TOP 10 ZEMALJA

Otkrijte najpoželjnije destinacije u 2011.

05.11.2010 u 07:45

Bionic
Reading

Sljedeće godine svakako bi trebalo posjetiti Albaniju, savjetuje Lonely Planet, jedan od najznačajnijih turističkih vodiča, koji je tu zemlju stavio na vrh liste najpoželjnijih destinacija za 2011. Azurne plaže, dobra kuhinja i pristupačne cijene opravdavaju albanski turistički slogan – Nova mediteranska ljubav

Lonely Planet je odabrao najpoželjnije turističke zemlje sljedeće godine po kriterijima posebnosti, uzbuđenja, odnosa uloženog i dobivenog, ali i specifičnog dojma stručnjaka za putovanja. Uz Albaniju, u top 10 uvršteni su Brazil, Zelenortsko Otočje (Cape Verde), Panama, Bugarska, Vanuatu, Italija, Tanzanija, Sirija i Japan.

Albanija

Brazil je poznat kao pravo mjesto za proslave i dobru zabavu

Ne tako davno Balkan se doživljavao kao dio svijeta u koji putuju samo hrabri, a Albaniju kao zemlju u koju idu tek najodvažniji među njima. No otkada su je backpackeri počeli posjećivati, još u 90-ima, pronio se glas o predivnim azurnim plažama, iznenađujuće dobroj kuhinji, povijesnoj baštini, noćnom životu i niskim cijenama. Dojam staromodnog neplaniranog putovanja bez velikih turističkih gužvi dodatno pojačavaju domaćini Albanci kojima su turisti još uvijek novost. Nezadovoljni što ih se godinama svrstavalo u mafijaški kliše, svoju zemlju žele predstaviti kao 'novu mediteransku ljubav' posjetitelja iz cijelog svijeta. U tome će sigurno i uspjeti.

Brazil

Proslavljen po sambi, nogometu i filmskim prizorima, Brazil je oduvijek bio poznat kao pravo mjesto za slavlja i zabavu. Ako ništa drugo, onda zbog karnevala. Ipak, Brazil sljedeće godine ima još više razloga za slavlje. Nakon što je dobio domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. i Olimpijade dvije godine kasnije, pokrenuo se niz novih projekata, a u infrastrukturu se ulažu milijarde dolara. Čak se planira izgradnja brzog vlaka između Rija i Sao Paula. Turisti će sigurno profitirati zbog tisuća novih hotelskih soba, a jeftiniji obilazak omogućit će i povećana konkurencija jeftinih aviokompanija.   

Zelenortsko Otočje

Cape Verde - raj na Atlantiku

Raj Atlantika, kako se naziva to otočje u pjesmi popularne Cezarije Evore, donedavna se doživljavalo tek kao zemlja uz zapadnu obalu Afrike. Ali u posljednje vrijeme je sve češće posjećuju Europljani željni sunca tijekom zime. Njihov pojačani interes donio je velike promjene na otočje pa se Cape Verde počeo doživljavati kao 'dijete karipske majke i afričkog oca', a turistima nudi prekrasne zelene planine, vulkane čiji su vrhovi u oblacima i pješčane plaže s izvrsnim mogućnostima za vodene sportove. S gotovo više sunčanih dana nego što ih ima u godini, mjesto zimskog ljetovanja, Zelenortsko Otočje s pravom se predstavlja kao 'novi Kanari'.

Panama

Za tu je zemlju svjetska recesija bila odličan izgovor da vrati stvari na početak - nakon nekontroliranog rasta broja kasina i izgradnje staklenih nebodera investitori su se vratili osnovama. Za putnike je to odlična prilika da uživaju u nečem izvornom, poput lokalnih festivala, šetnji džunglom i spavanja u kolibama s pješčanim podom. Kako je većina zemlje još uvijek netaknuta, za pravu je avanturu dovoljno ukrcati se u autobus ili brod. U 2011. Panama City postat će zeleniji, a dobit će novi obalni pojas i biomuzej u kojem će se slaviti ekološke raznolikosti. Iako su klimatske promjene utjecale na prirodu, rezervat Darién Gap smatra se jednim od najdivljijih očuvanih mjesta na svijetu, a mnogi panamski otoci imaju svega nekoliko ili samo jednog stanovnika.

Bugarska

Iako je Bugarska uvijek imala svoje adute – zanimljive gradove, snježne vrhove i pješčane plaže na Crnom moru – potiskivali su je veći i turistima zanimljiviji susjedi. Turci s istoka Bugarskom su vladali čak 500 godina, Grci su se rugali njihovim teškim vinima (dok ih i sami nisu prihvatili), a u novije vrijeme Rumunjska je privlačila više gostiju zbog latinskih korijena i transilvanijske mistike. No stvari se mijenjaju, a kao članica EU-a Bugarska uživa više pažnje, ali i samopouzdanja. Njena skijališta privlače turiste koji žele proći jeftinije, prekrasne pješčane plaže nisu prekrcane, a proizvodnja vina sve je kvalitetnija.

Vanuatu nudi posjetiteljima autentično iskustvo: od moćnih planina i snažnih vodopada do velikih laguna i tropskih otočića
Vanuatu

Onima koji tragaju za autentičnim iskustvom, Vanuatu je teško nadmašiv - od moćnih planina i snažnih vodopada u udaljenim selima do velikih laguna i tropskih otočića. Sve to daleko od gužve. Ne očekujte raskošne hotele i razuzdan noćni život - umjesto toga naići ćete na dobru ponudu ugodnih obiteljskih pansiona u tradicionalnim selima i romantične krajolike. Na 83 otoka postoji velika mogućnost izbora. Vanuatu je nedavno uveo povećan broj izravnih letova iz Australije, Novog Zelanda, Nove Kaledonije, Fidžija i Solomonskog Otočja. Lonely Planet savjetuje ljubiteljima putovanja da što prije posjete Vanuatu, dok se tajna potpuno ne otkrije.

Italija

Ta je zemlja zabavan, lijep i karizmatičan nered. Mediji su možda većinom u vlasništvu premijera, gospodarstvo je u depresiji, priče o korupciji, mitu i seks-skandalima su svakodnevne, ali to vas samo može podsjetiti na dom. Italija je i dalje jedna od turistički najveličanstvenijih zemalja svijeta. Hrana je ukusna, sunca ima u izobilju, krajolici i gradovi su uzvišeni, a pogledati treba i tisućljeća umjetnosti. Sljedeće godine Italija slavi 150 godina ujedinjenja, no ona je i dalje zemlja regija u kojoj je lokalna pripadnost puno važnija od nacionalne. Regije su raznolike, što ostavlja mogućnost da se Italiju upoznaje korak po korak.

Sirija

Nakon godina izolacije Sirija više nije u nemilosti zapadnih sila, što je utjecalo na to da se i ona iznutra malo promijeni. Turisti se u njoj mogu osjećati kao paše, odsjedati u otomanskim palačama i uživati u kapučinu nakon povratka iz bogatog šopinga. Ipak, uz svu modernizaciju, lijepo je vidjeti da su mnoge stvari i dalje ostale iste. Na istoku beduini i dalje tjeraju svoja stada ovaca. Stari gradovi Aleppo i Damask puni su starih labirinata iz kojih je teško izaći i s najboljom mapom, a sela su još uvijek pravi muzeji na otvorenom. Gostoljubivost je i dalje nacionalna opsesija, pa se dobar odnos prema posjetiteljima nije nimalo promijenio.


Tanzanija ima gotovo sve vrste divljih životinja
Tanzanija

Tanzanija je zaista zemlja velikih čuda - Serengeti, Ngorongoro, Kilimandžaro, Zanzibar... Imena zapliću jezik i kao da pozivaju u najprimamljiviju afričku destinaciju. Tanzanija je poznata i po velikim krdima slonova, lavovima oko jezera Manyara, čimpanzama i divljim psima. Tu je i zalazak sunca na rijeci Rufiji koji 'kipi' od nilskih konja i krokodila. Ustvari, ta zemlja ima sve vrste divljeg životinjskog svijeta u istočnoj Africi, uključujući neke od najrjeđih vrsta majmuna, nosoroga, kornjača i lisica koji žive u zaštićenim parkovima i rezervatima.

Japan

Ta zemlja zasluženo ima ugled izuzetno skupe destinacije u kojoj strani jezici, vrlo često, ne nailaze na razumijevanje. Unatoč svemu tome, Japan je začuđujuće pristupačan i pogodan za posjetitelje. Prije nego što krenete u obilazak Zemlje Izlazećeg Sunca dobro je nabaviti željeznički pokaz, Japan Rail Pass, koji vam omogućuje neograničen pristup lokalnom visokosofisticiranom sustavu javnog prijevoza. Iako mu je izmakla Olimpijada 2016, kandidatura za natjecanje bila je dovoljna da se u cijelom Japanu poveća broj natpisa na engleskom jeziku. Dakle, ako vam je Japan bio želja već neko vrijeme, 2011. prava je za obilazak domovine sushija, sakea i sumo borbi.