Istraživanja su pokazala da kimchi, mješavina fermentiranog povrća, može sniziti sistolička tlak za 3.5 mmHg i dijastolički za 2.7 mmHg
Ono što je tisućama godina bilo osnovno jelo korejske kuhinje danas nutricionisti nazivaju jednim od najzdravijih fermentiranih proizvoda na svijetu. Riječ je o kimchiju, a prema novom istraživanju Sveučilišta Connecticut, ova mješavina fermentiranog povrća može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, regulaciji šećera u krvi i smanjenju razine triglicerida – čimbenika koji izravno utječu na zdravlje srca i krvnih žila.
Fermentirano povrće koje jača zdravlje srca
Kimchi je tradicionalno korejsko jelo napravljeno od fermentiranog kupusa i rotkve, obogaćeno začinima poput češnjaka i čilija. Zahvaljujući procesu fermentacije, ovo jelo obiluje probioticima – korisnim bakterijama koje podržavaju zdravu crijevnu mikrofloru i probavu. Znanstvenici sve više povezuju ravnotežu mikrobioma s nižim rizikom od karcinoma debelog crijeva.
U analizi devet studija provedenih između 2011. i 2023. godine, na gotovo 43 tisuće ispitanika, pokazalo se da osobe koje redovito jedu kimchi imaju niže razine glukoze natašte, niže trigliceride i bolji krvni tlak. U prosjeku je zabilježeno smanjenje sistoličkog tlaka za 3.5 mmHg i dijastoličkog za 2.7 mmHg – što stručnjaci smatraju vrlo značajnim rezultatom, osobito jer je postignut bez lijekova.
Povoljno djeluje i na probavu i imunitet
Fermentirana hrana poput kimchija podržava crijevnu mikrofloru koja pomaže u smanjenju upala i jačanju imunološkog sustava. Prema istraživanjima južnokorejskih znanstvenika, unos kimchija doveo je do pozitivnih promjena u crijevnom mikrobiomu i smanjenja rizika od razvoja kolorektalnog karcinoma.
Jeftin, dostupan i hranjiv
Za razliku od skupih probiotičkih dodataka, kimchi je lako dostupan u trgovinama - teglica od 250 grama se može naći za manje od 4 eura.
'S obzirom na to koliko je zdravlje crijeva ključno za regulaciju upala, imunološki sustav i metabolizam, kimchi vidim kao vrijedan dio prehrane koja podržava zdravlje srca i smanjuje rizik od raka', naglasio je dr. Kavin Mistry, neuroradiolog i stručnjak za dugovječnost, u razgovoru za Daily Mail.
Kako uvrstiti kimchi u prehranu
Kimchi se lako može uklopiti u svakodnevnu prehranu, a pritom obogatiti jelovnik okusom i vrijednim probioticima. Najjednostavnije ga je jesti kao prilog uz rižu, meso, ribu ili jaja, no može se dodati i u omlet, salatu ili sendvič umjesto kiselog povrća.
Ako želite isprobati nešto drugačije, kimchi s prženom rižom jedan je od najboljih recepata, a nekoliko žlica kimchija može se umiješati i u juhu ili varivo kako bi jelo dobilo dublji, fermentirani okus.
Preporučuje se početi s manjim količinama, primjerice žlicom ili dvije dnevno, kako bi se probava postupno naviknula na fermentiranu hranu. Najbolje je birati prirodno fermentiran kimchi, bez konzervansa i umjetnih dodataka.
Kimchi s prženom rižom
Sastojci:
- 1 šalica kuhane riže (najbolje od prethodnog dana)
- ½ šalice nasjeckanog kimchija
- 1 jaje
- 1 žlica sezamovog ulja
- 1 žličica soja umaka
- 1 manji luk ili mladi luk
- malo sezamovih sjemenki (po želji)
Priprema:
Na tavi zagrijte sezamovo ulje i dodajte nasjeckani luk. Kad omekša, ubacite kimchi i kratko propržite. Dodaj rižu i soja umak te sve dobro promiješajte. Na kraju razbijte jaje izravno u tavu i miješajte dok se ne sjedini s rižom. Po želji pospite sezamovim sjemenkama i poslužite toplo.