LAŽNI ANTIDEPRESIVI

Pet loših lijekova protiv bezvoljnosti

08.05.2012 u 07:11

Bionic
Reading

Ima dana kada se ne osjećamo dobro i čini nam se kako nam je potrebno da budemo popustljivi prema sebi. Međutim, kako se oduprijeti iskušenju - pet primjera dokazuje da se time ukopavate još dublje

Svatko od nas ima svoje male načine kako svladati napad lošeg raspoloženja – stvari koje poduzimamo kada se osjećamo loše. No pokazalo se da neki općeprihvaćeni načini ne funkcioniraju najbolje. Zato Huffington Post donosi popis čestih ideja koje valja razmotriti s oprezom.

1. Počastite se 'zabranjenim voćem'
Ovdje ne govorimo samo o hrani, nego o malim grešnim zadovoljstvima koja nam ne čine dobro. Užitak traje nekoliko minuta, ali osjećaj krivnje, gubitak kontrole i druge negativne posljedice mučit će vas satima ili čak danima. Zato kada se uhvatite u mislima kao što su 'bit će mi bolje nakon nekoliko piva… zdjelice sladoleda… cigarete… novog para traperica' upitajte se – hoće li vam to doista popraviti raspoloženje. Ili ćete se na kraju osjećati još lošije?

2. Pustite se s lanca
Najjači osjećaj zadovoljstva dolazi od odricanja, kada uspijete prekinuti neku dugogodišnju lošu naviku. I onda, kada niste u dobroj fazi, dolazite u iskušenje da se 'pustite s lanca', pomislite 'samo danas prekršit ću samodisciplinu, treba mi mala pauza'. Ili 'danas ne perem suđe, zaslužila sam slobodan dan'. Upravo pridržavanje odluke koju ste donijeli povećat će vam samopouzdanje i samokontrolu. Zato će vam prije povratiti dobro raspoloženje ako se NE pustite s lanca.

3. Isključite telefon
Bez obzira jeste li ekstrovertirani ili vuk samotnjak, istraživanja pokazuju da vas kontakti s drugim ljudima razvedravaju. Premda se može činiti sjajnom idejom da se izolirate kada vas pohara loša faza, puno će vam bolje činiti upustite li se u planiranje zajedničkih aktivnosti s obitelji ili prijateljima. Biti malo sam sa sobom – to može srediti stvari u glavi i popraviti raspoloženje, ali odvajanje od ljudi je ekstremna varijanta koja vam sigurno neće dobro učiniti.

4. Ispucajte svoje loše emocije
Mnogi vjeruju da je dobro 'izgalamiti se', ispucati iz sebe negativne osjećaje i duhovno se pročistiti. Ali to ne stoji. Studije pokazuju da iskazivanje bijesa samo pogoršava stvar. Nakon glasnih ispada obično dolazi šutnja, ili čak popuštanje. Kada nam je glava hladnija, lakše je izložiti razloge ljutnje, nezadovoljstva ili zabrinutosti na puno konstruktivniji i izravniji način.

5. Ostanite cijeli dan u pidžami
I možda najvažnije: često objašnjavamo naše ponašanje onime kako se osjećamo. Međutim, vrlo vjerojatno je točnije obrnuto – naši osjećaji su posljedica onoga kako se ponašamo. Ponekad može biti zgodno cijeli dan se rastezati po kući u pidžami, no ako se osjećamo depresivno, neodlučno, slabo, to može biti jako loša ideja. Odjenite se, čak obucite cipele, budite spremni za svaku mogućnost koju dan može donijeti. Nakon ustajanja svakako namjestite krevet, spremite odjeću u ormare. Ovo 'vojničko' discipliniranje sigurno može pomoći više od prepuštanja letargiji u pidžami.