GASTRONOMIJA

Kako su trojica sirijske braće svojim jelima osvojila cijeli Bliski istok

09.02.2023 u 12:43

Bionic
Reading

Prostor organizacije The 50 Best Restaurants, nakon svoje izvorne svjetske verzije, proširio se i na Latinsku Ameriku i Aziju, a prošle je godine svemu dodao i posebnu listu za područje Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike na kojoj je premijernu titulu odnio restoran Fils iz Dubaija, no ove godine došlo je do promjene na čelu

Na proglašenju nove liste u Abu Dhabiju koncem siječnja Fils je završio peti, a njegov prvi pratitelj Zuma tek na 12. mjestu, pa se može naslutiti da će lista te regije i u budućnosti biti vrlo živahna. Na čelo je izbio još jedan restoran iz Dubaija, Orfali Bros Bistro. Ako glavni aduti 'šetaju' po listi, bar je jasno da se Dubai i u ovom segmentu nameće kao metropola.

U slučaju Orfali Bros Bistroa ništa nije slučajno. Naime, taj restoran već više od godinu dana ne prestaje očaravati kulinarski svijet. Radi se o začudnom gastro eksperimentalnom hramu trojice sirijske braće Orfali, smještenome u rezidencijalnom dijelu Dubaija u kojem je konzumacija alkohola zabranjena.

'Mi smo Mohammad, Wassim i Omar - tri brata koji su putovali daleko kako bi inspirirali i bili inspirirani slatkim svijetom hrane, umjetnosti, putovanja i kulture. Težimo obogatiti kulinarski svijet kreacijama koje su pod izrazitim utjecajem naših korijena i naših iskustava. Iako smo u međuvremenu otkrili vlastitu nišu u kuhinji, naš sve veći apetit za avanturom i dalje nas drži na okupu', predstavljaju sami sebe domaćini i nastavljaju:

'Mi smo tri brata s dvije strasti (kuhanje i slastičarstvo, op.a) i jednim ciljem. Za nas su pravila tu zato da se mijenjaju i krše, neprestano pomičemo granice kuhanja kako bismo otkrili nove okuse i osjećaje u našim jelima i slasticama. Neke od njih pripremamo stalno, hranu koju i sami volimo jesti. Služimo je jer nas povezuje s našom prošlošću i podsjećaju nas tko smo. Želimo da naša jela izazovu osjećaj kreativnosti, ponosa i radosti zbog mnogih mogućnosti koje se mogu iz njih roditi. Hrana je naš jezik'.

  • +10
Orfali Bros Dubai Izvor: Orfali Bros / Autor: Promo

Sirijska braća Orfali odrasla su u Alepu, a zatim se razišla na različite strane, sve dok se 2021. nisu ponovno okupili u Dubaiju kako bi koncem te godine otvorili Orfali Bros Bistro. Danas zajedno rade na stvaranju istinski jedinstvenog gastronomskog doživljaja, koji je svojevrstan trijumf ustrajnosti, briljantnog pripovijedanja i beskrajne znatiželje. Kulinarski stil restorana prkosi kategorizaciji, ali može ga se uvjetno svrstati u pokret bistronomije.

'Mi nismo samo chefovi, mi smo obitelj. Namirnice, teksture i okusi tri su stvari iza kojih beskompromisno stojimo. U restoranu zapravo nudimo zbirku iskustava, vještina i vizije, sve  dodatno poboljšano i modernizirano, kako bi se uklopilo u multikulturalizam i avangardni stil Dubaija. Podržavamo lokalne poljoprivrednike i dobavljače koji nas opskrbljuju najkvalitetnijim lokalnim namirnicama. U našoj verziji bistronomije važnost pridajemo tradiciji i težnji za njezinom obnovom, kako bismo svojim gostima pružili najbolje moguće gurmansko, ali i zabavno iskustvo', opisao nam je rad braće Mohammad Orfali.

Kao najstraiji brat, Mohammad je glavni chef i energična vodeća figura obiteljskoga posla. Nekadašnja zvijezda televizijskog šou kuhanja i chef više bliskoistočnih restorana, Mohammad je preuzeo namirnice, tehnike, tradiciju i utjecaje iz cijelog svijeta i iskoristio ih za stvaranje vlastitog pogleda na arapsku kuhinju. Dok on vodi kuhinjsku ekipu, njegova dva mlađa brata, Wassim i Omar, majstori su svijeta slastica. Oba su klasični slastičari francuske škole, ali s vrlo osobnim pristupima, što dovodi do začuđujućeg izbora peciva, eklera i deserata koji zauzimaju važno mjesto na jelovniku.

Od spontanih degustacijskih jelovnika kreiranih na licu mjesta iz Mohammadove glave, do druženja uz savršeni, sočni umami hamburger, pileća krilca, u koja se kunu poklonici restorana, ili tek usputnog svraćanja na neku od božanstvenih slastica, braća Orfali nude baš sve i s pravom zaslužuju da njihov lokal brzo postane institucija u Dubaiju, ali i čitavoj široj regiji.

Gost se tu mora pripremiti i na iznenađujuće kombinacije koje upućuju na umjetnost, putovanja, različite kulture, sirijsku tradiciju i osobna iskustva. Jela poput 'Pogodi što?', hibrid fattousha, grčke salate i gazpacha, zatim 'Punđa u ulici Aleppo' (teško za opisati) ili 'Šiš barak à la gyoza', levantinska verzija popularne azijske punjene tjesteninne, iznenadit će i oduševiti i iskusnije gurmane.

Ukratko, Orfali Bros Bistro osebujan je restoran koji je svojom kombinacijom tradicije i tehnike oduševio maštu multikulturalnih stanovnika Dubaija, kao i posjetitelja grada koji vole hranu iz cijeloga svijeta. Pa ako vas put nanese…