ZIDNE TAPISERIJE

Omiljeni detalj ljubitelja interijera: Ovoj šarmantnoj dekoraciji ne prestaje rasti popularnost

02.02.2021 u 06:41

Bionic
Reading

Bilo da je riječ o orijentalnoj tapiseriji, makrame varijantama u boho duhu ili modernim inačicama, ovaj dekorativni element sve je češći prizor na fotografijama životnih prostora ljubitelja interijera

Tapiserije predstavljaju izvrsnu alternativu slikama i golim zidovima u trenu daruju zanimljivi makeover, bilo da je riječ o prostorijama poput spavaće sobe ili dnevnog boravka.

Da je riječ o popularnom dekorativnom elementu dovoljno govori njihova zastupljenost na fotografijama ljubitelja interijera koje viđamo na društvenim mrežama poput Instagrama ili Pinteresta, kao i bogata ponuda istih u trgovinama namijenjenih uređenju životnog prostora.

Većina ljudi upoznato je s klasičnim orijentalnim, perzijskim tepisima s bogatom tradicijom koji ne samo da se smatraju statusnim simbolom u interijerima već se u domu koriste za postizanje dojma topline i stvaranja zvučne izolacije.

Tapiserije su danas dostupne u bezbroj varijacija i stilova, a kao takozvane 'zidne zavjese' u domu povećavaju faktor ugodnosti i predstavljaju dostojnu konkurenciju klasičnom galerijskom zidu stvorenom od slika, postera i fotografija.

Zidne zavjese dolaze u svim veličinama, oblicima i stilovima. Uz klasične primjerske uzorka paisley, nailazimo i na moderne verzije s grafičkim detaljima i izražajnim motivima. Pažju ljubitelja interijera posljednjih sezona ponajviše su osigurale boho tapiserije makrame stili ili XXL tapiserije sa slikama koje izgledaju poput stvarnih.

Svojim izgledom u domu će uljepšati brojne prostorije poput hodnika, dnevnog boravka, dječje ili spavaće sobe za odrasle. Istaknute u sobama, tapiserije izravno dočaravaju oazu blagostanja.

U odnosu na slike, tapiserije su puno uočljivije stoga bi na zidu u pravilu trebale stajati samostalno ili u najboljem slučaju imati drugog 'protivnika' za dodatan efekt.

Slobodan prostor iznad kauča u dnevnom boravku ili kreveta predstavlja idealno mjesto za isticanje tapiserije u domu, a njihov dodatni plus je taj što prigušuju buku stoga su i idealno dekorativno oružje protiv loše akustike u prostoriji.

Većina raspoloživih tapiserija na tržištu uglavnom su izrađene od finih materijala te nisu pogodne za isticanje na podu.

Za pričvršćivanje odabrane tapiserije na zid,  glavnu ulogu ima njezina težina stoga se potrebno poslužiti elementima poput ljepljive trake, drvenog okvira za stezanje tapiserije, petlje izrađene od tkanine otporne na kidanje za pričvršćivanje tapiserije na drvenu ili plastičnu cijev, a pomažu i uzice izrađene od čvrste tkanine poput vješalice na stražnjoj strani tapiserije.