dobro je znati

Trikovi zbog kojih će vaš dom blistati, a pritom ćete i uštedjeti

25.03.2017 u 08:27

Bionic
Reading

Planirate li veliko proljetno čišćenje vašeg doma, nema potrebe da trošite novac na skupa sredstva za čišćenje kako bi vaš dom blistao. Sastavili smo popis namirnica koje će vam pomoći da uštedite novac, očistite svoj dom do savršenstva, pa čak i iskoristite ostatke hrane koji bi inače završili u smeću. Prljave vaze, nehrđajući čelik ili staklo bit će kao novi, a najbolje od svega je što ih već imate u svojoj kuhinji

Čisti lonci uz pomoć ljuski jajeta

Ako ste upravo napravili kajganu za doručak, nemojte baciti razbijene ljuske jajeta, već ih sačuvajte za kasnije. Ljuske jajeta su idealne za ribanje tava i lonaca. Umočite ljuske u sapunicu i vodu i dobit ćete abraziv koji će otkloniti tvrdokorne mrlje.

Maslinovo ulje čisti  nehrđajući čelik

Ako su površine od nehrđajućeg čelika u vašem domu izgubile sjaj ili izgledaju prljavo, zgrabite bocu maslinovog ulja i krpu. Prebrišite površinu krpom natopljenom maslinovim uljem i uživajte u sjaju.

Grejp i sol za čistu kadu

Vaša kada već neko vrijeme nije dobila pravi tretman? Narežite grejp na pola i posipajte unutrašnjost solju. Navlažite kadu vodom, posipajte u nju još soli i počnite ribati kadu služeći se grejpom kao spužvom. Nakon što ste ju dobro izribali, kadu isperite vodom i prebrišite suhom krpom.

Mirisna sol čisti pločice

Možda ju dodajete u kupku, ali mirisna sol korisna je i za vaše kupaonske pločice. Pomiješajte mirisnu sol s tekućinom za pranje poda i istrljajte smjesom pločice uz pomoć stare četkice za zube kako bi uklonili skorenu prljavštinu.

Izglancajte cipele korom od banane

Ako vam je ponestalo kreme za poliranje cipela, pokušajte s korom od banane koja će vašim cipelama vratiti sjaj.

Čiste vaze i staklenke uz pomoć riže

Imate li vaze ili staklenke neobičnih oblika do kojih je teško doprijeti spužvicom? Zagrabite dvije žlice riže i usipajte ih u vazu/staklenku, dodajte toplu vodu i pustite da riža odstoji 15 minuta. Dobro protresite tekućinu te ju izlijte i potom isperite staklo. Riža će pomoći ukloniti mrlje sa stakla.

Uklonite boju s kose i kože

U otklanjanju mrlja od boje s kose i kože pomoći će vam maslinovo ulje. Ako su se vaša djeca igrala umjetnika te se pošarala po tijelu, namočite blazinice s maslinovim uljem i nježno trljajte dok mrlje ne nestanu.

Limun skida hrđu s odjeće

Ako ste izvadili svoju omiljenu bijelu majicu iz perilice i primijetili mrlju od hrđe na njoj, brzo uzmite limun i prerežite ga na pola. Mrlju prvo isperite vodom, a zatim na nju natrljajte limun. Natopite ju limunovim sokom i ostavite majicu da se suši na suncu (sunce će izblijedjeti mrlju). Majicu potom ponovno operite u perilici ili ručno.

Stolna sol čisti mrlje sa šalica

Na šalicama često znaju ostati mrlje od čaja i kave, pogotovo ako ste šalice pustili prljave u sudoperu dan ili dva, no i njih je moguće lako ukloniti ako znate pravi trik. Izribajte šalicu uz pomoć stolne soli i mrlje će nestati dok kažete 'keks'.

Limun čisti prašinu

Napravite vlastito sredstvo za čišćenje uz pomoć limuna, maslinova ulja, destiliranog octa i grančice ružmarina (poslužit će i par kapi eteričnog ulja ružmarina). Pomiješajte u plastičnu bocu sa špricom jednaku količinu vode i octa te dodajte nekoliko kapi maslinova ulja i listiće ružmarina. Umjesto krpe za brisanje prašine poslužit će i stara, poderana majica.

Očistite slavinu uz pomoć limuna

Ako živite u predjelima gdje je voda tvrda i puna kamenca, vjerojatno se svakodnevno borite sa skorenim kamencem na slavini. Polovicom limuna dobro oribajte slavinu i pustite sok da odstoji preko noći. Ujutro obrišite slavinu vlažnom krpom i kamenac bi trebao nestati.

Drveni namještaj očistite kokosovim uljem

Vratite sjaj vašem drvenom namještaju uz pomoć otopljenog kokosovog ulja, bijelog vinskog octa i limunovog soka. Poprskajte mješavinu po namještaju te ga dobro izglancajte čistom krpom.

Počistite razbijeno staklo uz pomoć kruha

Kruh se ponaša jednako kao i spužva. Upravo zbog toga njime volimo točati umak s tanjura. Ako ste razbili čašu, kruh vam može poslužiti da pokupite s poda sitne, teško vidljive komadiće.

Kava je odlično abrazivno sredstvo

Budući da je kava blago djelotvorno abrazivno sredstvo koje neće oštetiti površine, možete je koristiti za ribanje mrlja od hrane s radne površine, prljavih tanjura ili ploče za kuhanje.

Očistite umjetno cvijeće

Umjetno cvijeće odličan je ukras tijekom cijele godine, no ne i kada se zaprlja te kada se na njega zalijepi prašina. Stavite svoje umjetno cvijeće u papirnatu vrećicu zajedno s malo stolne soli. Protresite što jače možete kako bi sol što bolje očistila prljavštinu i prašinu s cvijeća.

Bijelo rublje može biti još bjelje

Dodajte pola šalice iscijeđenog limunovog soka u perilicu u koju ste prethodno stavili bijelo rublje te namjestite program na ispiranje (nakon što je rublje oprano). Vidjet ćete da bijelo rublje može biti još bjelje.