Crumble od breskvi je jedan od onih deserata koji utjelovljuju ljeto – topao, voćan, mirisan i jednostavan za pripremu
Ova rustikalna slastica idealna je za posluživanje na ljetnim druženjima, roštiljima ili obiteljskim večerama. Priprema ne zahtijeva puno vremena ni kulinarskog iskustva, ali rezultat je raskošan desert koji u trenu nestaje s tanjura.
Kombinacija slatkih, zrelih breskvi i hrskavog posipa čini ovaj desert savršenim završetkom svakog obroka. Crumble je najbolji kada se posluži topao, s kuglicom sladoleda od vanilije, tučenim vrhnjem ili žlicom slastičarske kreme za lagano kiselkast kontrast.
Uovoj verziji koristi se jednostavan posip od brašna, smeđeg šećera i maslaca koji se peče preko voćne baze. Ako ne ogulite breskve, priprema je još brža, a voćna kožica tijekom pečenja omekša i stapa se s nadjevom. Osim breskvi, možete koristiti i nektarine, ili ih kombinirati s marelicama, a za dodatnu aromu možete ubaciti i malo bobičastog voća poput malina, borovnica ili kupina.
Crumble od breskve nije samo ukusan – već i vrlo zahvalan desert za pečenje. Ne morate brinuti hoće li 'uspjeti', jer ne ovisi o dizanju tijesta ili savršenoj temperaturi pećnice. Osim toga, posip možete pripremiti unaprijed i čuvati ga u hladnjaku do dva dana ili zamrznuti do tri mjeseca, što ovaj desert čini odličnim izborom kada vam zatreba nešto brzo i slatko.
Sastojci
Za nadjev:
- 900 g breskvi ili nektarina (otprilike 6 šalica), narezane na ploške debljine 1,5 cm
- ¾ šalice kristalnog šećera
- 1 žlica svježeg limunovog soka
- 4 žličice gustina (koristiti za zgušnjavanje soka)
- ½ žličice krupne soli
Za posip (crumble):
- 6 žlica (85 g) neslanog maslaca, sobne temperature
- ¼ šalice svijetlog smeđeg šećera
- 1 šalica glatkog brašna (poravnano)
- ½ žličice krupne soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 °C. U velikoj zdjeli pomiješajte narezane breskve, šećer, limunov sok, gustin i sol. Dobro promiješajte da se sve ravnomjerno sjedini. Nadjev prebacite u vatrostalnu posudu veličine 20 x 20 cm (ili slične veličine).
U drugoj zdjeli električnim mikserom na srednjoj brzini miješajte maslac i smeđi šećer dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Dodajte brašno i sol, a zatim rukama miješajte dok se ne formiraju krupnije mrvice i grudice. Pripremljeni posip ravnomjerno rasporedite preko voćnog nadjeva.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40 do 50 minuta, dok nadjev ne počne kipjeti uz rubove, a posip ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ako posip počne tamniti prije nego što se voće potpuno skuha, labavo pokrijte posudu aluminijskom folijom i nastavite peći.
Ostavite da se crumble hladi najmanje 20 minuta prije posluživanja. Time se omogućuje da se nadjev lagano stegne i da se desert lakše servira.