OSTAVLJA BEZ DAHA

Ovaj minimalistički uređen dom na zagrebačkom Srebrnjaku osvaja neodoljivim spojem vintage komada i suvremenog dizajna

09.02.2021 u 12:21

Bionic
Reading

Stan od 115 kvadrata u elitnom dijelu Zagreba smješten je u prizemlju zgrade na Srebrnjaku, rijetko će koga ostaviti ravnodušnim

Riječ je o novom projektu studija Mirjane Mikulec Interijeri: modernoj dizajnerskoj oazi s vintage komadima, a podijeljen je u tri zone - spavaću, dnevnu i servisnu. Efektna kombinacija tradicionalnih i suvremenih elemenata nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Nakon savjetovanja s vlasnicima i analize tlocrta, arhitekti iz studija Mirjana Mikulec interijeri osmislili su nekoliko sjajnih rješenja. Iako se u prvotnoj 3D vizualizaciji razlikuje nekoliko stilskih elemenata, u konačnici je zadržan postav koji je u potpunosti pročišćen svijetlim namještajem kako bi vintage komadi još više došli do izražaja.

Kuhinja je u zasebnoj prostoriji u koju se ulazi iz hodnika. Jednostavne linije i kontrast tamno i svijetlo sive, ono je što ovu kuhinju po mjeri čini posebnom. Iz ulaznog hodnika do dnevnog boravka od dvadesetak kvadrata ulazi se kroz dvokrilna vrata gdje se otvara pogled na tri strane u zelenu oazu.

  • +14
Stan na zagrebačkom Srebrnjaku Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ivan Črepić

Stan krase jednostavnost i profinjenost što se najviše ističe upravo u dnevnom boravku. Ravne linije namještaja potpisuje Prostoria, hrvatski proizvođač dizajnerskog namještaja, a pomno odabrani komadi učinili su ovaj prostor ugodnim i vizualno privlačnim.

Osobni karakter daju mu vintage komadi koji su velika sentimentalna vrijednost za vlasnike: sada i taj namještaj nastavlja svoj život u novom funkcionalnijem okruženju. U suvremeni stil odlično su se uklopile i Foscarini rasvjetna tijela, baš kao i dizajnerski Bang & Olufsen zvučnik koji ne samo što je koristan, već je i odličan dekorativni element.

Baza cijelog stana su bijeli zidovi, a osnovne boje koje prevladavaju na namještaju, razigrane su detaljima i slikama. Spavaći dio odvojen je od dnevnog prostora, baš kao i zasebni garderobni prostor. Zato se u spavaće sobe ulazi iz garderobe kako bi dobili više prostora za skladištenje, te kako bi osigurali više intimnosti.

Tako smo dobili dvije spavaće sobe u kojima dominira elegantni krevet u nježnom tonu, a prostor je dodatno razigran tapetom unutar štukature. Za razliku od ostatka stana u kojem su boje svedene na minimum, kupaonica je diskretno razigrana zanimljivom keramikom.

Zahvalan tlocrtni raspored tako je omogućio odvajanje tri životne zone kako bi se osigurao potreban mir. Jednostavna baza, luksuzni komadi namještaja i pomno odabrali detalji ovaj stan čine posebnim i izdvajaju ga kao pravi dizajnerski prostor.