ZDRAV I UKUSAN

Ovaj napitak može smanjiti za 50 posto rizik od demencije jer štiti mozak

11.12.2025 u 19:37

Bionic
Reading

Konzumiranje soka od naranče može prepoloviti rizik od demencije jer štiti mozak, pokazalo je najnovije istraživanje

Pijenje čaše soka od naranče svaki dan može značajno smanjiti rizik od dobivanja demencije, sugerira ovo istraživanje.

Istraživači su pratili gotovo 28.000 muškaraca tijekom dva desetljeća kako bi ispitali kako potrošnja voća i povrća utječe na njihovu moć mozga.

Otkrili su da su muškarci koji su pili mali čašicu soka od naranče bili 47 posto manje vjerojatno suočeni s poteškoćama u pamćenju, praćenju uputa ili kretanju po poznatim područjima. Poteškoće u pamćenju, razumijevanju i epizode konfuzije mogu biti rani znakovi pada mozga koji na kraju mogu dovesti do opasne po život demencije. Procjenjuje se da 46,8 milijuna ljudi diljem svijeta živi s demencijom: 850.000 u Velikoj Britaniji i pet milijuna u SAD-u.

Za tu bolest nema lijeka, ali znanstvenici godinama pokušavaju pronaći lijek. Ovi novi dokazi ponovno naglašavaju važnost zdrave prehrane u sprječavanju degeneracije mozga koja dolazi s godinama.

'Voće i povrće bogati su vitaminima i hranjivim tvarima, uključujući antioksidante, koji mogu pomoći zaštititi mozak', rekla je dr. Hannah Gardener, istraživačica sa Sveučilišta u Miamiju koja nije bila uključena u istraživanje.

Konzumiranje voća i povrća

Ove zdravstvene koristi mogu zaštititi mozak od nakupljanja neželjenih molekula i održavati zdrav dotok krvi u mozak.

Glavni autor istraživanja Changzheng Yuan rekla je da dugotrajni unos povrća, voća i soka od naranče 'može biti koristan' za održavanje kognitivnih funkcija. Sudionici istraživanja Sveučilišta Harvard odgovarali su na upitnike o tome što jedu svake četiri godine.

Istraživači su muškarce, prosječne dobi 51 godinu na početku istraživanja, podijelili u pet skupina na temelju unosa voća i povrća. Skupina s najvećom potrošnjom jela je dnevno oko šest porcija povrća, u usporedbi s dvije porcije za skupinu s najmanjom potrošnjom.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Freepik

Porcija povrća smatra se jednom šalicom sirovog povrća ili dvije šalice lisnatog zelenog povrća. Za voće, vrhunska skupina jela je oko tri porcije dnevno, u usporedbi s pola porcije u donjoj skupini. Porcija voća smatra se jednom šalicom voća ili pola šalice voćnog soka.

Kako bi izmjerili kako je to utjecalo na zdravlje mozga, istraživači su provodili testove razmišljanja i vještina pamćenja kada su muškarci imali prosječno 73 godine.

Testovi su pitali stvari poput toga mogu li muškarci pamtiti nedavne događaje ili stavke na popisu za kupovinu.

Sveukupno, 6,6 posto muškaraca koji su jeli najviše povrća razvilo je lošu kognitivnu funkciju i slabo se pokazalo na testovima, u usporedbi s 7,9 posto muškaraca koji su jeli najmanje. Potrošnja voća, sveukupno, nije imala utjecaj na rizik od umjerenih kognitivnih problema no pijenje soka od naranče jest, prema istraživanju objavljenom u časopisu Neurology.

Samo 6,9 posto ljudi koji su pili sok od naranče svaki dan razvilo je lošu kognitivnu funkciju. U usporedbi, ta brojka bila je 8,4 posto muškaraca koji su pili sok od naranče manje od jednom mjesečno.

'Uloga redovitog konzumiranja voćnog soka u zaštiti uglavnom se primjećivala među najstarijim muškarcima', rekla je Yuan.

'Budući da je voćni sok obično visok kalorijama od koncentriranih voćnih šećera, općenito je najbolje konzumirati ne više od pola do tri četvrtine male čaše dnevno.

Istraživanje nije namjeravalo pronaći vezu između zdrave prehrane i pamćenja. Stoga je nedostajalo podataka o vještinama pamćenja sudionika na početku istraživanja, što bi pokazalo kako je njihova prehrana možda utjecala na to tijekom vremena.

Dr. Hannah Gardener dodala je: 'Potrošnja voća i povrća može biti dio slagalice za održavanje kognitivnog zdravlja i treba se promatrati u kombinaciji s drugim ponašanjima za koja se vjeruje da podržavaju kognitivno zdravlje'.