ISTINITE PRIČE

Ovi ljudi su rekli 'ne' ovisnosti

31.05.2013 u 14:09

  • +2

U Zagrebu obilježen Svjetski dan nepušenja

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Na cigarete smo potrošili bogatstvo, godinama nisam znao za okuse, želio sam svojoj unuci priuštiti čisti zrak, želio sam slobodan život bez ovisnosti, samo su neke izjave bivših pušača koji su prekinuli ovu ružnu naviku i odbacili cigaretu

Naime, svi oni, njih čak dvjestotinjak, svoje priče o duhanskoj ovisnosti, kako je počela te kako su joj se oduprli, podijelili su u pismima koja su poslali na nagradni natječaj HZZO-a i udruge Difrakcija. Natječaj je objavljen drugu godinu zaredom, a 50 najboljih priča osvojit će jednogodišnju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja. Povodom Svjetskog dana nepušenja (31. svibnja) u Velvetu su se okupili neki natjecatelji te djelatnici HZZO-a, a sve u svrhu osvještavanja javnosti o opasnostima duhanskog dima, ali i o pozitivnim učincima prestanka pušenja.

'Ono što znamo kao financijska ustanova je prvenstveno da se godišnje na pušenje i posljedice pušenja u Hrvatskoj troši tri milijarde kuna proračunskog novca, otprilike koliki je i prihod od cigareta', rekao nam je Siniša Varga, ravnatelj HZZO-a. Tamna strana ove ovisnosti je i podatak da godišnje u Hrvatskoj zbog posljedica pušenja umre i oko 9000 ljudi, a u Europi se procjenjuje da desetina populacije umire od posljedica pušenja.


Zanimljivi sugovornici koji su odbacili cigaretu, svjesni opasnosti duhanskog dima i posljedica koje pušenje ima na zdravlje, obiteljski budžet, ali i strah za život, svatko sa svojim motivima, odlučnošću i jakom željom, uspio je pobijediti ovu lošu naviku.

Majke su prestale zbog djece, djedovi zbog unuka, očevi zbog sinova. Ima li jači motiv od ljubavi? Gospodin Belec Darijev iz naše priče svoje iskustvo pretvorio je u knjigu, a gospodin Josip Pavišić napisao je pjesmicu o ovoj mrskoj ovisnosti.
On je duhanu rekao 'ne' kada je saznao da je dobio unuku. Njihove ispovijesti pogledajte u videoprilogu.