Ovaj desert je savršen kad želite nešto slatko na brzinu, a ne želite komplicirati ni ići u trgovinu. Sastojci su oni koje sigurno imate kod kuće, a voće možete kombinirati prema sezoni ili zalihama iz zamrzivača
Clafoutis je jedan od onih francuskih deserata koji izgleda elegantno, a zapravo se priprema od sastojaka koje gotovo svi imamo kod kuće. Trebat će vam samo nekoliko osnovnih namirnica: brašno, jaja, šećer, mlijeko i malo maslaca.
Voće? Može bilo koje – svježe ili zamrznuto, što god vam se nađe pri ruci: jagode, borovnice, maline, trešnje, marelice, šljive ili breskve.
Sastojci:
- 3 jaja
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer ili malo ekstrakta vanilije (nije obavezno, ali daje lijepu aromu)
- 100 g glatkog brašna
- 300 ml mlijeka
- prstohvat soli
- 30 g otopljenog maslaca + 5 g za podmazivanje. Ukoliko nemate maslac, ne očajavajte! Maslac u ovom rceptu možete bez problema zamijeniti jednakom količinom neutralnog biljnog ulja. Tekstura će biti malo mekša, ali desert će i dalje biti ukusan i sočan.
- 300-400 g voća (bilo koje, svježe ili zamrznuto)
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Nauljite ili premažite maslacem plitku vatrostalnu posudu ili kalup za pite.
- Voće (ako je zamrznuto, nije ga potrebno odmrzavati) rasporedite po dnu posude.
- U zdjeli pjenjačom izmutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta.
- Dodajte brašno i prstohvat soli pa dobro promiješajte.
- Ulijte mlijeko i otopljeni maslac, sve sjedinite u glatku, tekuću smjesu.
- Smjesu prelijte preko voća u posudi.
- Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 35-40 minuta, dok clafoutis ne poprimi zlatnu boju i ne učvrsti se.
- Ohladite desetak minuta, pospite šećerom u prahu i poslužite mlako ili hladno.