NEODOLJIVA PALETA BOJA

Najraskošniji cvjetni grmovi: Što morate znati o uzgoju hortenzija

25.04.2022 u 14:22

Bionic
Reading

Hortenzija (lat. Hydrangea) je višegodišnje biljka koja se može uzgajati u redovima ili kao živa ograda, a odlikuju je prekrasni sitni cvjetovi koji rastu u grozdovima i dolaze u predivnoj paleti boja - od bijele preko pastelnih ružičastih pa sve do plavih i ljubičastih nijansi

Hortenzije, omiljene zbog svoje dekorativnosti i jednostavnosti uzgoja, danas nalazimo u mnogim vrtovima Europe, Azije, Južne i Sjeverne Amerike...

Njezini lijepi gusti grmovi mogu poslužiti i kao korisna zaštita od pogleda, a ako je želite posaditi, sadnice je najbolje posaditi u proljeće ili jesen.

Evo nekoliko korisnih savjeta za uzgoj hortenzija:

Grm treba biti idealne veličine

Idealna hortenzija bi trebala biti nešto veća kako bi imala dovoljno snage učvrstiti se u tlu. Prvo iskopajte veliku rupu u koju ćete posaditi sadnicu (poželjno je da je veća). Ako želite pak hortenziju uzgojenu iz sjemena, to je drugačiji proces, objašnjava Chris Link, suosnivač Plant Addicts. Da biste uzgojili hortenziju iz sjemena, napunite posudu zemljom i stavite sjeme na vrh zemlje - a ne zakopano u nju. Zatim stavite svoj lonac blizu sunčanog prozora u zatvorenom prostoru i držite tlo vlažnim dok sjeme klija. (To bi trebalo potrajati oko 14 dana, kaže Link.) Kada vidite izbojke, možete posaditi svoju hortenziju uz pomoć dolje navedenih savjeta. Također, prije sadnje, zemlja se može obogatiti i kompostom, a za postizanje drugih boja cvjetova koriste se borove iglice.

Pronađite pravo mjesto za sadnju

'Kada ste spremni za sadnju, svakako odaberite mjesto koje ima dosta jutarnjeg sunca i prošaranu popodnevnu hladovinu', savjetuje Ryan McEnaney iz Bailey Nurseries. Dodaje i kako su listovi ove biljke vrlo osjetljivi pa lako se mogu sasušiti ukoliko su previše izloženi suncu. Savršeno mjesto za njihov uzgoj mora imati dobru drenažu kakvu ima ilovača - tlo koje je u jednakim dijelovima glina, mulj i pijesak. 'Ova biljka jako voli dobro drenirano tlo koje je bogato hranjivim tvarima. Ako imate glinu ili pijesak, pobrinite se da mijenjate tlo za dobru drenažu - koristeći gips u glini - i osigurajte dovoljno zadržavanja vode dodavanjem tresetne mahovine u pijesak. Savršeno mjesto također mora imati i dovoljno prostora da hortenzija raširi svoje grane. Obavezno uzmite u obzir i kolika će biti njezina veličina kad naraste prije nego što je posadite. Svakako osigurajte i da biljka ima dovoljno prostora za protok zraka. Da biste to učinili, posadite hortenzije na udaljenosti od najmanje dva metra. To omogućuje cirkulaciju zraka između biljaka i pomaže u sprječavanju plijesni, savjetuje McEnaney.

Iskopajte dovoljno veliku rupu

Prilikom sadnje hortenziju, iskopajte rupu dovoljno veliku da po potrebi popravite tlo i vodite računa da je dovoljno duboka tako da kada biljku postavite u zemlju, razina tla odgovara vrhu zemlje. Dakle, tlo koje dolazi iz posude u kojoj ste kupili biljku treba biti u skladu s tlom u koje ulazi. 'Pazite da ne posadite previsoko ili prenisko. Ako je posađeno previsoko, vrh korijenske kugle može se osušiti. Ako je posađen prenisko, stabljike mogu istrunuti, pa čak i ubiti biljku, kaže McEnaney. Nakon što ste iskopali rupu, napunite je s dodanim hranjivim tvarima, čvrsto je zatrpajte oko baze biljke i izgradite mali nasip kako biste stvorili branu (Vodena brana oko biljke osigurava da voda neće otjecati i umjesto toga će teći do korijena biljke.)

Dodajte malo gnojiva

Većina hortenzija koje možete kupiti u vrtnim centrima dolazi s gnojivom u mješavini s teglom, ali uvijek je dobro dodati granuliranog gnojiva sa sporim otpuštanjem za dodatnu energiju. Najbolja su gnojiva usredotočena na jačanje cvatnje, a nakon što se biljka ukorijeni, preporučuje se dodavanje gnojiva samo dva puta godišnje: jednom u rano proljeće i sredinom ljeta kako biste pomogli biljci da napreduje u vrućim mjesecima. Što god radili, nemojte pretjerano gnojiti svoju hortenziju. 'Tjedno dodavanje gnojiva može dodati previše dušika u tlo, što zapravo može usporiti proizvodnju cvatnje", upozorava McEnaney.

Dobro zalijte vaše biljke

Vašoj svježe posađenoj hortenziji trebat će malo više vode od biljaka koje preferiraju dobro drenirano tlo. Prvi put kada je zalijevate, pustite da se brana napuni i ocijedi - zatim je zalijte još jednom. Nakon toga, 'najbolje pravilo je samo malo zaprljati prste', savjetuje McEnaney. 'Zabijte prst u tlo do prvog zgloba. Ako je suho, dobro ga namočite. Ako je vlažno ili mokro, ostavite tlo na miru. Ovisno o prirodnim padalinama i ljetnim temperaturama, to bi moglo značiti zalijevanje svaki dan ili dva, ili možete zalijevati samo jednom tjedno. 'Samo provjerite tlo i ono će vam reći što mu treba', upozorava on.