TRIKOVI ZA BLISTAVU KUPAONICU

Ovo je najčešća greška koju radimo kad peremo kadu

31.03.2017 u 11:56

Bionic
Reading

Barem jednom godišnje dobro je obaviti veliko čišćenje stana, no mnogi u želji da što prije završe rade uobičajene greške kojih nisu ni svjesni. Iako možda kupaonica na prvi pogled blista, to ne znači da ste uspješno uništili sve bakterije. Evo nekoliko praktičnih trikova za temeljito čišćenje kade ili tuš-kabine te održavanje odvoda čistim i mirisnim

Kreću velika proljetna čišćenja tijekom kojih detaljno ribamo svaki kut stana, a posebno kupaonicu u kojoj se skuplja najviše bakterija. Vjerojatno planirate kadu temeljito pošpricati dezinfekcijskim sredstvom i ribati dok vam ruka ne otpadne, zar ne.

Osim ako dezinfekcijsko sredstvo ne ostavite da odstoji nekoliko minuta, sav trud bit će uzaludan. Stručnjaci tvrde kako je najučinkovitiji način čišćenja kade onaj da pošpricate sredstvo po površini kade cijelom dužinom te ostavite da stoji 10 minuta jer tek tada sredstvo počinje uništavati bakterije. Potom uzmite četku za ribanje i temeljito oribajte kadu te je isperite vodom.

Imate li stakleni paravan na kadi ili vrata u slučaju da je riječ o tuš-kabini, učinite ih besprijekorno čistima tako da nanesete sredstvo za pranje vjetrobranskog stakla. Svaka tri mjeseca kadu i slavinu pošpricajte sredstvom za otapanje kamenca kako biste spriječili nastanak tvrdokornih mrlja. Želite li uštedjeti novac i zaobići kupnju skupih sredstva za čišćenje, provjerite koje sve prirodne kuhinjske sastojke možete koristiti za čišćenje stana.

Kada ste već zasukali rukave i odlučili da kupaonica blista od poda do stropa, bilo bi dobro uhvatiti se u koštac sa začepljenim odvodom u kojem se s vremenom nakupi velika količina kose i dlaka. Iako za to najvjerojatnije koristite neko od sredstva za odčepljivanje, stručnjaci tvrde kako takva sredstva koja sadrže jake kemikalije mogu oštetiti cijevi.

Umjesto toga ulijte u odvod pola šalice sode bikarbone te potom pola šalice alkoholnog octa. Kemijski spoj ova dva sastojka zapjenit će cijevi poput kakvog laboratorijskog eksperimenta. Pričekajte pet minuta da soda bikarbona i ocat učine svoje te isperite odvod kipućom vodom. Ako ovako održavate odvod svakih mjesec dana, spriječit ćete nakupljanje prljavštine i širenje neugodnih mirisa kupaonicom.