vrtlarski trikovi

Hortenzije su jedan od najljepših ukrasa u vrtu, a ovo je cvijeće najbolje saditi uz njih

26.03.2022 u 12:12

Bionic
Reading

Hortenzije su s razlogom jedan od omiljenih i najčešćih izbora prilikom uređenja vrta, a ovih pet prekrasnih i jedinstvenih biljaka savršeno će se ispreplesti s njihovim cvjetnim grozdovima, ali i omogućiti cvatnju cijele godine

Prilikom odluke o tome što ćete posaditi uz hortenzije, uzmite u obzir ne samo sorte koje će se vizualno nadopunjavati s ovim cvjetnicama, već i one koje uspijevaju u sličnim uvjetima uzgoja. Znati koje sorte biljaka uspješno rastu jedna uz drugu jedna je od ključnih vještina za uređenje rascvjetanog vrta, lijepog u svako godišnje doba.

Elegantne hortenzije prekrasan su ukras brojnih vrtova, a njihovi odvažni, no opet tako jednostavni cvjetovi čine savršen par s brojnim biljkama. Prilikom odabira onih koje ćete posaditi uz hortenzije, razmislite o povećanju raznolikosti boja i produljenju vremena cvatnje. Dobrim uparivanjem možete mjesecima uživati u vrtu punom najrazličitijih boja.

Izbor savršene prateće biljke uvelike ovisi vrsti hortenzije koju imate u vrtu, lokaciji i poziciji samoga vrta (je li okrenut jugu, istoku itd.) te boji cvijeća. Hortenzije najbolje uspijevaju na vlažnom, dobro dreniranom tlu, a dobro će rasti kako na kiselom, tako i na alkalnom tlu. Važno je znati koju vrstu tla imate u vrtu te u skladu s time odabrati druge sorte biljaka. Zanimljivo je i to da cvjetovi nekih vrsta hortenzije mijenjaju boju ovisno o pH faktoru tla - plavi će biti na kiselom, a ružičasti na lužnatom tlu. Također treba imati na umu to da većina vrsta hortenzije preferira malo hladovine te vrlo lako uspijeva na izravnoj svjetlosti.

Hosta

Hosta je odlična biljka za sadnju uz hortenziju. Ovi mali grmovi imaju lišće u obliku kapljica sa svijetlim rubovima koji sjajno ističu zelenilo te pastelne cvjetove hortenzija. Hosta uspijeva na tlu koje je bogato hranjivim tvarima i vlažno, ali ne natopljeno, a preferira blago kiselu podlogu za uzgoj. Poput hortenzija, voli djelomičnu sjenu.

Graničica

Kada razmišljate o tome što posaditi uz hortenziju, razmislite i o klasičnim kombinacijama boja. Ako vaša hortenzija ima velike listove s velikim plavim ili ružičastim cvjetovima, pokušajte je upariti s graničicom koju krase prekrasni cvjetovi u kontrastnoj narančastoj boji – dobit ćete prizor kao sa slika Van Gogha u svom vrtu.

Graničica je upečatljiva trajnica s cvjetovima egzotičnog izgleda. Iako se može činiti osjetljivom, iznenađujuće je otporna i laka za uzgoj te uspijeva na većini vrsta tla. Osim narančaste, dolazi u drugim bojama, od bijele do crvene.

Gardenija

Cvjetovi bijele hortenzije koja izgleda poput oblaka bit će savršena kombinacija s mirisnim bijelim cvjetovima gardenije. Veliki listovi hortenzije neprimjetno će se stopiti s njenim tamnozelenim lišćem, stvarajući savršenu pozadinu na kojoj se ističu bijeli cvjetovi biljaka. Međutim imajte na umu to da gardenija uspijeva samo na otvorenom u toplijim krajevima, inače se uzgaja isključivo kao sobna biljka. Još jedan trik - ona uživa u obilju vlage i da biste povećali njenu veličanstvenu cvatnju, hranite je kiselim gnojivom sa sporim oslobađanjem, poput gnojiva za azaleje ili kamelije.

Pieris (Pieris japonica)

Kako rano cvate, Pieris japonica odlična je biljka za sadnju uz hortenziju. Naime ovaj grm koji cvjeta u rano proljeće odlično se sljubljuje s hortenzijom i predstavlja prekrasan uvod u cvatnju koja izaziva oduševljenje. Ova zimzelena biljka preferira kiselo tlo i prikladna je pratnja hortenzijama koje proizvode plave cvjetove na blago kiselom tlu. A kao i hortenzija, Pieris japonica treba djelomično zasjenjeno i zaštićeno mjesto.

Kamelija

Neke vrste hortenzija, poput sorte Heart Throb, ukrašavaju vrt cvatnjom tijekom tri godišnja doba, nudeći cvjetnu predstavu za toplijeg dijela godine. Ali što je sa zimom? Mudrim uparivanjem s kamelijama osigurat ćete cvatnju u vrtu kada hortenzije prestanu cvasti, osiguravajući cvjetove gotovo cijele godine. October Magic Ruby ljupka je sorta sa zimskim cvjetovima i sjajnim zelenim lišćem tijekom cijele godine, a osvaja svojim romantičnim izgledom. Uspijeva na jakoj svjetlosti ili u polusjeni. Uz to, kamelije preferiraju dobro drenirano, kiselo tlo. Najjednostavniji način za to korištenje je komercijalne mješavine za rododendrone i azaleje ili kamelije.