Ljetni klasik, domaća pita od breskvi, jednostavnija je za pripremu nego što mislite, a upravo sada, kada je ovo voće na vrhuncu rasta, idealno je vrijeme za njenu izradu
U tjednima kada su sočne breskve na vrhuncu sezone i pune slatkog okusa, mnogi ne mogu odoljeti pripremi slasne pite od ovog voća, a mi vam donosimo jednostavan recept s kojim ne možete pogriješiti.
Ova verzija koristi jednostavan, sočan nadjev u spoju s prozračnom korom za pitu, pri čemu dašak limunovog soka uravnotežuje slatkoću nadjeva, a malo mljevenog đumbira dodaje dubinu okusa,
Za pripremu ove pite nije potrebno ljuštiti breskve, jer tanja kožica doprinosi boji i teksturi nadjeva. Breskve jednostavno prerežite na pola, izvadite košticu i narežite na ploške debljine oko 1,5 cm. Ako su vaše breskve posebno slatke i sočne, smanjite količinu šećera, dok za manje slatke možete povećati količinu do ¾ šalice.
Sastojci:
Za tijesto:
- 200 g brašna
- 70 g šećera
- 10 g vanillin šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 100 g margarina
- 2 jaja
Za nadjev:
- 2 ¾ kilograma breskvi, narezane na ploške
- ½ do ¾ šalice kristalnog šećera
- ¼ šalice kukuruznog škroba
- 1 žlica svježeg limunovog soka
- ¼ žličice mljevenog đumbira
- ½ žličice soli
- 2 žlice neslanog maslaca, narezanog na male komadiće
- Brašno, za posipanje
- 1 žumanjak za premazivanje
- 1 žlica vrhnja za premazivanje
- Šećer za posipanje
Priprema:
Od brašna, margarina, jaja, šećera, vanillin šećera i ekstrakta vanilije zamijesite tijesto i pustite da odstoji 30 minuta u hladnjaku. Tijesto podijelite na dva dijela: prvi dio stavite u kalup promjera 26 cm i pecite na 180°C, 10-15 minuta. Drugi dio stavite u zamrzivač kako biste ga kasnije mogli naribati.
Za pripremu punjenja, u velikoj zdjeli pomiješajte narezane breskve, šećer, kukuruzni škrob, limunov sok, mljeveni đumbir i sol.
Nakon što se ispekao, napunite donji sloj pite pripremljenim punjenjem i rasporedite maslac po vrhu. Ohlađeni dio sirovog tijesta za pitu naribajte po smjesi i stavite peći na 180°C još 30-40 minuta, uz redovito provjeravanje. Nakon pečenja, pitu ohladite i poslužite za šlagom ili sladoledom od vanilije.