Neodoljiva kokosova torta Ine Garten osvojit će vas na prvi zalogaj – savršeno mekani biskvit, bogata krema od sira i obilje kokosa čine ovaj desert pravim izborom za svaku prigodu
Ako volite kokos, nema boljeg užitka od sočnog komada kokosove torte. Kokosova torta Ine Garten pravi je klasik među desertima, savršena za svaku prigodu.
Ovaj desert s mekanim biskvitom, bogatom kremom od sira i obiljem kokosa oduševljava na prvi zalogaj i uvijek je pun pogodak.
Recept za kokosovu tortu Ine Garten stekao je gotovo kultni status, a jednostavan je za pripremu kod kuće. Uz to priprema zahtijeva osnovne, lako dostupne sastojke i ne traži posebne vještine.
Potrebni sastojci:
Sastojci za biskvit:
- 340 g neslanog maslaca
- 400 g šećera (2 šalice)
- 5 jaja (veličina L ili XL), sobne temperature
- 1,5 žličica ekstrakta vanilije
- 1,5 žličica ekstrakta badema
- 375 g glatkog brašna (3 šalice), plus još malo za posipanje kalupa
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice krupne soli (ili po ukusu)
- 240 ml mlijeka (1 šalica)
- 115 g zaslađenog ribanog kokosa
Sastojci za kremu:
- 450 g krem sira, sobne temperature
- 225 g neslanog maslaca, sobne temperature
- 3/4 žličice ekstrakta vanilije
- 1/4 žličice ekstrakta badema
- 450 g šećera u prahu, prosijanog
- 170 g zaslađenog ribanog kokosa
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175°C. Pripremite dva okrugla kalupa za tortu promjera 23 cm. Namažite ih maslacem, obložite papirom za pečenje, ponovno premažite maslacem i lagano pospite brašnom.
U velikoj posudi za miješanje ili u posudi od miksera izradite maslac i šećer dok smjesa ne postane svijetložuta i pjenasta, 3-5 minuta. Jaja razbijte u posebnu posudu. Dok mikser radi na srednjoj brzini, dodajte jaja jedno po jedno, povremeno sastružite smjesu sa stijenki posude. Umiješajte ekstrakt vanilije i badema.
U drugoj posudi prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dok mikser radi na niskoj brzini, dodajte trećinu brašna. Zatim dodajte polovicu mlijeka i još jednu trećinu brašna. Dodajte preostalo mlijeko, a zatim i ostatak brašna. Miješajte samo dok se sastojci ne sjedine. Nemojte previše miješati.
Gumenom lopaticom umiješajte 115 g (4 unce) ribanog kokosa.
Ravnomjerno rasporedite smjesu u pripremljene kalupe i poravnajte vrh nožem ili ravnom lopaticom. Stavite kalupe u sredinu pećnice. Provjerite biskvite nakon 35 minuta i nastavite peći po potrebi. Pecite ukupno 45-55 minuta, dok površina ne poprimi zlatnosmeđu boju, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladite kolače na rešetki 30 minuta. Zatim ih izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohlade na rešetki.
Priprema kreme
U velikoj posudi za miješanje ili u posudi od miksera stavite omekšali krem sir, maslac, ekstrakt vanilije i badema. Miješajte na niskoj brzini dok se ne sjedini. Dodajte šećer u prahu i miješajte dok krema ne postane glatka.
Jedan biskvit stavite na ravni tanjur za posluživanje ili stalak za tortu, gornjom stranom prema dolje. Oštrim nožem po potrebi poravnajte vrh. Premažite kremom. Stavite drugi biskvit na vrh, gornjom stranom prema gore, i premažite kremom vrh i stranice torte.
Za ukrašavanje torte pospite vrh ribanim kokosom i lagano utisnite još kokosa na stranice. Poslužite na sobnoj temperaturi. Ostatke torte čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.