GUZA, BOKOVI, STRUK...

Otkrijte kako smršavjeti točno tamo gdje želite

08.02.2012 u 10:18

Bionic
Reading

U želji da smanjite trbuh poduzeli ste rigoroznu dijetu i kilogrami su se otopili svugdje - osim na trbuhu. Nova teorija kaže da je moguće ciljano djelovati na uklanjanje masnih naslaga pojedinih dijelova tijela

Često slušamo da dijeta i vježbanje neće sami ukloniti masne naslage. Ali naturopat Max Tomlinson se neće složiti s tim. Već 25 godina vodi uspješan program za mršavljenje u svom londonskom centru.

'Vidio sam mnogo mladih žena koje iskušavaju rigorozne dijete i treninge da bi se riješile velikih stražnjica, a na kraju drastično omršave u licu i grudima, i nigdje drugdje. Često su dolazile žene u menopauzi kojima su se sa starenjem nakupljale masnoće na trbuhu i pod pazusima', govori Tomlinson. On pak vjeruje da se masne naslage u pojedinim dijelovima tijela nakupljaju pod hormonskim djelovanjem.

'Tjelesne procese koordiniraju hormoni, a oni navode gdje će se deponirati masnoća. Problemi nastaju zato što mnogi od nas žive u stanju hormonalne neravnoteže uzrokovane nekvalitetnom prehranom, stresom, zagađenjem i tjelesnom neaktivnošću.'

On vjeruje da je svaka nakupina masnoća (bez obzira na to govorimo li o trbuhu, predjelu ispod pazuha, stražnjici ili velikim bedrima) nastala zbog djelovanja specifičnih hormona. Ako uravnotežimo naše hormone posebnom prehranom, vježbanjem, općenito promjenom stila života, nestat će i tvrdoglave masne naslage. Preporučuje mediteransku prehranu (voće, povrće, ribu, malo mesa, zdrava ulja te izostavljanje šećera i brze hrane), dnevno konzumiranje multivitaminskih dodataka te minerala ili ribljeg ulja i program redovnog vježbanja.

To je načelna teorija. Potom za svaku pojedinu nakupinu masnog tkiva predlaže različit način na koji ispraviti hormonalnu neravnotežu koja je uzrokuje. Daily Mail donosi neke od najčešćih problema i kako ih, po Tomlinsonovoj metodi, riješiti.

Pojasevi za spašavanje

Masne naslage iznad bokova i stražnjice koji stvaraju obla zadebljanja iznad ruba vaših hlača mogu biti znak da imate problema s inzulinom koji regulira razinu šećera u krvi. Ako on nije usklađen, to dovodi do taloženja masnog tkiva u predjelu struka.

Ako jedete previše šećera, to tjera vaše tijelo da proizvodi inzulin (da bi odstranio šećer iz krvotoka). Ali nakon nekog vremena, ako se konzumacija šećera ne smanji, stanice će prestati reagirati ispravno, višak glukoze taložit će se u krvotoku i tako će se uspostaviti neželjene naslage masti.

Plan akcije: Da biste smanjili proizvodnju inzulina i time istopili 'pojaseve' oko struka, morate staviti pod nadzor unos šećera i ugljikohidrata. Držite se mediteranske prehrane, izbjegavajte šećer i namirnice koje brzo sagorijevaju (alkohol, bijeli kruh, kekse, čips, rižu, žitarice s dodanim šećerom za doručak, zaslađena pića).

Jedite hranu bogatu antioksidansima (to pomaže prevenciji lošeg učinka slobodnih radikala) kao što su cimet, klinčići, svježe trave, čili, brusnice, borovnice, brokula i zeleni čaj. Uz dodatak multivitamina i ribljeg ulja, bilo bi dobro da uzimate tablete kroma (odlične za kontrolu šećera u krvi), magnezija i cinka.

Jastučići ispod pazuha

Kada iznad remena vašeg grudnjaka vire jastučići masnog tkiva, to može biti znak usporenog rada štitnjače. Ta žlijezda kontrolira potrošnju kalorija iz hrane. Ako štitnjača ne radi dobro, stvorit će se takvi masni otoci, općenit porast tjelesne težine, umor i depresija.

Plan akcije: Neke sirove namirnice mogu otežavati normalan rad štitnjače. Zato ako primijetite te simptome, smanjite unos brokule, kupusa, kelja, repe, bresaka, špinata, jagoda i prerađevina soje. Ali termička obrada tih namirnica, čini se, uklanja neželjene učinke. K tome, kao dodatke prehrani uzimajte jod i selen koji potiču rad štitnjače.

Zato su korisni brazilski oraščići, smeđa riža, češnjak, morske trave, jetra, luk, losos, tuna i integralne žitarice. I svakako izbjegavajte stres. Hormon stresa kortizol usporava rad štitnjače.

Masne naslage u pojedinim dijelovima tijela nakupljaju se pod hormonskim djelovanjem
Šišmiševa krila

Kada se unutarnja strana nadlaktice opusti i objesi pod nakupinama masnih naslaga, to može značiti opadanje razine testosterona uzrokovano približavanjem srednjih godina. Povećanje razine testosterona, uz odmjereno vježbanje, može vratiti vitak i snažan izgled ruke.

Plan akcije:
Vrijeme je za više seksa! Zaljubljivanje povećava razinu testosterona, a redovno spolna aktivnost šalje signale tijelu da proizvodi veće količine tog hormona. Važna je i zdrava količina sna – za noćnog odmora pojačava se proizvodnja testosterona. Opustite se i izbjegavajte stres, jer napetost smanjuje hormonalnu proizvodnju. Nedovoljna tjelesna aktivnost također smanjuje proizvodnju, a vježbanje potiče: pogotovo vježbe snage. Dizanje utega i opterećenje mišića šalju signal organizmu da mišići trebaju više testosterona.

Smanjite unos šećera i ugljikohidrata jer visoka razina šećera u krvi također smanjuje proizvodnju hormona. No nemojte se izgladnjivati, jer dugoročan manjak kalorija također će nepovoljno utjecati na razinu hormona. Dobro će vam činiti zdrave masnoće koje nalazimo u lososu, avokadu i lanenom sjemenu.

Pozamašni bokovi i guza

Ženski hormon estrogen potiče taloženje masti oko vrhova nogu. Mnoge od nas su izložene visokoj razini prirodnog (nalazimo ga u vodi i uzgojenom mesu) i sintetskog estrogena.

Plan akcije: Jedite više voća, povrća i integralnih žitarica. Oni sadrže posebne sastojke koji pomažu vezati višak estrogena.

Izbjegavajte alkohol, sedative, pića s konzervansima i umjetnim bojama, jer oni otežavaju napore jetre da očisti višak estrogena. Jedite prirodni jogurt koji razvija korisne bakterije u vašem probavnom sustavu, a one pomažu izbaciti estrogen kroz probavni trakt. I smanjite kavu. Nova istraživanja pokazuju da više od dvije šalice dnevno mogu pojačati lučenje estrogena kod žena.

Zaokružen trbuh

Masnoće na trbuhu ukazuju na probleme s nadbubrežnim žlijezdama i pretjerano lučenje hormona kortizola. Dugotrajan stres također povećava proizvodnju tog hormona, što će pak podići razinu glukoze u krvi. To pak uzrokuje lučenje inzulina, koji tijelu nalaže da višak glukoze deponira oko trbuha. Najveći neprijatelji tu su previše kalorija iz šećera, pogotovo iz alkohola, rafiniranih žitarica i brašna.

Plan akcije: Opustite se da smanjite stres i tako prekinete ciklus lučenja hormona koji dovodi do debljanja. Studije pokazuju da će odmor umanjiti želju za kaloričnom hranom.

Zamijenite je pojačanom konzumacijom hrane koja se sporo probavlja (integralne žitarice, povrće, riba i meso), a smanjite unos one koja povećava prisutnost šećera u krvi (hrana iz konzerve, šećer, mliječni proizvodi, suho voće, pivo, vino, voćni sokovi i kava). Umjereno vježbanje može smanjiti stres, ali ne treba pretjerivati.