Pizza s umakom bolonjez relativno je česta u ponudi pizzeria, ali ona s dodatkom mesnih okruglica nešto je posebno - evo kako je napraviti
Ako tražite ručak koji je malo drugačiji od uobičajenih tjestenina, rižota i pečenog mesa, atraktivna i sočna pizza s mesnim okruglicama mogla bi vam se pokazati kao pravo otkriće.
Ova ukusna zapečena kombinacija bogatog umaka, topljenog sira i sočnih okruglica savršena je za vikend, a jednako je praktična i za ponijeti na posao – jer se lako može zamrznuti ili podgrijati.
Sastojci (za 6 osoba):
- 60 g panko krušnih mrvica
- 50 ml mlijeka
- 1 jaje
- 1 srednji luk
- 4 češnja češnjaka
- 30 g svježeg peršina
- 6 kobasica
- 500 g mljevene junetine
- 140 g nasjeckane pancete
- 100 g tvrdog talijanskog sira (npr. Grana Padano ili Parmigiano Reggiano)
- 450 g pečenih crvenih paprika iz staklenke
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 1 žlica suhog origana
- 400 g cherry rajčica
- 2 žlice maslinova ulja
- 300 g kuglica mozzarelle
- 30 g svježeg bosiljka
- sol i svježe mljeveni papar
Priprema:
U pećnicu zagrijanu na 220 °C stavite veći protvan. U zdjeli pomiješajte panko mrvice, mlijeko i jaje te ostavite nekoliko minuta da se natopi dok pripremate ostale sastojke. Luk sitno nasjeckajte, a češnjak naribajte – polovicu češnjaka sačuvajte za kasnije.
U veću zdjelu dodajte meso iz kobasica, mljevenu junetinu, pancetu, nasjeckani luk, dvije polovice češnjaka i peršin. Umiješajte naribani sir, posolite, popaprite i sve dobro izmiješajte rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Pečene paprike narežite i stavite u protvan s cherry rajčicama, preostalim češnjakom, koncentratom rajčice, origanom i maslinovim uljem. Posolite, popaprite i dobro promiješajte da se svi sastojci oblože umakom.
Od pripremljene mesne smjese oblikujte manje okruglice, po želji 20 do 24 komada, i pažljivo ih složite u protvan s umakom. Lagano nauljite ruke da se smjesa ne lijepi. Pecite oko 35 do 40 minuta, dok se okruglice ne zapeku i dobiju zlatnu boju, a umak lagano ne zakuha.
Izvadite jelo, pospite kuglicama mozzarelle i vratite u pećnicu još desetak minuta, dok se sir ne otopi i lagano zapeče. Prije posluživanja pospite svježim bosiljkom i, po želji, prepecite malo krušnih mrvica koje možete posuti po vrhu za dodatnu teksturu.
Okruglice se mogu pripremiti unaprijed i držati sirove u hladnjaku do 24 sata, a jelo možete čuvati u hladnjaku tri dana ili zamrznuti za kasnije.