TOP 10

Ovo su najstariji svjetski restorani koji još uvijek posluju, a mnogi su ugošćivali slavne umjetnike i državnike

26.02.2023 u 21:48

Bionic
Reading

Čak i ako niste ljubitelj povijesti, ali volite jesti, najstariji restorani na svijetu zaintrigirat će vas svojom mističnošću, pogotovo zato što to često znači ići stopama nekih od najvećih umjetnika i intelektualaca koji su ih pohodili. A ako ta mistika dolazi s nekim od najukusnijih jela na svijetu - još bolje

Lista najstarijih restorana svijeta stalno se mijenja, jer se neprestano otkrivaju novi podaci (poseban problem predstavljaju azijski restorani jer je teško utvrditi njihovu starost). Od Salzburga, preko Bostona do Madrida, te od 9. do 19. stoljeća, tu je lista deset najstarijih restorana svijeta koji još uvijek posluju (bez azijskih restorana iz Pekinga i Kyota, dok se svi ne usuglase s godinama i neprekinutim tragom do današnjih dana).

St. Peter Stiftskulinarium (Salzburg, Austrija)

St. Peter Stiftskulinarium najranije se spominje još u pismu Karlu Velikom 803. (premda se ne nalazi u Guinnessovoj knjizi rekorda) i navodno je posluživao obroke osobama poput Wolfganga Amadeusa Mozarta i Kristofora Kolumba. Kuhinja je u međuvremenu ipak išla u korak s vremenom, pa se sada u tom drevnom restoranu nude profinjena austrijska klasična jela i jela nove europske kuhinje, spravljena od lokalno uzgojenih namirnica. Iznad restorana nalazi se i 11 soba, uključujući nadsvođene odaje unutar bivšeg samostana.

Zum Franziskaner (Stockholm, Švedska)

Iako sadašnja zgrada Zum Franziskanera datira tek s prijelaza u 20. stoljeće, hrana i grog ostali su gotovo isti kao i u doba kad su njemački redovnici osnovali restoran davne 1421. Obilne porcije tu su svojevrstan spoj nasljeđa osnivača i skandinavske lokacije. Preporučuje se kušati ukiseljene haringe, spätzle ili bečki odrezak, sve praćeno nekim od nekoliko točenih njemačkih piva punog okusa.

La Tour d’Argent (Pariz, Francuska)

Ovaj restoran s Michelinovom zvjezdicom impresionira pariške gurmane još od 1582, premda je svoje današnje zaštitno jelo - prešanu patku (Caneton Tour d'Argent), stavio na jelovnik tek 1919. Ako posjetite restoran svakako se osladite tim složenim jelom, inače specijalitetom Rouena, čije se autorstvo pripisuje gostioničaru iz grada Duclaira. Počastite se i nečim iz vinskog podruma koji je preživio bombardiranje grada tijekom Drugog Svjetskog rata.

Zur letzten Instanz (Berlin, Njemačka)

Kad neki restoran postoji od 1621. godine, gotovo je sigurno da ga je u njegovoj povijesti posjetilo barem nekoliko poznatih osoba. U berlinskom Zur letzten Instanzu na popisu gostiju našli su se velikani poput Napoleona Bonapartea, Ludwiga van Beethovena i njemačke kancelarke Angele Merkel. To znači da su visoki standardi zadržani do danas.

  • +4
Najstariji restorani Izvor: Profimedia / Autor: BSTAR IMAGES / Alamy / Profimedia

Restaurante Botín (Madrid, Španjolska)

Ovjekovječen u knjizi 'A sunce izlazi' čestog posjetitelja Ernesta Hemingwaya, madridski Botín drži Guinnessov svjetski rekord za najstariji restoran, usprkos trima već navedenim restoranima starijega datuma (kriteriji nisu objašnjeni). Iz njegove kastiljske peći na drva izlaze legendarni odojci i janjetina. Casu Botín osnovao je 1725. Cándido Remis, nećak supruge francuskog kuhara Jeana Botína, čiji se restoran nekad također nalazio u blizini Plaze Mayor. Restoran zauzima sva četiri kata zgrade i čuva izvorni ugođaj.

Griswold Inn (Essex, Connecticut, SAD)

Otvorena 1776., ova je taverna-prenoćište ugostila mnoštvo putnika, uključujući Georgea Washingtona i Alberta Einsteina (potonji je bio povremeni gost). Kolonijalni dom još uvijek prima namjernike, kako za noćenje, tako i za obroke. Znalci preporučuju svakako naručiti clam chowder (juha od školjki), kobasice i goveđa rebra na žaru.

Tavares Rico (Lisabon, Portugal)

Raskošna blagovaonica Tavares Rica, sva svjetlucava s lusterima i pozlaćenim pločama, nahranila je prve goste 1784., ali je svoj današnji izgled dobila 1861, kada je poslovni čovjek Vicente Caldeira poželio lokal učiniti 'najluksuznijim mjestom u Lisabonu'. Degustacijski meniji od četiri i šest sljedova jednako su slasni, s mješavinom francuskih i portugalskih jela (klasici od plodova mora i iberijske svinjetine).

Rules Restaurant (London, UK)

Charlie Chaplin, Laurence Olivier i Charles Dickens večerali su u ovom pabu stare škole koji je svoja vrata otvorio 1798. Klasici poput pite s odreskom i bubrezima te pečeni tetrijeb vladaju jelovnikom, ali ako pogledate pažljivo, vidjet ćete i neke moderne elemente. Zabavni detalj: u ponudi su i kokteli Kate Middleton i Meghan Markle.

Union Oyster House (Boston, SAD)

Ova nacionalna povijesna znamenitost na bostonskom Freedom Trailu ističe se kao najstariji restoran u Americi koji goste poslužuje neprestano od 1826. (Griswold Inn je imao jedan prekid). Obvezno je naručiti New England clam chowder (nikako Manhattan clam chowder, ukoliko ne želite da vas gledaju poprijeko) ili ledeni pladanj svježih rakova i školjki.

Lhardy, Madrid, Španjolska

Lhardy je prvi luksuzni restoran u Madridu, smješten uz Puertu del Sol. Taj je lokal madridskoj javnosti 1839. predstavio Eugenio Huguemei, nudeći sjaj španjolske i međunarodne visoke kuhinje. Restoran se sastoji od glavne sale (Salón Isabelino) i pet privatnih, tematskih. Te su sale svjedočile susretima slavnih političara i intelektualaca, koji su tu raspravljali o važnim temama, pa čak i dogovarali rušenje kraljeva, republika, namjesništava i diktatura. S dolaskom današnjih vlasnika 2021, Lhardyjev je jelovnik uveo neke promjene, pokušavajući sačuvati izvorni duh restorana. Zadržan je vrlo cijenjeni madridski gulaš, poslužen u tri slijeda i pripremljen od najfinijih namirnica, prema izboljšanom receptu, a obnovljena su i neka klasična Lhardyjeva jela, kao što je patka iz Landasa pečena s narančom (stoljetni recept), zatim Lhardy consommé, kojemu je dodano jaje iz slobodnog uzgoja i svježi tartuf, filet Wellington s krumpirom na engleski, marinirana gusja jetra (Foie del Ampurdán), marinirana jarebica s okruglicama...