IZBJEGNITE IH

Ovo su najčešće greške prilikom pripreme hrane, radite li ih i vi?

26.12.2019 u 17:03

Bionic
Reading

Svakodnevno pripremamo jela, no znate li koje su najčešće greške što ih možemo napraviti prilikom tog procesa?

Izrada biskvita s jajima koja su upravo izvađena iz hladnjaka ili pripremanje mesnih jela na određenim temperaturama može rezultirati pravim promašajem.

Evo o čemu treba voditi računa prilikom pripreme jela:

Temperatura pripreme

Stručnjaci upozoravaju kako nije preporučljivo peći npr. meso prije nego se dostigne temperatura preporučena za određeno jelo. To nije posve loše, ali ističu da može povećati rizik od bolesti koje se prenose hranom, osobito ukoliko se ona drži na sobnoj temperaturi. Kako biste bili sigurni da se to neće dogoditi, bitno je da pećnica dosegne potrebnu temperaturu (ovo se osobito odnosi npr. za pileća prsa).

Tjestenina

Tjesteninu je najbolje kuhati u većem posuđu i u većoj količini vode. Prvo pustite da voda proključa, a zatim dodajte tijesto. Osim toga, velika je pogreška isprati je - tako ćete isprati škrob na koji se umak bolje prima.

Skidanje plijesni s namirnica

Iako mnogi to nikad ne bi napravili, neki uklanjaju plijesni s nekih namirnica, poput određenih vrsta sira, dok je drugima to neprihvatljivo. Jedno je sigurno - čvrsta hrana sigurnija je od mekane. Plijesan općenito ne može prodrijeti duboko npr. u tvrde sireve poput cheddara, pa je sasvim u redu odrezati zahvaćeni dio. Isto vrijedi za čvrste proizvode poput paprike ili mrkve. Ipak, oprez, hranu poput jogurta, mekanih sireva, kuhanih ostataka ili kruha nikako nemojte konzumirati ako su zahvaćeni plijesni - porozne namirnice vjerojatno će biti zagađene ispod površine.

Oprezno s jajima

Mnogi recepti navode da se jaja moraju zagrijati do određene temperature prije pečenja jer je poželjno da se sastojci najbolje miješaju na istoj temperaturi. Tako se stvara glatko tijesto savršeno za ukusan biskvit ili kolačiće. Stoga jaja ostavite na sobnoj temperaturi prije pripreme, ukoliko je to naglašeno u receptu.

JEDNOSTAVAN RECEPT

Obožavate njoke? Evo kako ih napraviti, korak po korak

Pogledaj galeriju

Kuhanje i krčkanje - u čemu je razlika?

Mnogi nisu sigurni u čemu je razlika između kuhanja i krčkanja. Krčkanje i kuhanje se razlikuju i uvelike utječu na ono što kuhate. Prilikom krčkanja mjehurići se na površini pojavljuju svakih nekoliko sekundi. U slučaju kuhanja voda bi trebala ključati i imati puno mjehurića. Ako pripremate meso ili ribu, stavite namirnice u hladnu vodu i dovedite ih do krčkanja. A ako pak kuhate povrće ili tjesteninu, ubacite ih u vodu koja je zakuhala.

Odmrzavanje na sobnoj temperaturi

Meso, perad i ribu uvijek je bolje odmrzavati postepeno u hladnjaku ili u mikrovalnoj nego na sobnoj temperaturi jer riskirate da se na njima razviju bakterije prije nego što se odmrznu.

ZA SVAKOGa PO NEŠTO

Ne znate što biste kuhali? Tportalova slana kuharica krije recepte koji će oduševiti i najizbirljivije

Pogledaj galeriju