PESTICIDI POSVUDA

Ovu se hranu isplati kupovati iz organskog uzgoja

11.11.2014 u 07:11

Bionic
Reading

Iako se radi o podacima iz SAD-a, to ne znači da je situacija znatno bolja u Europskoj uniji. Raznorazno voće i povrće prekriveno je kemijskim pesticidima i počinje imati smisla kupovati hranu iz organskog uzgoja

Jabuke

Svake godine jabuke u samom su vrhu voća prekrivenog pesticidima. U SAD-u je do sada otkriveno više od 45 različitih vrsta pesticida na jabukama. Zbog toga tvari za suzbijanje štetnih organizama ima i u sokovima i raznim umacima od jabuka, piše Good Housekeeping.

Jagode

Jagode su uvijek na listama 'prljavog' voća. Više od 40 različitih pesticida je pronađeno na tim ljetnim poslasticama. Možda je pametnije jesti kivi i ananas.

Grožđe

Grožđe također na tržište dolazi prekriveno s više od 50 različitih pesticida. Grožđice nisu ništa bolje.

Celer

Američki odjel za poljoprivredu otkrio je više od 60 različitih pesticida na celeru. U slučaju da ne možete pronaći celer iz organskog uzgoja, možete se počastiti brokulom, rotkvicama i lukom. Ni kineska repa nije loša opcija.

Breskve

Breskve se špricaju istim brojem pesticida kao i celer. Znatno je bolje jesti lubenice, mandarine, naranče ili grejp.

Špinat

Nije ni čudo da Popaj mutira svaki put kad pojede špinat – oko 50 različitih pesticida otkriveno je na tom povrću.

Slatke paprike

Nema sumnje da slatke paprike imaju božanstvene boje, no imaju i 50 različitih pesticida.

Nektarine

Nektarine su špricane s oko 33 različita pesticida. Zamijenite ih ananasom, papajom ili mangom.

Krastavci

Ako tražite rekordera među špricanim povrćem, to će svakako biti krastavac. Ima čak 86 različitih pesticida na njemu. Ako ste se zaželjeli salate, možda je vrijeme za nešto bez krastavaca.

Krumpir

Krumpiri su omiljeno povrće, no nažalost, i oni su prekriveni s oko 30 različitih pesticida.

Kelj

Iako je kelj među biljkama koje su otpornije na bolest i štetočine, Američki odjel za poljoprivredu otkrio je da čak i on ima neobično visoku količinu pesticida na sebi. Ako želite nečim zamijeniti kelj, kupus, šparoge i brokula su dobre opcije.

Što je čisto?

U slučaju da nemate namjeru trošiti novac na organski uzgojeno voće i povrće, evo i liste hrane koja ima manju količinu pesticida na sebi: luk, kukuruz, ananas, avokado, šparoge, smrznuti grašak, mango, papaje, patlidžan, dinja, kivi, kupus, lubenica, grejp i gljive.