Zahvaljujući finoj i kremastoj ricotti, svježem limunovom soku i jednostavnim, kvalitetnim sastojcima, ovo je najbolji kolač od limuna i ricotte koji ćete ikada probati
Uvijek je dobro imati pri ruci kakav lagan i ukusan kolač za grickanje. Za razliku od složenih torti, ovaj kolač nije presladak već je pravi sočan zalogaj. Komadić za doručak, popodnevni užinu ili kao lagana poslasticu – ovaj kolač od limuna i ricotte savršen je u bilo koje doba dana.
Uz to, besprijekorno će zadovoljiti želju za slatkim. Pjenast, lagan i osvježavajuće citrusan, ovaj ne pretjerano sladak kolač jednostavan je za pripremu i za kraj mu je dovoljna samo lagan posip od šećera u prahu.
Potrebni sastojci:
- 170 g glatkog brašna
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1/4 čajne žličice soli
- 115 g maslaca, omekšanog
- 200 g šećera
- 3 velika jaja, sobne temperature
- 360 g ricotta sira
- 60 ml limunovog soka
- 3 žlice ribane limunove korice
- 1/4 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 2 žlice šećera u prahu
- Po želji: svježe voće i šlag
Priprema:
Obložite kalup za tortu promjera 23 cm papirom za pečenje; premažite s malo ulja ili maslaca.
U maloj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol; ostavite sa strane.
U velikoj zdjeli miksajte omekšani maslac i šećer na srednjoj brzini dok se ne povežu, 1-2 minute. Zatim dodajte jaja jedno po jedno i miksajte dok smjesa ne postane pjenasta i blijeda, 3-4 minute.
Smanjite brzinu miksera na srednje nisku; umiješajte rikotu, limunov sok, ribanu limunovu koricu i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane glatka, 2-3 minute.
Polako umiješajte suhe sastojke u mokre dok se tek ne povežu.
Ulijte smjesu u pripremljeni kalup za tortu.
Pecite 40-45 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Izvadite iz pećnice; ohladite na rešetki. Oštrim nožem prođite oko ruba torte; uklonite obruč kalupa.
Pospite šećerom u prahu; narežite i poslužite.