Jedinstveni okus ovog jela kojim možete iznenaditi svoje goste, osvaja na prvu, a savršeno je i za nadolazeću Noć vještica
Tijekom jeseni bundeva (buća ili tikva) postaje najveća zvijezda sezonske kuhinje. Ovo povrće prava je nutritivna riznica koja skriva nevjerojatne prednosti za naše zdravlje.
Bogata vlaknima i mineralima, bundeva je savršen saveznik svih onih koji žele održati liniju bez odricanja od ukusne hrane, a sadržava čak 90 posto vode. Njezina prirodna slatkoća zadovoljava žudnju za slatkišima, a pritom ne opterećuje organizam nepotrebnim kalorijama.
Zahvaljujući visokom udjelu vode i vlakana, bundeva potiče osjećaj sitosti, što je čini idealnom namirnicom za kontrolu tjelesne težine, a sadržava i vitamin A te kalij važan za zdrav rad srca i mišića.
Obično se priprema kao ukusna krem juha, ispečena u pećnici, ili kao njoki, te je sastavni dio variva, ali i slastica.
Što kažete na rižu s bundevom i - grožđicama?
Sve što vam treba su grožđice, jabuka i bundeva, plus povrtni temeljac i malo curryja kako biste jelu dali nesvakidašnju aromu. Ovo okusno jelo može funkcionirati samostalno, ali i kao prilog.
Sastojci
300 g riže okruglog zrna
500 g bundeve
4 manja luka
1 jabuka
1 češanj češnjaka
100 grama grožđica
3 čaše povrtnog temeljca
3 žlice maslinovog ulja
1 prstohvat curryja
sol po želji
Priprema
Zagrijte povrtni temeljac. Rižu popržite na ulju, prelijte vrućim temeljcem i kuhajte poklopljeno 20 minuta. Ogulite bundevu, narežite je na kockice i kuhajte je u slanoj vodi 5 minuta. Ocijedite i sačuvajte juhu. Luk narežite na kolutiće, a jabuku narežite je na kockice. Popržite češnjak i luk. Dodajte curry, grožđice, jabuku i bundevu te začinite solju i paprom.
Ulijte sačuvanu juhu od bundeve i kuhajte 5 minuta. Dodajte rižu i spremno je za posluživanje! Dobar tek.