vrtlarski trikovi

Plava ili ružičasta? Evo kako promijeniti boju cvjetova hortenzija

27.04.2022 u 11:44

Bionic
Reading

Prekrasne hortenzije jedan su od najljepših vrtnih ukrasa u proljeće i ljeto. S krasnim sitnim cvjetovima koji rastu u grozdovima, hortenzije imaju i mogućnost mijenjanja njihove boje u ružičastu ili plavu. Ako se želite poigrati bojom hortenzija u vrtu, ove savjete je dobro imati pri ruci

Ako ste posadili prekrasnu plavu hortenziju i sljedeće godine je procvjetala u ružičastim cvjetovima, razlog tomu je to što je tlo u kojem raste previše lužnato. Naime neke hortenzije s velikim listovima (Hydrangea macrophylla) imaju jedinstvenu sposobnost mijenjanja boje cvjetova iz ružičaste u plavu i obrnuto. Razlog ove pojave krije se u količini aluminija u tlu koju biljka može apsorbirati. U kiselom tlu aluminij je lako dostupan i korijenje hortenzije može ga apsorbirati, no u alkalnom tlu biljkama je onemogućeno uvlačenje ovog minerala u svoje korijenje.

Promjenom pH vrijednosti tla možete manipulirati bojom hortenzija s velikim listovima, ali samo ako su u početku bile ružičaste ili plave. Bijele hortenzije uvijek će biti bijele.

Bez obzira na to uzgajate li hortenzije u posudama ili u tlu, preporučljivo je prvo napraviti analizu tla kako biste saznali je li zemlja ili mješavina za posude s cvijeće kisela ili alkalna. To se može napraviti profesionalnim testiranjem uzorka tla ili kućnim kompletom za testiranje, odnosno pH metrom.

Kako promijeniti boju cvjetova hortenzije?

Nakon detektiranja o kakvom tlu se radi, možete promjenom pH vrijednosti tla manipulirati bojom svojih hortenzija.

Kako bi hortenzija s velikim listovima cvjetala ružičasto, treba pH vrijednost tla od 6,0 do 6,2. Za postizanje ružičastih cvjetova isprobajte jednu od ovih metoda:

  • U jesen ili rano proljeće oko biljke nanesite dolomitski vapnenac u količini 250 ml na 30 metara, a nakon toga dobro zalijte.
  • U galon vode dodajte žlicu hidratiziranog vapna i tom smjesom zalijevajte jednom mjesečno, počevši od ranog proljeća.
  • Hortenzije prihranite gnojivom s visokim udjelom dušika i fosfora i time spriječite apsorpciju aluminija.
  • Naravno, uvijek možete posegnuti za komercijalnim rješenjem i kupiti proizvod namijenjen promjeni boje hortenzije.

Hortenzije cvjetaju plavim cvjetovima kada pH vrijednost tla iznosi od 5,2 do 5,5, a za plave nijanse cvjetova isprobajte jednu od ovih metoda:

  • Dodajte žlicu aluminij sulfata u galon vode i zalijevajte biljku jednom mjesečno počevši od ranog proljeća. No svakako prije provjerite jesu li hortenzije dobro hidratizirane jer višak aluminija koji se brzo apsorbira može spaliti biljke.
  • Pomiješajte organsku tvar poput komposta, nasjeckanog hrastovog lišća, tresetne mahovine i taloga od kave u tlo kako biste pomogli snižavanju pH vrijednosti. Ova metoda znatno sporije daje rezultate, a preporučljivo ju je primjenjivati svake godine kako bi se održao niži pH tla oko hortenzija.
  • Hortenzije prihranjujte gnojivom s visokim udjelom kalija i niskim sadržajem fosfata. Kalij će pomoći povećati unos aluminija, a korištenje amonijevog sulfata kao izvora dušika u gnojivu također će pomoći u održavanju niske razine pH.
  • Također, i u ovom slučaju možete posegnuti za komercijalnim rješenjem i kupiti proizvod namijenjen promjeni boje hortenzija.

Što kada je hortenzija ljubičasta?

Neutralni pH između kiselog i alkalnog rezultirat će bojom između plave i ružičaste. S pH vrijednosti bližoj alkalnoj cvjetovi će naginjati ružičastoj, cvatući u boji lavande. Što je zemlja kiselija, to će boja biti više ljubičasta s plavim tonovima. Također se može mijenjati kako cvjetovi stare u nijansi od plavoljubičaste do boje lavande.

Ponekad će hortenzije koje rastu u neutralnom tlu imati mješavinu svih boja, kao da se ne mogu odlučiti koje će biti nijanse. Ako vam se takav izgled cvjetova dopada, zgodna je ideja odmah u startu posaditi sortu hortenzije kao što je L. A. Dreamin jer cvate u različitim nijansama ružičaste, boje lavande i plave, i to bez izmjena tla.

Dobro je imati na umu to da je boju cvjetova lakše promijeniti hortenzijama koje se uzgajaju u posudama nego onima koje rastu u vrtu. Naime za podizanje ili snižavanje pH vrijednosti potrebno je određeno vrijeme da aditivi djeluju na sastav tla, a taj efekt obično nije trajan te je potrebno održavati željeni pH svake godine kako bi cvjetovi zadržali željenu boju. Zato je u ovom slučaju uzgoj hortenzija u posudama jednostavno rješenje. Većina mješavina za posudu je bez zemlje i nema prirodni aluminij kao tlo, tako da možete prema želji promijeniti pH vrijednost i postići željenu boju hortenzija.

Zgodni savjeti koje je dobro znati kada mijenjate boju hortenzijama

Intenzivnije obojene hortenzije bit će intenzivnije nijanse i nakon promjene boje. Drugim riječima, ako je hortenzija u startu bila tamnoljubičasta, nakon promjene boje bit će tamnije plave nijanse.

Pastelne boje će se promijeniti u usporedivu blijedu boju i nije ih moguće učiniti tamnijima. Nema potrebe dodavati veće količine sredstva za promjenu boje jer to u ovom slučaju neće imati učinka. Naprotiv, samo će uzrokovati probleme s tlom.

Bijele hortenzije s velikim listovima nikada neće promijeniti boju bez obzira na vrstu tla, iako neke porumene u ružičastu nijansu ili čak poprime crvenu boju kako cvijeće stari.

Crvene hortenzije uzgajaju se tako da budu tamne nijanse, gotovo crvenoružičaste. Stoga ih je preporučljivo uzgajati u alkalnom tlu kako bi pokazale najbolju boju.

Promjena pH vrijednosti tla je spor proces i mora se održavati tijekom razdoblja rasta kako bi hortenzija ostala u željenoj boji.