'TIHI UBOJICA'

Ovu hranu nikako ne bi smjele jesti osobe s visokim krvnim tlakom

01.11.2025 u 12:10

Bionic
Reading

Uz pravilnu prehranu i redovito praćenje, možete održavati svoj krvni tlak pod kontrolom i smanjiti rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Visoki krvni tlak, ili hipertenzija, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme poput srčanih bolesti i moždanog udara. Iako postoje različite vrste hipertenzije, njezine uzroke i rizične faktore moguće je kontrolirati, a jedan od najvažnijih načina upravljanja krvnim tlakom je pravilna prehrana.

Za početak, pripazite na unos soli

Jedan od glavnih faktora koji doprinosi visokom krvnom tlaku je unos previše soli, osobito iz prerađene hrane. Kada konzumiramo previše soli, tijelo zadržava više tekućine, što povećava volumen krvi i samim time krvni tlak. Osim soli, hrana bogata dodatnim šećerima, zasićenim mastima i trans mastima također može povećati krvni tlak, a time i utjecati na zdravlje srca.

Prekomjerno konzumiranje alkohola također može ometati djelovanje lijekova za krvni tlak i pridonijeti debljanju, što dodatno povećava rizik od hipertenzije.

Hrana koja povisuje krvni tlak

Važno je obratiti pozornost na određene namirnice koje mogu povisiti krvni tlak ili pomoći u njegovom održavanju na visokoj razini, a one uključuju prerađene mesne proizvode, zamrznutu pizzu, ukiseljene krastavce, konzervirane juhe i proizvode od rajčice.

Salame i suhomesnati proizvodi

Prerađeni mesni proizvodi poput salama i suhomesnatih proizvoda često su bogati soli, odnosno natrijem. Samo dvije kriške bologna salame mogu sadržavati 910 mg natrija. Također, zamrznuta pizza može imati vrlo visoke količine natrija, dok ukiseljeni proizvodi poput krastavaca također mogu sadržavati visoke količine natrija zbog procesa konzerviranja.

Konzervirane juhe i proizvodi od rajčice često sadrže visok udio natrija, što može povisiti krvni tlak. Stoga se preporučuje odabir proizvoda s nižim sadržajem natrija ili priprema jela od svježih namirnica kod kuće.

Prehrana za zdravlje srca

Pravilna prehrana može imati velik utjecaj na smanjenje krvnog tlaka. Prema preporukama Američkog udruženja za srce (AHA), preporuča se jesti puno:

  • Voća
  • Povrća
  • Masti bogatih bjelančevinama
  • Cjelovitih žitarica

Za uspješno upravljanje krvnim tlakom, AHA također savjetuje ograničavanje hrane koja može održavati povišeni krvni tlak, kao što su:

  • Crveno meso
  • Sol (natrij)
  • Hrana i pića koja sadrže dodane šećere

Šećer i alkohol

Šećer, osobito zaslađivači u pićima, može povećati krvni tlak na nekoliko načina. Istraživanja su pokazala da povećani unos šećera može dovesti do debljanja, što je faktor rizika za povišeni krvni tlak. Preporučuje se ograničiti unos dodanih šećera na šest žličica (25 grama) dnevno za žene i devet žličica (36 grama) za muškarce.

Hrvat s Harvarda otkriva sve što trebate znati o melatoninu - hormonu spavanja Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević montaža

Alkohol također može povisiti krvni tlak, a ako imate hipertenziju, liječnik vam može preporučiti da smanjite unos alkohola. Preporuča se da muškarci ne piju više od dva pića dnevno, a žene ne više od jednog pića dnevno.