UPOZNAJ SEBE

Osobe koje stalno govore 'ja, ja, ja' sklonije depresiji

22.05.2013 u 09:48

Bionic
Reading

Znate li pažljivo slušati kada netko drugi govori? Prekidate li ga riječima: ‘ja to ovako radim’ ili ‘ja to ne bih tako’

Osobe koje su u razgovorima s drugima koncentrirane na sebe i stalno govore ‘ja, ja, ja’ sklonije su depresiji i tjeskobi, za razliku od onih koji često koriste zamjenicu ‘mi’.

Do ovog su zaključka došli njemački stručnjaci nakon što su intervjuirali 15 muškaraca i 103 žene – većinom pacijente s depresivnim i anksioznim poremećajem. Ispitanici su upitani o svojoj prošlosti, vezama i percepciji njih samih, a iz njihovih su odgovora stručnjaci zaključili o kakvim se osobama radi.


Ispitanici koji su češće koristili zamjenicu ‘ja’ imali su više poteškoća u stvaranju odnosa s drugima ili s ponašanjem u društvu drugih ljudi. Primjerice, takve osobe nisu bile sposobne biti same sa sobom. Za razliku od njih, ispitanicima koji su u svojim intervjuima češće koristili zamjenicu ‘mi’ bilo je lakše odrediti socijalne granice u svojim odnosima s drugima, a svejedno su imali dobar i zdrav društveni život, objasnili su istraživači Sveučilita Kassel iz Njemačke. Više pročitajte na ordinacija.hr.