Sljedeći put kad uživate u sočnoj lubenici, nemojte žuriti s bacanjem koštica! Ove male 'crne točkice' prava su riznica hranjivih tvari i mogu biti iznenađujuće ukusan dodatak vašoj prehrani
Lubenica je bez sumnje kraljica ljetnih dana: rashlađuje, hidratizira i donosi obilje vitamina i minerala na naš stol. S udjelom vode od čak 96 posto, ovaj slasni plod pomaže hidrataciji organizma, dok vitamin C jača imunitet i štiti nas od slobodnih radikala. Vitamin A, zaslužan za prepoznatljivu crvenu boju pulpe, brine za zdravlje očiju, obnovu kože i rast kose.
Uz to, lubenica je idealan međuobrok za sve koji paze na liniju jer sadrži vrlo malo šećera i kalorija, a bogata je i magnezijem, što je čini savršenim izborom nakon treninga.
No, dok uživamo u svakom zalogaju, većina nas automatski izbacuje koštice i bijeli dio kore, smatrajući ih nejestivima. Vrijeme je da tu naviku promijenimo! Stručnjaci ističu da su upravo koštice i bijela unutrašnjost kore iznenađujuće bogati nutrijentima – i da ih nikako ne treba bacati.
Zašto ne bacati koštice lubenice?
Koštice lubenice sadrže vitamine A i B, nezasićene masne kiseline, željezo, kalcij i magnezij, ali i iznenađujuće puno proteina: u 20 grama čak 10 grama! Ove hranjive tvari pomažu održavanju zdrave razine kolesterola, djeluju protuupalno i podržavaju zdravlje srca. Osim toga, koštice su odličan izvor magnezija, ključnog minerala za pravilan rad metabolizma. Ako ste ljubitelj suncokretovih sjemenki, svidjet će vam se i pržene koštice lubenice, a dovoljno ih je ispržiti 15-ak minuta u pećnici za hrskavi i zdrav snack.
Važno je birati koštice koje nisu proklijale, jer tada zadržavaju najviše vrijednih spojeva. Najbolje ih je dobro sažvakati ili osušiti i dodati u müsli, smoothie ili jogurt.
Kora lubenice – skriveni dragulj
Osim koštica, i bijeli dio kore lubenice krije brojne blagodati. Po okusu podsjeća na krastavac, a bogat je vitaminom C, dijetalnim vlaknima i citrulinom koji doprinosi zdravlju srca i krvnih žila. Nariban ili narezan na štapiće, izvrstan je dodatak salatama ili kao osvježavajući međuobrok.