KUHAJTE SIGURNO

Ovih 10 grešaka svakodnevno radite, a one uništavaju vaše teflonske i keramičke tave

14.03.2019 u 16:19

Bionic
Reading

Iako tave od nehrđajućeg čelika i lijevanog željeza mogu poslužiti svrsi, većina najradije kuha na teflonskim ili keramičkim tavama, odnosno tavama s glatkim premazom, zahvaljujući kojem se hrana ne lijepi za tavu te ju je kasnije puno lakše oprati. Iako su nam ove tave olakšale posao, mnogi od nas nesvjesno rade greške koje uništavaju tave

Tave obložene teflonom, tankim slojem elastičnog materijala na koji se hrana ne lijepi, 50-ih godina kada su se pojavile u svijetu percipirane su kao revolucionaran proizvod, a jednako olakšavajući posao osiguravaju i tave s keramičkom premazom koje su se pojavile u skorije vrijeme. No, problem kod ovih tava javlja se kada oštetimo premaz, pa ukoliko nastavite kuhati na okrhnutim i izrgrebanim tavama, može doći do otpuštanja kancerogenih tvari.

Do toga najčešće dolazi zbog nepravilnog rukovanja. Ukoliko želite izbjeći gorku sudbinu vaših tava, izbjegavajte ovih 10 najčešćih grešaka:

1. Koristite metalni pribor za kuhanje koji oštećuju tavu

Preskočite metalne lopatice, štipaljke i miješalice kada kuhate s tavama s premazom. Metalni pribor oštetit će glatki premaz pa tavu više nije preporučljivo koristiti. Umjesto metalnog pribora, radije koristite silikonski, plastični ili drveni.

2. Kuhate hranu s visokim udjelom kiseline

Za pripremu jako kiselih namirnica, poput rajčica i agruma, nemojte koristiti teflonske i keramičke tave. Ove namirnice mogu ubrzati proces 'starenja' tave, jer kiselina koju sadrže polako izjeda premaz.

3. Kuhate na previsokim temperaturama

Perfluorooktanska kiselina se oslobađa iz teflona samo prijako visokim temperaturama, iznad 350 C. Da biste izbjegli ekstremno visoku temperaturu pri kuhanju nemojte nikada dugo držati praznu tavu na vatri. Ubacite hranu što prije u tavu, nemojte dugo čekati da se tava zagrije i nemojte stavljati vatru na najjače, pogotovo ako imate jaki štednjak.

  • +11
Zdrave namirnice koje su u kombinaciji još moćnije Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

4. Zagrijavate praznu tavu

Iako je pametno prethodno zagrijati tavu od lijevanog željeza kako bi osigurali visoku temperaturu na kojoj ćete obraditi meso, to se ne odnosi na tave s premazom. U suprotnom će tava početi ispuštati plin. Pobrinite se da u posudi bude barem malo masnoće ako ju zagrijavate.

5. Puštate tavu da se dimi

Ako se tava počne dimiti, odmah smanjite temperaturu, otvorite prozor i uključite kuhinjsku napu. Pare vas neće ubiti, ali vam od njih može pozliti.

6. Kuhate namirnice koje iziskuju kratku termičku obradu pri visokim temperaturama

Palačinke, tortilje, losos, rižota i općenito namirnice koje zahtijevaju nježnu termičku obradu kao stvorene su za ovu vrstu tava. Obzirom da se tave s premazom koriste za sporo kuhanje na nižim temperaturama, izbjegavajte u njima kuhati hranu koja iziskuje kratku termičku obradu na visokim temperaturama.

7. Preagresivno čistite tavu

Nikada teflonsko i keramičko posuđe nemojte ribati s hrapavom stranom spužvice ili žičanom spužvicom koje će sasvim sigurno ošteti premaz. Obzirom da se hrana za ovu vrstu tava ne lijepi, tavu nakon kuhanja odmah isplahnite vodom kako se ostaci hrane ne bi skorili te nježnim pokretima ruke operite glatkom stranom spužvice.

Namirnice za lijep ten Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

8. Perete tavu u perilici

Također izbjegavajte stavljati tave s premazom u perilicu posuđa, jer će kemikalije i varijacije u temperaturi u konačnici oštetiti premaz.

9. Pogrešno ih odlažete

Nakon što tave operete, posložite ih u kuhinjski ormarić zasebno i izbjegavajte na njih stavljati druge lonce i tave. Trljanjem ostalog posuđa o tavu također može oštetiti premaz. Ako nemate dovoljno mjesta da biste teflonske i keramičke tave držali odvojeno, obložite ih papirnatim ručnicima prije nego ih krenete slagati jednu na drugu ili ih držite u kutiji na ormaru, ispod kreveta i sl.

10. Ne održavate ih glatkima

Premda to nije potrebno učestalo raditi, s remena na vrijeme svoje keramičke i teflonske tave nakon pranja možete premazati s nekoliko kapi ulja i potom prebrisati papirnatim ručnikom ili rukom.