi ljudi osjećaju da moraju ići u krajnost kako bi 'popravili' prekomjerno jedenje tijekom praznika. Ali, brze dijete nisu održive i rijetko su zdrave. Odlazak u bilo kakvu krajnost dugoročno će samo pogoršati vaš odnos s hranom', kaže Galati.

Stručnjaci se slažu kako je, umjesto dijeta i popularnog detoksa, bolji pristup vratiti se svojoj normalnoj prehrambenoj rutini i lagano početi usvajati pokoju zdravu naviku.

U tome vam može pomoći i postavljanje zdravstvenih ciljeva u trajanju od 90 dana, koji su znatno manje restriktivni, a samim time i održiviji.

'Ovakvi ciljevi su izvedivi jer nisu predugački ili prestrogi, a u 90 dana ćete sigurno postići vidljive rezultati. Daju puno bolje rezultate od novogodišnjih odluka koje su uglavnom preambiciozne i rijetko održive', ističe dijetetičarka Emilie Berry.

U svoj 90-dnevni cilj svakako uvrstite dvije stvari - povećan unos proteina i vlakana te veći unos vode.

'Dajte prioritet proteinima, vlaknima i zdravim mastima dok se vraćate stvaranju uravnoteženih obroka. Pokušajte jesti 25 do 30 grama vlakana dnevno povećavajući unos hrane kao što su leća, grah, lisnato povrće i cjelovite žitarice', kaže Galati.

Održavanje odgovarajuće hidratacije pomoći će vašem tijelu da pravilno metabolizira ugljikohidrate i izbaci višak natrija — posljedično smanjujući nadutost trbuha. Kako biste se oporavili od blagdana, povećajte unos za barem jednu litru dnevno.

Ne preskačite doručak

Kada je riječ o obrocima, nikad ne preskačite doručak. Stručnjaci savjetuju da jedete unutar 30 minuta od buđenja te dnevno imate tri obroka i dva međuobroka.

'Ako se namjeravate prepustiti slatkim poslasticama, iznenađujući način borbe protiv nakupljanja masti je dodavanje masti. Kombinirajte šećer s izvorima zdravih masnoća, poput sirovih orašastih plodova, sjemenki i maslaca od sjemenki ili četvrtine avokada', savjetuje Galati.

Za ručak ili večeru birajte cjelovite namirnice i povećajte unos povrća kao što su celer, rotkvice i paprike koje sadrže puno vlakana i pomažu u sagorijevanju masnoće.

Za kraj, u dnevnu rutinu uključite barem laganu tjelovježbu kao što je hodanje, joga, plivanje ili tai chi koji će potaknuti probavu i razbuditi cijelo tijelo.