NIKAD NE RAZOČARA

Želite napraviti desert, a svi su dućani zatvoreni?: Francuski kolač pravo je rješenje

19.06.2025 u 11:39

Bionic
Reading

Ovaj desert je savršen kad želite nešto slatko na brzinu, a ne želite komplicirati ni ići u trgovinu. Sastojci su oni koje sigurno imate kod kuće, a voće možete kombinirati prema sezoni ili zalihama iz zamrzivača

Clafoutis je jedan od onih francuskih deserata koji izgleda elegantno, a zapravo se priprema od sastojaka koje gotovo svi imamo kod kuće. Trebat će vam samo nekoliko osnovnih namirnica: brašno, jaja, šećer, mlijeko i malo maslaca.

Voće? Može bilo koje – svježe ili zamrznuto, što god vam se nađe pri ruci: jagode, borovnice, maline, trešnje, marelice, šljive ili breskve. 

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer ili malo ekstrakta vanilije (nije obavezno, ali daje lijepu aromu)
  • 100 g glatkog brašna
  • 300 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • 30 g otopljenog maslaca + 5 g za podmazivanje. Ukoliko nemate maslac, ne očajavajte! Maslac u ovom rceptu možete bez problema zamijeniti jednakom količinom neutralnog biljnog ulja. Tekstura će biti malo mekša, ali desert će i dalje biti ukusan i sočan.
  • 300-400 g voća (bilo koje, svježe ili zamrznuto)
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Nauljite ili premažite maslacem plitku vatrostalnu posudu ili kalup za pite.
  2. Voće (ako je zamrznuto, nije ga potrebno odmrzavati) rasporedite po dnu posude.
  3. U zdjeli pjenjačom izmutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta.
  4. Dodajte brašno i prstohvat soli pa dobro promiješajte.
  5. Ulijte mlijeko i otopljeni maslac, sve sjedinite u glatku, tekuću smjesu. 
  6. Smjesu prelijte preko voća u posudi.
  7. Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 35-40 minuta, dok clafoutis ne poprimi zlatnu boju i ne učvrsti se.
  8. Ohladite desetak minuta, pospite šećerom u prahu i poslužite mlako ili hladno.